Privatøkonomi

Brandudsalget er slut på boligmarkedet

Der gives ikke nær så store nedslag længere ved salg af bolig.

Der er ikke udsigt til den store rabat længere, hvis man vil købe bolig. Foto: Stine Tidsvilde

Det er ikke så let at presse boligsælgere ned i pris længere. Siden finanskrisen er gevinsten ved at forhandle om prisen mere end halveret, viser nye tal fra Nybolig.

Siden 2009 er gevinsten ved at forhandle bolig faldet hele 60 pct. Der er dog stadig et godt stykke vej perioden før finanskrisen, hvor der blev givet et rekordlavt afslag.

I 2009 fik boligkøbere i gennemsnit 142.235 kr. ud af at forhandle om prisen, mens de i 2017 må nøjes med 56.210 kr. Dermed er gevinsten ved at krejle ved boligkøb på ni år altså reduceret med mere end 60 pct.

»Størrelsen på nedslaget i pris er en god indikator for boligmarkedets generelle tilstand. Det, vi ser nu, er et marked, som i høj grad er gået fra at være købers til sælgers marked, og man må først og fremmest takke de lave renter og de positive økonomiske konjunkturer for den udvikling,« siger Thomas Hovgaard, der er relationschef i Nybolig.

Han pointerer, at størrelsen på prisnedslagene stadig ikke er nede på samme lave niveau som før finanskrisen, hvor et gennemsnitsnedslag lå på 28.487 kr.

»Selv om både priser, salgstider og prisnedslag ligger på førkriseniveau, er der dog den store forskel, at der nu i modsætning til dengang er tale om, at køberne primært køber med henblik på at bo i boligen og ikke for at spekulere i den for en hurtig gevinst,« siger Thomas Hovgaard.

BRANCHENYT
Læs også