Tech

Lukrativ bonusaftale: Elon Musk kan stikke kæmpegevinst i lommen

Elon Musks bonusaftale med Tesla har vist sig at være ganske lukrativ, og snart indløser han ifølge selskabet endnu to trin i aftalen, som sikrer ham milliarder i form af aktieoptioner.

Tesla er stormet frem, og det samme er Elon Musks bonusudbetalinger. Foto: Odd Andersen / AFP

På kort tid er Elon Musk klatret op på toppen af listen over verdens rigeste, og efter Tesla for få dage siden aflagde regnskab for første kvartal, står han nu til at kunne indkassere endnu en gigantbonus i form af Tesla-aktier.

Det skriver The Wall Street Journal.

Tesla skriver i nye dokumenter indsendt til de amerikanske børsmyndigheder, Securities and Exchange Commission (SEC), at Elon Musk er godt på vej til at modtage aktier til en værdi af 10,8 mia. dollars svarende til 67 mia. kr.

Det sker som led i en lukrativ bonusaftale, som Elon Musk forhandlede på plads med Tesla i 2018. Heri fremgår 12 delmål forbundet med en række nøgletal som omsætning, indtjening og selskabets samlede markedsværdi.

Tesla skriver til SEC, at Elon Musk i øjeblikket har nået seks ud af 12 mål i sin bonusaftale, og Tesla-milliardæren derfor har modtaget optioner på i alt 50,7 mio. aktier. Men han står ifølge selskabet til at indløse yderligere to mål meget snart.

Når det sker, vil Elon Musk have modtaget optioner på at købe aktier, som for tiden vil kunne sælges til en fortjeneste på 43,2 mia. dollars – eller 267 mia. kr.

For hvert trin har Elon Musk fået muligheden for at købe et bestemt antal Tesla-aktier til 70 dollars. Det er en tiendedel af den kurs, som aktierne i øjeblikket handles til på børsen. Hvis alle bonusmålene indløses, vil Elon Musk have fået muligheden for at købe i alt 101,4 mio. aktier med rabat.

Målene relateret til nøgletallene skal desuden ”parres” med dem for Teslas samlede markedsværdi. Her har Musk nået 11 ud af 12 trin, da selskabet nu er 649,8 mia. dollars værd. Allersidste mål er en værdi på 650 mia. dollars - vel at mærke over en periode på 6 måneder.

Hvis Tesla samtidig opnår en årlig omsætning på 175 mia. dollars og overskud på 14 mia. dollars før skat, udløses den resterende bonus.

Bonusaftalen gælder frem til 2028, og optionerne er gyldige op til fem år. På samme tid må Tesla-direktøren først sælge aktierne fra aftalen – og dermed realisere sin gevinst - fem år efter, at han har modtaget dem.

Tager man udgangspunkt i, at 49-årige Musk gør sig fortjent til alle aktieoptionerne og fraregner en købspris på 70 dollars, står han til at kunne stikke 65 mia. dollars i lommen, hvis de sælges til nuværende kurs.

Elon Musk får ikke udbetalt løn fra Tesla, men bliver i stedet kompenseret med aktier. Han ejede i slutningen af 2020 omtrent 22 pct. af aktierne i selskabet, og en stor del af hans formue er derfor bundet til aktiekursen.

Elon Musk betragtes ifølge Bloomberg Billionaires Index som verdens næstrigeste person med en formue på 182 mia. dollars svarende til 1.250 mia. kr. Det er lige i hælende på den rigeste, Amazon-stifteren Jeff Bezos.

Læs også
Top job