Serier

Renterne banket i bund: Fire flekslån har nu negativ rente

Boligrenterne er tæt på historisk bund.

Brexit - britisk farvel til EU
Økonomer og obligationshandlere tror næsten ikke deres egne øjne: Obligationskurserne fortsætter med at stige, og renterne bankes i bund. Arkivfoto: Richard Drew/AP

Bunden er igen gået ud af de danske boligrenter, der banker ned i historisk lave niveauer. Renten på et F3-lån er nu minus 0,20 pct., og lånet er dermed billigere end et F1-lån. Ialt fire flekslån har nu negativ rente.

Også F5-lånet nærmer sig et historisk lavt niveau. Renten på lånet ligger omkring 0,15 pct. Det er altså en rente, man kan være sikker på at få i fem år. Målt på ydelsen er F5-lånet nu det billigste flekslån hos Realkredit Danmark.

Den årlige ydelse på et lån på 1 mio. kr. efter skat er 41.310 kr. F1-lånet koster 42.180 kr. At renterne fortsat kan falde er bemærkelsesværdigt, mener man i realkreditinstitutterne.

»Den nye usikkerhed omkring Brexit har sendt renterne ned. Det giver nogle helt unikke muligheder – boligejerne har alletiders chance for at få sund økonomi dvs. udnytte de lave renter til at stå stærkt efter en etableringsfase,« siger afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh.

Hos Realkredit Danmark betegner cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig udviklingen som »vild.«

»Det, der også gør det vildt med de ekstremt lave renter, er, at vi jo befinder os i et opsving – og har gjort det i et stykke tid,« konstaterer han.

Aktuelle renter på flekslån:

Låntype Realkredit Danmark BRFkredit
F1 -0,21 -0,59*
F2 -0,23 -0,34
F3 -0,20 -0,24
F4 - -0,08
F5 0,17 0,15

*Renten gælder kun til oktober/Kilde: RDs og BRFs prislister

Der er flere forklaringer på, at der ikke er så stor forskel på fleksrenterne. Rentekurven er fladet ud, fordi der ikke er forventninger om renteforhøjelser i Europa de kommende år.

Samtidig betyder prisstrukturen i realkreditinstitutterne, at lånerenten på F1 og F3 nærmer sig hinanden på grund af kursskæringen, som rammer F1-lån hårdere end F3-lån.

F5-renten er krøbet under 0,2 pct. og er dermed nede på i omegnen af et historisk lavt niveau. Endelig befinder de fast forrentede lån sig også oppe i nogle relativt høje kursniveauer. Kursen på det 30-årige fastforrentede 2 pct.-lån med afdrag ligger i 98,5.

»Vi kan roligt konkludere, at der grundlæggende er rigtig mange attraktive lånemuligheder for boligejerne og potentielle boligkøbere i øjeblikket. Som altid bør lånevalget basere sig på ens tidshorisont i boligen, ens risikovillighed og ens økonomiske styrke,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

I Realkredit Danmark opfordrer man stadig sine kunder til at sikre sig mod rentestigninger.

»Vi anbefaler som udgangspunkt, at man overvejer at binde sin rente for en længere periode – enten via et fast forrentet lån eller F5-lån. At binde renten for en ”længere” periode ses som en forsikring, der giver en nytteværdi i hverdagen i form af større privatøkonomisk tryghed,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også