Privatøkonomi

Vilde prisstigninger: Her har beboerne tjent næsten 1.000 kr. om dagen skattefrit det seneste år

Voldsomme prisstigninger på ejerlejligheder i København vækker bekymring.

Der er stor efterspørgsel på mindre ejerlejligheder, men der bliver ikke bygget nogen. Det er med til at presse priserne op. Foto: Henrik Kastenskov Arkivfoto: Henrik Kastenskov

Pas på med at spilde på gulvet, hvis du befinder dig i en københavnsk ejerlejlighed. For det er dyre kvadratmeter, du spilder på. 36.786 kr. er nu gennemsnitsprisen på en kvadratmeter, efter at de københavnske lejligheder har befundet sig på en prisraket de seneste fem år.

Fem år i træk er priserne steget 10 pct. Den udvikling er fortsat, viser nye tal fra Finans Danmark, der har opgjort priserne for 1. kvartal. På et år er priserne i København steget 10,2 pct.

Advarselslamperne har længe blinket i bankerne og realkreditinstitutterne, og der er grund til at se sig godt for, inden man kaster sig ud i et køb, lyder advarslen.

»Liggetiderne på ejerlejligheder i København er i gennemsnit nede på 70 dage - det er praktisk talt ”solgt på første fremvisning”. Det giver god grund til at følge udviklingen tæt,« lyder det således fra cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Signe Roed-Frederiksen.

»Som boligkøber skal holde man sig for øje, at priserne ikke automatisk vil fortsætte i vejret, men at der også er mulighed for fald. Et godt råd til nye boligkøbere i København er derfor at overveje et fast forrentet lån,« siger hun.

Samme toner lyder fra Nykredits boligmarkedsanalytiker, Jacob Isaksen

»Vi anbefaler, at man udnytter det aktuelt lave renteniveau til at vælge et fast forrentet lån. Foruden at sikre sig en fast ydelse med en lav rente i mange år, garderer man som boligejer sin friværdi mod eventuelle prisfald som følge af stigende renter. Det skyldes kort og godt, at værdien af ens restgæld ligeledes vil falde i takt med, at renterne stiger,« siger han.

Der er en uligevægt mellem efterspørgsel og udbud, og det er med til at presse priserne i vejret, for der er simpelthen ikke varer nok på hylderne for lejlighedskøberne.

De høje kvadratmeterpriser har medført øget efterspørgsel efter mindre ejerlejligheder på 50-75 kvm. Da størstedelen af nybyggeriet er større end 75 kvm, lettes efterspørgselspresset kun meget beskedent gennem nybyggeri. Den uligevægt mellem udbud og efterspørgsel betyder, at priserne fortsat stiger så meget, som de gør.

»Det gælder om at have is i maven, til den helt rigtige bolig dukker op. I de seneste 12 måneder er der sat mere en 8.000 ejerlejligheder til salg i København, så misser man én, skal der nok dukke en ny op. Boligkøberne har derfor ingen grund til at lade sig stresse over prisudviklingen i København,« fastslår Jacob Isaksen.

For ejerne af lejlighederne har de seneste fem år været gyldne. En lejlighed på 90 kvm er i den periode blevet 1,3 mio. kr. mere værd. Det betyder, at ejerne i gennemsnit har tjent 260.000 kr. skattefrit hvert år bare ved at bo.

Trods de markant stigende priser er der ikke tale om en boligboble, mener økonomerne. Der er nemlig naturlige forklaringer på prisudviklingen, mener bl.a. afdelingsdirektør i BRFkredit, Mikkel Høegh. Men på grund af boligskattereformen bliver der formentlig sat en stopper for prisfesten på et tidspunkt.

»De kraftige prisstigninger kan i høj grad forklares af fundamentale faktorer som lav rente, højere indkomster, gunstige skatteforhold mv. I forhold til prisudviklingen på lejligheder skal man være opmærksom på, at den seneste skattereform særligt vil bremse prisudviklingen på lejligheder og alt andet lige beregninger viser, at der vil være tale om prisfald på helt op til 10 pct. når reformen er fuldt implementeret og lejlighederne har været omsat,« siger Mikkel Høegh.

BRANCHENYT
Læs også