Privatøkonomi

Nu tør vi sætte vores huse til salg igen

Rekordstort antal boliger blev udbudt til salg i maj.

Køen for at sætte parcelhuset til salg vokser. 6.062 nye huse blev sat til salg i løbet af maj, og det er første gang siden 2010, at niveauet er så højt, viser den nyeste udbudsstatistik fra Boligsiden.dk.

Derimod falder lysten til at sætte ejerlejligheder til salg. I forhold til sidste år er antallet af udbudte ejerlejligheder faldet med 10 pct. på landsplan. Størst er faldet i de kommuner, hvor priserne på ejerlejligheder er højst, nemlig København og Aarhus.

De 6.062 huse har ikke været på markedet i løbet af de seneste fem år og er nu en del af det samlede udbud af villaer og rækkehuse, der udgør 37.500 salgsemner.

»Niveauet er usædvanligt højt. Det overgår maj sidste år med over 25 pct., og samtidig er det første gang siden finanskrisen, at vi runder 6.000 nye boliger i en enkelt måned. I de to foregående år er udbuddet af nye boliger steget hen over maj og ind i juni, så det bliver spændende at se, om vi ser samme mønster i år,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Stigende boligpriser i store dele af landet kombineret med, at sæsonen for boligsalget traditionelt set topper i forsommeren, er årsagen til udviklingen.

»De to faktorer skaber nogle meget høje niveauer for udbuddet af de helt nye salgsemner. Med andre ord tænker flere boligejere, at det kan være økonomisk fordelagtigt at sælge lige netop nu. Det gælder især for huse, men også for ejerlejligheder,« siger Birgit Daetz.

Dansk økonomi er også en vigtig faktor, for det giver tryghed til at købe en bolig.

De nye salgsemner giver en oplevelse af, at markedet er i konstant bevægelse, og det holder køberne til ilden, mener hun.

»Samtidig ser vi, at salgstiden falder, og det indikerer, at købelysten også er stærk. Hvis man skal positionere sig gunstigt, når der kommer nye emner på udbudslisten, skal man være godt forberedt, så man kan handle hurtigt. Skal man købe i en af landets større byer, er der ikke meget betænkningstid, som markedet ser ud lige nu,« siger Birgit Daetz.

Boliger til salg:

Villaer udbudt i maj 2017 Antal boliger Ændringer måned i pct. Ændringer år i pct.
Hele landet 37.567 0 -4
Hovedstaden 5.446 -2 -6
Midtjylland 9.615 0 -3
Nordjylland 5.603 1 -2
Sjælland 6.606 -1 -4
Syddanmark 10.297 0 -6

Kilde: Boligsiden.dk

Lejligheder udbudt i maj 2017 Antal boliger Ændringer måned i pct. Ændringer år i pct.
Hele landet 6.528 -3 -10
Hovedstaden 3.410 -4 -11
Midtjylland 1.196 -3 -15
Nordjylland 619 2 8
Sjælland 470 -4 -17
Syddanmark 833 -5 -7

Kilde: Boligsiden.dk

Boligsiden.dk producerer i starten af hver måned, året rundt, aktuelle statistikker på udbuddet af boliger i hele Danmark. Opgørelsen af det aktuelle udbud er delt op i landets regioner og i kategorierne villa/rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse.

BRANCHENYT
Læs også