Privatøkonomi

Nu kommer de nye boliglån: Her er de datoer, du skal holde øje med

Timingen er afgørende, hvis man vil have lån med høje kurser.

Nye obligationsserier giver nye lånemuligheder, men også lavere kurser for boligejerne. Foto: Michael Hansen Foto: Michael Hansen

Alle, der vil omlægge lån eller har planer om at købe bolig, skal holde godt øje med obligationskurserne de kommende måneder. 1. september kommer der nye obligationsserier, og det får store konsekvenser for lånemulighederne.

Nykredit har allerede sendt enkelte nye obligationer ud, og nu er Realkredit Danmark som det første institut klar med nye lån med alle løbetider.

Der er tre nøgledatoer, som boligkunder skal være opmærksomme på:

  • 22. august: Hvis lånet skal udbetales i de eksisterende serier, skal realkreditinstituttet have de underskrevne dokumenter den dag.
  • 31. august: Lån, der skal udbetales 4. september, handles denne dag.
  • 4. september: Den sidste mulige udbetalingsdato for lån i nuværende årgange.

Et årgangsskifte for fast forrentede lån betyder, at der lukkes ned for udstedelse i de obligationsårgange, vi har kendt gennem de seneste tre år, og den 1. september åbnes der op for nye obligationsårgange. Hvor eksempelvis den 30-årige obligation aktuelt har udløb i år 2047, vil udløbsdatoen for en sådan obligation være i år 2050 efter den 31. august.

Når der åbnes nye obligationsårgange, vil disse typisk handle til lavere kurser end de aktuelle. Det skyldes, at der går yderligere tre år, før investor får sine penge hjem, og denne længere periode tager investor sig betalt for.

»I forbindelse med årgangsskiftet har vi valgt at genåbne alle de obligationer, som der aktuelt gives tilbud i  dog med undtagelse af den 30-årige afdragsfrie obligation, som bliver med en kuponrente på 2,5 pct. Aktuelt er renten på et afdragsfrit lån 2 pct.« siger seniorøkonom i Realkredit Danmark, Sonia Khan.

Disse obligationer åbner Realkredit Danmark:

Løbetid Rente
10 0,5
15 1,0
20 1,5
30 2,0
30 2,5*

*Med afdragsfrihed

Hvis renten ændrer sig, kan der åbnes andre obligationer f.eks. en 30-årig 2 pct. obligation med afdragsfrihed.

»Men der er ingen garanti for dette, og ønsker man at få et 2 pct. lån med afdragsfrihed, bør man derfor få hjemtaget et tilbud på denne og få udbetalt lånet senest 4. september,« siger Sonia Khan.

De nye 30-årige obligationer forventes at blive handlet 1,5 - 1,75 kurspoint lavere end de tilsvarende obligationer i 2047 årgangen.

For en låntager betyder kursforskellen, at et 30-årigt lån med afdrag på 1 mio. kr. vil have en restgæld, der er mellem 17.000 og 20.000 kr. højere, hvis det udbetales i den nye obligation i stedet for den eksisterende. Det betyder, at den månedlige ydelse efter skat vil være mellem 60 og 70 kr. højere med den nye obligationsårgang.

Skal man have et 30-årigt lån med afdragsfrihed, vil man med den nye årgang få et lån, der har en højere rente, men til gengæld også en højere kurs. Den bedre kurs betyder, at restgælden vil være mellem 26.000 og 28.000 kr. lavere med 2,5 pct. lånet, mens den månedlige ydelse efter skat til gengæld vil være mellem 240 og 245 kr. højere for hvert lånte mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også