Privatøkonomi
0

Stædighed har kostet sommerhusejere dyrt

Der er lysere udsigter for sommerhusejerne efter nogle mørke år.

Efter 10 sorte år for sommerhusmarkedet er der sikre tegn på en vending. Salget stiger, og der er tro på stigende priser. Foto: Planet Holding

Siden finanskrisen har sommerhusmarkedet været i sort, og det er til en vis grad sommerhusejernes egen skyld. Lysten til at sætte prisen ned har ikke været til stede, og den stædighed betyder, at der i dag er ophobet et stort lager.

Der er omkring 14.000 sommerhuse til salg i Danmark ifølge Boligsiden.dk. Ca. 5.000 af dem har været til salg i over et år, 1.200 i over tre år. Langt fra alle, der har haft deres sommerhus til salg i tre år, har sænket priserne. Ifølge Boliga.dk er der endda eksempler på, at priserne er blevet hævet i perioden.

Sommerhusejere er generelt mere tålmodige, men det har konsekvenser for markedet, og lageret er i dag så stort, at det i sig selv vil lægge en dæmper på prisudviklingen, mener Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker, Nykredit.

»Udbudspuklen har været svær at få bugt med, fordi mange sommerhussælgere ikke er så villige til at gå ned i pris. Når man sælger sit hus, er det jo ofte for at flytte, og man er nødt til at finde den rette pris for at få det solgt. Et sommerhus kan lejes ud – og nogle vælger også selv at have brugs- og nyderetten til huset, indtil det kan sælges til den udbudte pris,« siger Jacob Isaksen.

Men en vending er formentlig langt om længe på vej med nogen forsinkelse efter det øvrige boligmarked. Sommerhussalget er steget med 20 pct. i forhold til sidste år og fordoblet siden 2011, viser de seneste tal fra Boligsiden.dk. I 10 kommuner er salget steget med 25 pct. eller mere, hvis man sammenligner salget i årets fire første måneder med samme periode sidste år.

Vi styrer mod de største stigninger på sommerhuse i 10 år.

Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker, Nykredit

I alt er der solgt 2.329 sommerhuse fra januar til april mod 1.944 i samme periode sidste år.

I Nykredit har man netop opdateret sin boligprognose efter skatteaftalen, og her er der nu en vis optimisme.

»Vi styrer mod de største stigninger på sommerhuse i 10 år. Vi forventer en stigning på 2 pct. efter flere træge år. Men når vi tror på, at den kommer, så er det mest af alt fordi, danskernes økonomi får det bedre og bedre og flere dermed vælger at købe et sommerhus,« siger Jacob Isaksen.

Sommerhusmarkedet blev hårdt ramt, da priserne faldt i 2008/2009. Dels fordi det er et ekstra gode, som naturligt bliver mindre efterspurgt, når der er lavkonjunktur.

»Men også fordi der var rigtig mange, der satte deres sommerhus til salg i årene efter krisen. Det skabte et enormt udbud og sammen med en lille efterspørgsel, så har det holdt priserne nede,« konstaterer Jacob Isaksen.

Hos Nybolig har man noteret sig, at der kommer flere seriøse købere de senere måneder. Samme tendens ses hos de øvrige ejendomsmæglerkæder.

»Vi mærker en ny energi og optimisme på sommerhusmarkedet. Det skyldes primært øget sommerhusbelåning, lav rente, gunstige udlejningsforhold og en generel optimisme i dansk økonomi,« siger presseansvarlig for Nybolig, Thomas Hovgaard.

I Nybolig tror man på en opblomstring de næste par år, og at der vil blive handlet flere sommerhuse.

»Vi ser især frem til, at optimismen virkelig vil slå igennem i nogle af de områder, hvor salgstiderne er lange og der er mange boliger til salg. F.eks. Lolland Falster og visse områder i Jylland,« siger Thomas Hovgaard.

BRANCHENYT
Læs også