Privatøkonomi
0

Surt show for ejendomsmæglere: Andelsboligejere går solo

Det er ikke på andelsboligerne, at ejendomsmæglerne skal forvente indtjeningsvækst.

Andelsboligerne i storbyerne er blevet det rene guld for ejerne. De behøver ikke hjælp fra ejendomsmæglerne, når de skal sælge. Foto: Niels Hougaard.

Det er blevet så let at sælge andelsboliger, at ejerne i stigende grad går uden om ejendomsmæglerne, viser nye tal fra Bolgsiden.dk. I første halvår af 2017 er der blevet solgt andelsboliger gennem landets ejendomsmæglere for 1,1 mia. kr. Det er under halvt så meget som i 2014. Årsagen er, at flere vælger at sælge selv.

Der er kun solgt 1.686 lejligheder gennem mæglerne. I 2014 var tallet 4.059.

»Sammenligner vi med tal fra første halvår i 2014, er der tale om en halvering af den samlede købssum samt et fald i antallet på 140 pct. Det er ganske markant,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Det er specielt i de store byer, København og Aarhus, at markedet for andelsboliger er glohedt. I selve Aarhus er der nu kun 28 andelsboliger til salg via ejendomsmæglerne. I København er tallet 183. Det skal holdes op mod, at der er 140.000 andelsboliger i København.

Salg af andelsboliger via ejendomsmæglere:

1.halvårAntal solgte boligerSalg i kr.
20144.0592.720.563.095
20152.8411.841.945.611
20162.0511.297.770.567
20171.6861.114.284.228

Kilde: Boligsiden.dk

Hos ejendomsmæglerne tager man situationen roligt. Andelsboligmarkedet er ekstremt konjunkturfølsomt, understreger kommunikationschef hos EDC, Jan Nordmann.

»Lige præcis den del af markedet er meget konjunkturbestemt forstået på den måde, at vi i gode tider altid har set en stigning i antallet af private salg. Lige nu er der stor efterspørgsel på andelsboliger især i København, og det gør, at det er let at sælge. Derfor er det helt forventeligt, at tallene ser ud, som de gør,« siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef hos EDC.

Mange andelslejligheder bliver i dag solgt gennem ventelister eller netværk, og eftersom det er en af mæglerens opgaver at finde en køber, bliver behovet for en mægler derfor mindre. De boliger, der ender hos en ejendomsmægler er typisk dem, der enten ikke sælger sig selv, for eksempel på grund af en høj andelspris, eller andele uden for hovedstaden.

»Ejendomsmæglerne spiller stadig en rolle på andelsboligområdet ved nybyggeri og rækkehuse i provinsen, hvor priserne ikke er reguleret på samme måde som i den ældre andelsboligmasse i København. Her er prisstrukturerne mere fastlagte. Det betyder, at der ikke er noget at handle om på prisen, « siger Jan Nordmann.

Anderledes er det, når der er rift om lejlighederne.

»Når køberne allerede står i kø, så er der kun papirarbejdet tilbage. I de områder hvor andelsboligerne sælges til markedspriser, er behovet for egentligt salgsarbejde mere relevant,« siger Jan Nordmann.

BRANCHENYT
Læs også