Tech

Løj for investorerne: Nu har stifter af Tesla-rival solgt stort ud af aktier

Lige siden Nikola blev beskyldt for at have løjet for sine aktionærer, er det gået ned ad bakke for firmaet. Nu har hjernen bag den ellers højtflyvende Tesla-rival solgt aktier i massevis.

Nikolas karismatiske grundlægger, Trevor Milton, præsenterer her en af selskabets eldrevne lastbiler. Foto: Massimo Pinca/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er ikke længe siden, at Nikola i sommer blev omtalt som den nye Tesla – bare med fokus på el- og brintdrevne lastbiler. Men før nytår blev selskabet ramt af beskyldninger om fusk, og siden er det gået ned ad bakke.

For lidt over en måned siden indrømmede Nikola, at der var hold i nogle af beskyldningerne, og at hjernen bag selskabet, Trevor Milton, i flere tilfælde har vildledt dets aktionærer.

Nu har selv samme person solgt godt og grundigt ud af sine aktier i det omdiskuterede selskab og tjent 49 mio. dollars svarende til 309 mio. kr. på den store handel.

Det viser en nylig indberetning til de amerikanske børsmyndigheder (SEC), skriver Financial Times.

Nikola tiltrak masser af opmærksomhed sidste sommer, da selskabet gik på børsen i USA. Ligesom Tesla var Nikola opkaldt efter den berømte serbiske opfinder Nikola Tesla, og stifteren, Trevor Milton, havde lig Elon Musk en hang til at give bombastiske udmeldinger til medierne - især på Twitter.

Det kunne næsten ikke gå bedre. Nikola var klar til at sælge en nyskabende lastbil, der enten kunne køre på el eller brint. Oveni hatten havde selskabet en samarbejdsaftale i hus med den amerikanske bilgigant General Motors.

Aktien fløj til vejrs, og selskabets markedsværdi rundede 135 mia. kr. Det var, selvom selskabet ikke havde leveret en eneste lastbil til kunderne eller opnået en reel omsætning, siden det var blevet stiftet tilbage i 2014.

Men pludselig beskyldte et mindre investerings- og researchfirma Nikola for fusk, hvilket udløste en større ballade, som blandt andet resulterede i, at Trevor Milton måtte træde af som formand og adm. direktør i firmaet.

Anklagen gik på, at der var blevet smurt for tykt på over for offentligheden med vildledende præsentationer. F.eks. blev en lastbil til en reklame filmet i fart, mens den i virkeligheden kørte ned ad en bakke uden egen motor. På samme tid var Nikola ikke nået så langt i udviklingen af den som påstået.

Få dage efter blev aktiekursen næsten prompte halveret. Nikola endte i de amerikanske myndigheders søgelys og undersøges fortsat for at have givet usande oplysninger. Flere aktionærer har desuden sagsøgt virksomheden.

For at gøre ondt værre sprang General Motors fra samarbejdet med Nikola.

Siden juni, hvor Nikola-aktien nåde sit højeste niveau, har kursen oplevet et skarpt fald. Lige for tiden handles aktien til en kurs på 13,91 dollars, hvilket også er ca. den kurs, at Trevor Milton solgte sine aktier til.

Trevor Milton er fortsat den største aktionær i Nikola med en ejerandel på 21 pct. af firmaet. På andenpladsen finder man selskabets adm. direktør, Mark Russel, der ejer lige under 11 pct., skriver Financial Times.

Nikola nægter fortsat, at der er tale om fusk, men selskabet har indrømmet, at mange af de udtalelser, der er kommet fra Trevor Milton har været helt eller delvist usande. Firmaet har endnu ikke leveret et eneste køretøj.

Nikola har desuden spenderet 8,1 mio. dollars, hvilket svarer til 51 mio. kr., på advokathjælp til Trevor Milton, ifølge Financial Times.

Læs også