Tech

Op og ned: Elon Musk sender kryptovalutaer på rutsjebanetur

Elon Musk er kendt for sine bombastiske udtalelser på Twitter, og de seneste dage har de været med til at sende kurserne på flere kryptovalutaer ud på en rutsjebanetur.

Artiklens øverste billede
Elon Musk, der står bag Tesla og SpaceX, har nævnt, at han vil "sende dogecoin til månen". (AP Photo/Chris Pizzello)

På ganske få dage har Tesla-milliardæren Elon Musk været med til at sende rystelser gennem kryptovalutamarkedet med sine udtalelser og opslag på Twitter - og nu har han igen sendt en mindre kendt ”mønt” på himmelfart.

Da Elon Musk lørdag i sidste uge deltog i det amerikanske underholdningsshow ”Saturday Night Live”, var kryptospekulanternes forventninger enorme.

Før da havde den excentriske milliardær i længere tid kastet sin kærlighed efter den mindre kendte bitcoin-konkurrent dogecoin på Twitter, hvilket havde fået kursen til at stige med raketfart, og sandsynligheden for, at Musk ville nævne den digitale valuta til millioner af seere, så stor ud.

Men frem for at tale kryptovalutaen op, kaldte han den i stedet for ”snyd” i et satirisk indslag, hvorefter dogecoin styrtdykkede og mistede over en tredjedel af værdien.

For det ikke skulle være nok, tog kursen på bitcoin også et kraftigt dyk, da Tesla-direktøren torsdag annoncerede, at man ikke længere vil kunne købe Teslas biler med bitcoins, hvilket ellers havde været muligt siden marts.

Elon Musk begrundede i et tweet beslutningen med, at bitcoin-netværkets strømforbrug er skudt op, efterhånden som kryptovalutaens popularitet er vokset– og det ikke er foreneligt med bilfabrikantens grønne ambitioner.

»Vi er bekymrede for den hurtigt voksende brug af fossile brændstoffer til bitcoin-udvinding og transaktioner. Især kulkraft, som har de værste udslip af alle brændstoffer,« skrev Elon Musk, og markedet reagerede prompte.

Bitcoin faldt med over 15 pct., og også andre kryptovalutaer blev trukket med ned. Det var til trods for, at Tesla-direktøren understregede sin tro på, at kryptovaluta har en lovende fremtid.

Men i takt med at bitcoin-kursen tog rutsjebanen ned, blev dogecoin igen trukket op. For mens han kritiserede den mest værdifulde kryptovaluta for dens strømforbrug, annoncerede Elon Musk, at han vil samarbejde med udviklerne af dogecoin om at »forbedre transaktionernes effektivitet«.

Siden da er den mindre kryptovaluta, der har en hund af racen Shiba Inu som logo og blev stiftet som en joke tilbage i 2013, steget næsten 30 pct.

Med til historien hører også, at den store kryptobørs Coinbase har meddelt, at den om ganske få uger vil tilbyde dens kunder at købe dogecoin, hvilket forventes at få interessen for kryptomønten til at vokse markant.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det har i mange år været kendt, at udvindingen af kryptovaluta kræver enorme mængder strøm, da den er baseret på komplicerede udregninger, som foretages af computere i datacentre og lagerhaller rundt om i verden.

Efterhånden som bitcoin er steget, er det også blevet mere eftertragtet at bidrage til netværket for at blive ”belønnet” med den digitale valuta. Kina menes at være det land med absolut flest computere dedikeret til formålet.

Men netop i Kina stammer meget af elektriciteten fra kulkraftværker.

Det var i februar, Elon Musk offentliggjorde, at Tesla havde investeret 1,5 mia. dollars i bitcoin, hvorefter det senere blev muligt at købe selskabets biler med den populære kryptovaluta skabt af Satoshi Nakamoto i 2008.

Siden har Tesla solgt en del af disse, hvilket til dels medvirkede til, at Tesla kunne præsentere et historisk overskud i første kvartal. Elbilgiganten har dog ikke ville svare på, hvor mange biler der er blevet købt med bitcoin.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.