Privatøkonomi
0

Tæt på ny milepæl: Sommerhuse bliver dyrere

Både udbuds- og salgspriser stiger på sommerhuse.

Der er for alvor kommet gang i salget af sommerhuse i hele landet. Arkivfoto: Morten Langkilde

Priserne er for alvor på vej op på sommerhuse, og der er både tale om udbuds- og salgspriser. Siden maj er det gået ekstra stærkt, og i Nordsjælland er man tæt på en milepæl på 20.000 kr. pr. kvm. i gennemsnit.

Ifølge tal fra Boligsiden.dk lå salgsprisen i juni 2017 i gennemsnit på kr. 19.760 pr. kvm. Det er 4 pct. mere end juni 2016 og 12 pct. mere end juni 2015.

Men der er et stykke vej til de glade dage i perioden 2003 til 2008, understreger Piet Petersen, der er direktør for Spar Nord i Helsingør.

»Det skal man ikke forvente. Men faldende omkostninger til finansiering, lave renter, stigende beskæftigelse og en positiv reallønsudvikling kan være netop den cocktail, der skal til for at sætte gang i sommerhusmarkedet igen,« siger Piet Petersen.

Sommerhusmarkedet har ellers ligget i dvale i cirka 10 år. Men noget tyder på, at det er ved at være slut. De høje priser i Nordsjælland kan nemlig sætte en positiv spiral i gang i resten af landet, mener presseansvarlig i Nybolig, Thomas Hovgaard.

»Når der sker nye prisudviklinger på boligmarkedet, kommer det som regel først til udtryk i København. På samme måde gælder det med sommerhuspriser på Nordsjælland, og her kan vi se et opadgående pres,« siger Thomas Hovgaard.

Nybolig forventer, at prisstigningerne langsomt vil sprede sig til landets øvrige sommerhusområder.

»Her er områder ved Vesterhavet og i og omkring Fyn særligt eftertragtede, og derfor er det heller ikke umuligt, at det bliver steder som disse, hvor priserne vil bevæge sig opad som de næste,« mener han. 

Ejendomsmæglerne mærker en markant stigende interesse for sommerhuse. 1. maj 2017 trådte en ny lovgivning i kraft, som gør køb af sommerhuse billigere. I stedet for at kunne finansiere 60 pct. af sommerhusets købspris i et realkreditinstitut, kan man nu låne hele 75 pct. Alt tyder på, at lovændringen allerede har haft effekt.

»Vi har ikke alene fået usædvanligt mange henvendelser fra interesserede købere, men også fra sælgere, der ser den nye lovgivning som en god mulighed for at få solgt sommerhuset. Samtidig har der mange steder været markant flere besøgende, når vi har holdt åbent hus, og det tyder alt sammen på, at vi nu og de næste mange måneder vil opleve et marked i optøning,« mener Thomas Hovgaard.

Et velfungerende sommerhusmarked er godt på flere måder, fastslår Piet Petersen.

»Der er ingen tvivl om, at flere sommerhushandler vil medføre mere aktivitet til erhvervslivet. Det gælder eksempelvis byggeriet, hvor håndværkerne vil få travlt med renoveringer. Samtidig forventer vi, at der generelt set vil komme endnu mere liv i sommerhusområderne, og det vil få betydning for det lokale erhvervsliv flere steder,« siger Piet Petersen.

Medvirkende til interessen for køb af sommerhuse er stærk vækst i udlejningen. Campaya.dk registrerer udlejningsdata fra 26.000 sommerhuse på tværs af de forskellige udlejningsbureauer i Danmark, og direktør Claus Pedersen oplyser, at der hidtil i år er udlejet 5 pct. flere sommerhuse end sidste år.

»I øjeblikket er cirka 92 pct. af sommerhusene, som vi dækker, optaget i den absolutte højsæson (29 og 30), og vi forventer, at det tal lander i omegnen af 95 pct. Det er i praksis udtryk for mangel på sommerhuse til udlejning,« siger Claus Pedersen.

BRANCHENYT
Læs også