Serier

Fintech-firmaers indslusning på det asiatiske marked sker i Hong Kong

Hong Kong bliver set som en gateway til Kina for mange udenlandske Fintech-firmaer.

Talenternes uddannelsesrejse

Hvert år finder adskillige nyopståede fintech-firmaer vej til Asien for at få en lille bid af det enorme marked, som stadigvæk er i stærk udvikling.

I 2019 var der over 600 fintech-virksomheder alene i Hong Kong, hvoraf 44 pct. havde eksisteret i mere end tre år. Et højt tal taget de mange start-ups og industriens levealder i betragtning.

Historisk set har Hong Kong altid været et førende finanscenter i Asien, hvor blandt andet investeringsbanker har ligget i omkring 100 år. Det har medført, at 18 pct. af Hong Kongs BNP i 2019 bestod af finansielle services.

Grunden til denne tilflytning til Hong Kong er landets funktion som mellemmand for udenlandske virksomheder, der dermed får mulighed for at nærme sig det enorme kinesiske marked.

Når udenlandske fintech-virksomheder drager til Asien, er den geografiske placering det første, de overvejer. Netop her scorer Hong Kong højt. Også højere end den asiatiske konkurrent Singapore på grund af Hong Kongs centrale placering i Asien samt den korte distance til Kina.

Hong Kong bliver set som en gateway til Kina for mange udenlandske fintech-firmaer, som starter med at åbne deres første internationale kontor i den særlige kinesiske administrative region.

Et eksempel er betalingsbranchen, hvor muligheden for at tilgå den kinesiske offshore valuta CNH (’H’ for Hong Kong) opstår. På den måde kan fintech-virksomheder muliggøre nemmere handel mellem kinesiske og udenlandske virksomheder, da den lokale CNY-valuta udelukkende kan benyttes indenrigs i Kina.

Andre grunde til den store interesse for netop Hong Kong er den nemme adgang til markedet, det enkle og konkurrencedygtige skattesystem og mulighederne for kapital i markedet.

Ifølge InvestHK blev der rejst 376 millioner dollars i privat kapital til fintech-sektoren i 2019 i Hong Kong; en stigning på 100 pct. fra året før.

Kontanter bliver stadig brugt i meget større grad i Hong Kong end i Danmark

Selvom Hong Kong holistisk set ser ud til at være en fintech-kerne, oplever jeg stadig som udvekslingsstuderende, at mange af betalingerne i landet foregår med kontanter.

Da jeg for eksempel skulle betale husleje for mit kollegieværelse, skulle jeg indbetale den med kontanter i en lokal bank; bankoverførsel eller kortbetaling var ikke muligt her.

Ligeledes kan almindelige kreditkort ikke bruges i taxaer og kantiner på universitet. Her godtages der igen kun kontanter eller det lokale Octopus-kort, som er et transportkort, der kan bestilles og opfyldes med kontanter på de mange metrostationer. Dette transportkort kan dog bruges til at betale med i mange butikker og restauranter.

Det bliver derfor interessant at se, om den stigende tilstrømning af fintech-virksomheder i Hong Kong de sidste par år kan være med til at forbedre det lokale finansmarked, eller om Hong Kong hovedsageligt vil blive benyttet af fintech-virksomheder som en indslusning til Kina og de andre nærliggende asiatiske lande.

Læs også