Tech

Elon Musk gør sig fortjent til gigantbonus - kan stikke 5 mia. kr. i lommen

Tesla-stifteren har officielt gjort sig fortjent til at indløse første del af sin bonusaftale.

Elon Musk kan med raketfart stryge til tops på listen over verdens rigeste. Foto: Jae C. Hong/AP

Tesla-stifter Elon Musk har sandsynligvis været en spændt mand den seneste tid. Mens aktiemarkedet – og Tesla-aktien – har været på en rutsjetur, har der for ham været milliarder af bonus-dollars på spil.

For så længe Tesla holdt en gennemsnitlig en markedsværdi over 100 mia. dollars over seks måneder, stod han til at modtage en klækkelig bonus. Og nu står det fast – Elon Musk har gjort sig fortjent til netop den.

Det fremgår af dokumenter indsendt af Tesla til Securities and Exchange Commission (SEC), at Elon Musk har fået muligheden for at modtage i alt 1,68 mio. Tesla-aktier med en indløsningspris på 350 dollars stykket.

Torsdag lukkede aktien i en kurs på 805 pr. aktie, og modregner man derfor indløsningsprisen, står stifteren til at tjene 750 mio. dollars, hvilket svarer til 5 mia. kr., skulle han vælge at indløse og sælge aktierne.

Elon Musk indgik i 2018 den – set i bakspejlet – lukrative bonusaftale, som er delt op i tolv dele. Heraf udløses en del, hvis selskabets gennemsnitlige markedsværdi holder sig over 100 milliarder dollars i seks måneder. Andre dele udløses, hvis målene for andre nøgletal opfyldes.

Hver del indeholder optioner for 1,68 mio. aktier, som kan indløses til den samme pris. Det vil sige i alt 20 mio. aktier, der i dag ville indbringe Elon Musk i alt 9 mia. dollars, eller 60 mia. kr., var de alle blevet indløst.

Der er vel at mærke tale om optioner, hvorfor Elon Musk selv må beslutte, om han vil gøre brug af muligheden for at købe aktierne. Det fremgår ikke, hvorvidt han har gjort det, eller om han venter.

Optionerne er gyldige i op til fem år, og vælger han at indløse dem, må Tesla-direktøren ikke sælge sine aktier, før der er gået yderligere fem år.

Lige nu har Tesla en markedsværdi på ca. 150 mia. dollars. Ud over de resultatbaserede delmål, vil næste del af bonusaftalen blive udløst, hvis markedsværdien kommer over 200 mia. dollars i en periode.

Den 48-årige Elon Musk er ifølge Bloomberg Billionaires Index verdens 22. rigeste person med en formue på omtrent 40 mia. dollars, hvilket svarer til 269 mia. kr. Sammen med Facebooks Mark Zuckerberg er han en af de yngste milliardærer på den øverste del af listen.

Formår Elon Musk at indløse de sidste 11 dele af bonusaftalen i løbet af dette årti, vil han med stor sandsynlighed blive verdens rigeste mand.

BRANCHENYT
Læs også