Privatøkonomi

Rentedyk på perfekt tidspunkt: Selv F3-lån får negativ rente

Der skal snart refinansieres flekslån for 90 mia. kr., og det kan blive til en historisk lav rente.

Tegning: Niels Bo Bojesen Tegning: Niels Bo Bojesen

Værsgo: Vi låner dig nogle penge. Til gengæld får vi nogle investorer til at betale dig for at låne hos os. Tilbuddet gælder i op til tre år.

Den situation vil med stor sandsynlighed opstå, når en stor auktion over flekslån til august er overstået. Lån for 90 mia. kr. skal refinansieres. Og boligejere med flekslån kan se frem til rekordlave renter, viser en ny prognose, som Nordea Kredit har udarbejdet.

»Vi forventer, at F1-renten vil lande i omegnen af -0,15 pct., F3-renten i omegnen af -0,05 pct. og F5-renten i omegnen af 0,3 pct.,« siger boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

Får Nordea kredit ret i sin renteprognose, er der stor sandsynlighed for, at boligejerne får de laveste renter nogensinde. F1-renten har aldrig tidligere været nede i -0,15 pct. ved en auktion, og F3-renten har aldrig været negativ.

»I det tilfælde vil der være endnu en renterekord at fejre,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Så meget koster det at låne 1 mio. kr.:

Ydelser efter skat Ydelse nu Ny ydelse Forskel Rente nu Ny rente*
F1, 29 år 3.510 3.490 20 -0,05% -0,15%
F3, 27 år 3.740 3.660 80 0,49% -0,05%
F5, 25 år 4.000 3.850 150 1,21% 0,30%

*Prognose/Kilde: Nordea Kredit

En F5-rente på 0,3 pct. er også lav, men i Nordea Kredit har F5-renten tidligere været nede i 0,26 pct. Det var ved rentetilpasningen i oktober 2016, hvor Brexit pressede renterne ned.

»Så selv om vi er forholdsvis tæt på, skal der yderligere rentefald til, før F5-renten også sætter rekord. F5-lånerne bør dog ikke ærgre sig af den grund, eftersom en fast rente i omegnen af 0,3 pct. bestemt også er værd at fejre, mener Lise Nytoft Bergmann.

De hidtil laveste renter blev sat af Nykredit i auktionen i maj, der som det eneste realkreditinstitut har boligejere, der får ny rente den 1. juli. De øvrige realkreditinstitutter holder kun auktioner 2-3 gange om året. Ved Nykredits auktion landede F1-renten på -0,14 pct., F3-renten på 0,0 pct.

Tendensen fra de seneste auktioner er, at mange vælger at omlægge deres helt korte flekslån til lån med længere tid mellem refinansieringerne. Det er især kommet F5-lånet til gode. Dette lån er flekslånernes favorit i øjeblikket.

Ønsker man at ændre på familiens rentetilpasningslån og fx gå fra et F3-lån til et F5-lån, skal man dog reagere, inden man går på sommerferie. for fristen er inden udgangen af juli. Her lukker alle realkreditinstitutter for eventuelle justeringer.

Ved den kommende auktion udløber der fleksobligationer for ca. 90 mia. kr. for hele sektoren. Traditionen tro forsvinder en del af obligationerne derfor, og mængden af obligationer, der skal sælges, er typisk noget lavere.

Nordea Kredit forventer, at der skal sælges obligationer for ca. 75 mia. kr. på hele markedet i august. Nogle boligejere vælger at gå i fast rente, andre indfrier deres lån enten helt eller delvist, så derfor er det langt fra alle de obligationer der udløber, der også skal gensælges.

BRANCHENYT
Læs også