Privatøkonomi
0

Bidragssatser pumpet i vejret på Realkredit Danmarks nye prestigelån

Boligejerne kommer til at betale ekstra for at have mulighed for afdragsfrihed.

Der er kommet et nyt boliglån på hylderne, men det koster mere end normale lån med afdrag. Foto: Ida Munch

Boligejere, der vælger Realkredit Danmarks nye prestigelån, "FlexLife", kan komme til at betale et bidrag tæt på 2 pct. Bidragene er højere end for normale lån, og selv i de perioder, hvor man betaler afdrag, lyder ekstraregningen på 0,15 pct. Det svarer til 1.500 kr. for hver lånte million.

Højeste bidragssats på det nye lån er 1,9252 pct. Det bidrag betaler man, hvis lånet overstiger 60 pct. af ejendomsværdien, og lånet skal refinansieres hvert år eller hvert andet år. Vælger man et normalt F1-lån med samme vilkår, er bidraget 1,7752 pct.

Til sammenligning betaler man hele 2,1 pct. i bidrag hvis man vælger et F1- eller F2-lån uden afdrag.

Hvad er FlexLife?
 • Du kan låne op til 75 % af værdien af din helårsbolig.
 • Lånet kan løbe i op til 30 år.
 • Renten er fast i en periode på mellem 1 og 10 år.
 • Efter hver periode refinansieres lånet til markedsrenten.
 • Mulighed for på et og samme tidspunkt at betale afdrag og have delvis afdragsfrihed.
 • Du kan indfri lånet til kurs 100 ved en refinansiering og ellers til markedskurs.
 • Du bestemmer selv, hvor meget du vil afdrage på lånet. Det, du ikke har afdraget i lånets løbetid, betaler du i den sidste termin.
 • Under de rette forudsætninger kan lånet være afdragsfrit i op til 30 år.

»Bidragssatsen ligger midt imellem afdrag og afdragsfrihed, og vores nye lån er billigere end at have ren afdragsfrihed,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Så høje er bidragssatserne i forhold til belåningsværdi på FlexLife:

År mellem refinansiering:0-40 pct.40-60 pct.Over 60 pct.
1-20,85001,40001,9252
3-40,80001,35001,8752
5-100,60001,15001,6752

Det nye FlexLife-lån henvender sig primært til kunder med en sund økonomi. De kan i princippet låne op til 75 pct. af ejendommens værdi og få afdragsfrihed i 30 år.

Selv i perioder med afvikling skal man altså betale det forhøjede bidrag. Derudover er der følgende udgifter ved at optage lånet. De samme omkostninger betaler man ved andre lån også:

 • Ved refinansiering betaler man et kursfradrag på 0,2 kurspoint. Vælger man at binde renten for kun 1 eller 2 år, betales 0,3 kurspoint. Omregnet til rente betyder det, at en boligejer med et FlexLife-lån optaget via en F1-obligation har årlige omkostninger foruden rente på 2,2252 pct. på den yderste del af lånet.
 • Det koster et gebyr at ændre lånets profil f.eks. en justering af ydelsen eller ændring af renteprofil.
 • Bidrag og øvrige omkostninger kan ændre sig i lånets løbetid.

Det aftales  på forhånd, hvor stor en restgæld man må have, når lånet udløber. Og når restgælden når den aftalte grænse, behøver man ikke afdrage mere. Det aftales individuelt, hvor meget der skal afdrages, men den øverste grænse er 60 pct. af ejendommens værdi på det tidspunkt, lånetilbuddet afgives. Det betyder, at hvis boligens værdi stiger, kan man slippe helt for at afdrage i 30 år.

Når lånet udløber, skal den samlede restgæld betales sammen med den sidste terminsydelse – eksempelvis ved at man optager et nyt lån eller bruger en eventuel opsparing/pension.

BRANCHENYT
Læs også