Tech

Her kan du bestille en førerløs bus med mobilen

Bliver prøveperioden en succes, skal teknologien rulles ud bredt.

Der er fire busser i alt, og ønsker man at tilkalde busserne, kan man gøre det ved hjælp af appen 'Ride Now Sentosa'. Foto: Roslan Rahman/AFP.

Selvkørende biler og busser er lige om hjørnet. Det har vi efterhånden fået at vide mange gange.

Men nu har et asiatisk firma taget det næste skridt.

En forsøgsordning med førerløse busser, du kan bestille med mobilen, skal nemlig rulles ud mandag på øen Sentosa i Singapore.

Det skriver flere asiatiske medier som Nikkei Asian Review og Channel News Asia.

Forsøgsperioden kører fra 26. august til 15. november i år, efter busserne er blevet testet i over et år væk fra offentligheden.

Som bruger kan man tilkalde en - i øvrig gratis - tur ved hjælp af en app på mobilen, som vi kender det fra kørselstjenester som Lyft og Uber, og så kan man ellers tage rundt på øen og nyde strande og andre attraktioner langs en planlagt rute.

Der er fire busser i alt, og ønsker man at tilkalde busserne, kan man gøre det ved hjælp af appen 'Ride Now Sentosa'.

Det førerløse system er udviklet af ST Engineering, som er et firma fra Singapore, der blandt andet fremstiller teknologiplatforme til kommercielt brug.

Ifølge virksomheden er denne type af selvkørende busser, man kan tilkalde selv, den første af sin art i hele Asien.

Bliver forsøgsperioden en succes, vil teknologien blive rullet ud i større skala i Asien og potentielt verden, lyder det yderligere fra virksomheden.

Busserne har radar- og kamerasensorer og er designet til at fungere under tørt vejr til let regnvejr - så teknologien skal nok udvikles lidt, før busserne kommer til for eksempel Danmark. De kører desuden på almindelige veje med andre biler og gående.

Selvom busserne kører selv, vil der er prøveperioden være en sikkerhedschauffør, som er klar til at tage over, hvis noget skulle gå galt.

Loh Ngai Seng, der er minister for blandt andet transport i Singapore, fortæller i en pressemeddelelse, at han er glad for udviklingen:

»Prøveperioden vil give vigtig indsigt i pendleroplevelsen og samspillet mellem autonome køretøjer og andre trafikanter,« siger han blandt andet.

BRANCHENYT
Læs også