Privatøkonomi

Den billigste benzin forsvinder fra tankstationerne

Flere af landets benzinkæder udfaser 92 oktan benzin. Det kan ikke betale sig for bilisterne, lyder det.

Det er en dårlig forretning for bilisterne at tanke 92 oktan benzin, siger flere kæder. Derfor bliver brændstoftypen udfaset. Foto: Sebastian Buur Gunvald. Foto: Sebastian Gunvald Buur

Det bliver sværere og sværere at fylde bilen med 92 oktan benzin, der er den billigste af benzintyperne på landets tankstationer.

For knap et år siden begyndte Circle K (tidligere Statoil) at udfase 92 oktan benzin fra sine bemandede stationer. Nu gør Shell det samme.

Til september er det slut med at tanke 92 oktan benzin på Shells 153 bemandede stationer rundt om i landet.

»Det er faktisk en rigtig god nyhed, at vi tager 92 oktan ned fra hylden. Det betyder nemlig enden på illusionen om, at 92 oktan er det billigste benzinvalg for bilisterne,« siger Søren Møller Maretti, retaildirektør i DCC Energi, der driver Shell i Danmark.

Årsagen til udfasningen af 92 oktan benzin er bl.a., at efterspørgslen på denne type brændstof er faldet kraftigt. Alene de seneste fem år er 92-andelen af benzinsalget hos Shell faldet med 30 pct. og udgør nu under 8 pct. af det samlede benzinsalg.

Derudover siger både Shell og Circle K, at 92 oktan benzin er en dårlig forretning for bilisterne. De tre-fire øre pr. liter, man sparer ved at vælge 92 oktan frem for 95 oktan, kan nemlig ikke svare sig.

»Forskellen på energiindholdet i 92 og 95 oktan gør, at 92 oktan faktisk er 10 øre dyrere pr. liter,« siger Søren Møller Maretti.

Han bakkes op af Peter Rasmussen, fuel director hos Circle K Danmark.

»Folk tror, at de sparer tre-fire øre pr. liter ved at vælge 92 oktan. Men faktisk taber de penge, fordi bilen kører kortere på literen,« siger han.

Circle K driver også ubemandede stationer under navnet Ingo. Her kan bilister fortsat tanke 92 oktan benzin. Det skyldes ifølge Peter Rasmussen primært, at konkurrerende kæder - som f.eks. Uno-X - fortsat tilbyder denne type brændstof. Det samme vil Shells ubemandede Express-stationer fortsat gøre.

»Så længe de andre ubemandede tankstationer har 92 oktan benzin, tøver vi lidt med at udfase det. Men det er noget, vi overvejer,« siger Peter Rasmussen.

Benzinkæden OK, der driver 670 stationer rundt om i landet, har endnu ikke besluttet sig for at udfase 92 oktan benzin.

Men det er noget, man hele tiden kigger på og overvejer, ikke mindst fordi efterspørgslen er faldet - og fortsat vil falde. Det vurderer salgsdirektør Anders Knudsen.

»Og hvis det på et tidspunkt viser sig, at der ikke længere er et behov hos kunderne, og at det heller ikke kan svare sig rent logistisk og praktisk, kunne vi godt finde på at udfase produktet,« siger Anders Knudsen.

Også benzinkæden Q8 overvejer, om man skal sige farvel til 92 oktan benzin.

»Vi følger med i udviklingen, og vi ser også på, hvad det vil betyde at fjerne 92 oktan helt eller delvist fra vores servicestationer,« siger kommunikationschef Marie Sheye Lund.

Q8 har dog ikke endeligt besluttet sig, understreger hun.

BRANCHENYT
Læs også