Tech

Nye overvågningsregler gemmer på trecifret millionregning til telebranchen og kunderne

I 2018 blev Folketingets partier enige om at nedbringe byrderne for telebranchen. Alligevel vil regeringens nye logningsregler betyde en årlig trecifret millionregning til telebranchen.

Regeringen vil have indført nye regler for registrering og opbevaring af teletrafik, så de gælder allerede fra årsskiftet. Men teknikken kan ikke være på plads så hurtigt, lyder kritikken fra telebranchen. Arkivfoto: Carsten Andreasen.

I dag går startskuddet til Folketingets behandling af en ny lov om registrering og opbevaring af danskernes teletrafik – også kendt som logning. For mere end 90 teleselskaber vil de nye regler betyde en årlig trecifret millionudgift.

1. Lovforslaget. Folketinget har i dag førstebehandling af et nyt lovforslag, der skal bane vejen for nye regler for logning af danskernes teledata. Lovforslaget kommer, efter at EU-Domstolen sidste år afslørede et akut behov for at ændre de hidtidige logningsregler. Mens kritikere langer ud efter lovforslaget for reelt at være et kirurgisk forsøg på at omgå EU-retten, ærgrer telebranchen sig især over udsigten til en regning på 313 mio. kr.

2. Regningen. Det nye lovforslag er ikke kun dårlig nyt for telebranchen. Det er også dårlig nyt for danske telekunders tegnebog. Ligesom vand altid løber nedad, så løber telebranchens omkostninger også altid nedad til kunderne. Derfor vil her og nu-udgifter på 206 mio. kr., som lovforslaget opererer med, sammen med årlige driftsudgifter på 107 mio. kr. ultimativt ende hos telekunderne som en del af de månedlige regninger for mobil-, fastnet-, tv- eller bredbåndspakker.

3. Forløbet. Lovforslaget kaldet L93 har førstebehandling i folketingssalen i dag. Forude venter endnu to behandlinger, inden der skal stemmes om loven. Det videre forløb fremgår ikke af den fremlagte tidsplan, men det står klart, at regeringen med justitsminister Nick Hækkerup (S) i front har travlt. I hvert fald er planen, at de nye logningsregler skal træde i kraft allerede den 1. januar 2022.

4. Bonusinfo. I telekredse vækker hele lovforslaget undren, fordi det for branchen at se balancerer på en knivsæg i forhold til EU-retten, som allerede en gang har talt imod de danske logningsregler. Men først og fremmest undrer telebranchen sig over udsigten til en årlig trecifret millionregning, fordi teleforliget fra maj 2018 har et klart mål om, at telebranchens byrder skal »nedbringes i størst muligt omfang«.

Læs også
Top job