Tech

Nøgletal sikrer Elon Musk aktieindkøb til udsalgspris

Tesla-topchefen har med gårsdagens regnskab opfyldt kravene til femte og sjette trin i sin bonusaftale.

Elon Musk har været topchef for Tesla siden 2008. Foto: Reuters/Mike Blake

En af verdens rigeste mænd får nu en gunstig mulighed for at berige sig yderligere. Elon Musk får lov at købe i alt 16,8 mio. aktier i Tesla til en pris på kun 70 dollars stykket.

Det skriver blandt andre Reuters.

I øjeblikket går en Tesla-aktie for mere end 700 dollars stykket på Nasdaq. Det betyder, at de aktieoptioner, som Elon Musk - jævnfør hans aftale med Tesla - nu har gjort sig fortjent til, samlet har en værdi på rundt regnet 11 mia. dollars.

Space X-grundlæggeren modtager ikke løn for sit virke i verdens mest værdifulde bilfabrikant, men han har til gengæld indgået en bonusaftale, der indtil videre har vist sig særdeles lønsom.

Bonusaftalen, der blev indgået i 2018, består af 12 trin. Hvert trin indebærer finansielle målsætninger, som skal nås, hvis Elon Musk skal belønnes for sit arbejde. Lykkes det, tildeler Tesla den sydafrikanske milliardær 8,4 mio. aktieoptioner for hvert trin til en pris à 70 dollars stykket.

I denne omgang fik Elon Musk udløst trin fem og seks i tolvtrinsraketten, fordi Tesla nåede to af aftalens mål for omsætning og driftsresultat. Kvartalsregnskabet viste, at Tesla i de første tre måneder af 2021 havde en omsætning på 10,39 mia. dollars og et driftsresultat (ebitda) på 1,84 mia. dollars.

Teslas markedsværdi er endnu en betingelse for, at Elon Musk modtager de prisreducerede aktieoptioner. I kraft af det vilde kursridt, som Tesla var på i 2020, er det dog ikke markedsværdien, der afholder ham fra at nå næste trin i belønningspakken.

Det skal bemærkes, at aktieoptionerne er et tilbud, som Elon Musk ikke har pligt til at benytte sig af. Han har fem år til at afgøre, om han vil slå til, men benytter han sig af optionerne, må han ikke sælge sine aktier, før yderligere fem år er passeret.

Ifølge Bloomberg er Elon Musk med en formue på 189 mia. dollars i dag verdens næstrigeste person efter Jeff Bezos, som er 199 mia. dollars værd.

Forbes vurderer, at 49-årige Elon Musk ejer 21 pct. af Tesla. Tidligere i år blev han verdens rigeste mand, da Tesla-aktien nåede sin hidtil højeste pris nogensinde på 900 dollars stykket, men han har siden måttet afstå førstepladsen til Amazon-stifteren.

Læs også
Top job