Privatøkonomi

Lav kurs på nye obligationer gør flekslån mere attraktive

Boligejere har fået to gode grunde til at vælge flekslån.

Artiklens øverste billede
Det er blevet dyrere at optage et fast forrentet lån trods det rekordlave renteniveau. Foto: Søren Schnoor.

Det er blevet dyrere at optage et fast forrentet boliglån, efter at der er kommet nye obligationsserier. De nye serier betyder, at flekslån bliver endnu mere attraktive. De nye lån er nemlig ikke kun dyrere i ydelse, de har også en noget højere restgæld.

Med virkning fra 1. september udskiftes samtlige obligationer bag de fast forrentede lån, og det er nu ikke længere muligt at få et lån baseret på de gamle obligationer. Udskiftningen betyder bl.a., at det 30-årige lån ikke længere har udløb i 2047, men 2050.

Udskiftningen betyder, at et fast forrentet lån på 1 mio. kr. nu er blevet 17.500 kr. dyrere at optage. Det skyldes, at løbetiden er forlænget, og kursen lavere. Det betyder, at både restgæld og dermed den månedlige ydelse bliver højere.

Der er netop foretaget rentetilpasning af flekslån. Den resulterede i rekordlave renter. Selv F3-renten er negativ, og forskellen på fast forrentede lån og flekslån er nu blevet endnu større.

  • Hvis man skal låne 1 mio. kr. afdragsfrit i Nordea Kredit, får man med et 2 pct. lån en månedlig ydelse på  1.967 kr. efter skat. Hovedstolen bliver 1.074.000 kr.
  • Vælger man i stedet et F3-lån, får man en rente på minus 0,23 pct. Det giver en ydelse på blot 724 kr. om måneden og en restgæld på 1.025.000 kr.
  • Også F5-lånene øger forspringet i forhold til de fast forrentede lån. Her er renten beskedne 0,13 pct., og den månedlige ydelse blot 819 kr.

Kursen på det nye 30-årige lån er godt 1,5 point dårligere end det gamle lån. Samme billede ses ved obligationer bag lån med en kortere løbetid. Den dårligere kurs på de nye årgange skyldes, at obligationernes løbetid er tre år længere end løbetiden på de gamle obligationer.

Hvis renteniveauet forbliver lavt, vil kursforskellen dog indsnævres i løbet af de kommende måneder. Samme tendens så man, da de gamle obligationsserier blev lanceret for tre år siden.

De seneste tre år, hvor de gamle obligationsårgange har været i spil, har der været store renteudsving. Det har betydet, at der har været et ganske pænt rentespænd mellem de obligationer, der har været åbnet.

Realkreditinstitutterne indledte årgangsskiftet i 2014 med at åbne et fast forrentet 30-årigt 3 pct.-lån, men renten bevægede sig bagefter nedad og kort efter åbningen af 3 pct.-lånet blev 2,5 pct.-lånet introduceret. Og da nytåret 2015 nærmede blev 2  pct.-lånet lanceret. I februar 2015, da kronekrigen rasede for fuld styrke, blev det muligt at få et 30-årigt 1,5 pct.-lån.

Senere i maj og juni 2015 gik det hastigt opad med renten og institutterne åbnede igen for det 30-årige 3,5 pct-lån. Dette lån var dog ikke i funktion særlig længe, da renten atter vendte snuden nedad, og 2 pct. lånet sluttede i en kurs omkring 98.

»Det omskiftelige rentemiljø betød samlet set, at vi i Realkredit Danmark endte med at åbne 18 forskellige fast forrentede obligationer på tværs af løbetider. Havde renten været helt stabil gennem perioden, kunne vi have nøjes med at åbne fem obligationer,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Der er udbetalt 2 pct. lån med afdrag for ca. 180 mia. kr. Dermed har omtrent 130.000 boligejere i dag et fast forrentet 2 pct.-lån med afdrag. Også det afdragsfrie 2 pct.-lån, har været godt efterspurgt med en udestående mængde på ca. 90 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.