Tech

Jacob Nybroe var chef på TV 2 i 15 år: »Program kaster mistanke på alle«

Den nye dokumentarserie om sexisme på TV 2 benytter sig af en fællesbetegnelse og klippemetode, der får en masse tidligere chefer til at se skyldige ud, mener Jyllands-Postens chefredaktør.

Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør, Jacob Nybroe, var fra 2000 til 2015 redaktionschef og nyhedschef på TV 2.  Foto: Casper Dalhoff

Jacob Nybroe medvirker ikke selv aktivt i den nye dokumentarserie ”MeToo: Sexisme bag skærmen”, men Jyllands-Postens chefredaktør dukker alligevel op i et videoklip hentet fra programmet ”Presselogen”.

»Jeg synes faktisk, at det er væk. Altså, jeg synes, at der er sket en udvikling. Men jeg kan jo ikke dokumentere det,« siger Jacob Nybroe og slår ud med armene i videoklippet.

Den korte sekvens stammer fra efteråret 2021 og benyttes i dokumentarserien til at understrege, hvorfor hundredvis af kvinder i mediebranchen har følt sig kaldet til at deltage i en underskriftsindsamling for at sætte fokus på sexkrænkelser.

Ved siden af Jacob Nybroe sidder den forhenværende chefredaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, der over for panelet i ”Presselogen” også tvivler på, at sexisme er lige så udbredt i mediebranchen som tidligere.

»Jeg tror ikke, at der er den rådne kultur i dag, som man måske leder efter nogle steder,« siger Poul Madsen.

På den måde tegner dokumentarserien - der netop har haft premiere på Discovery+ - et billede af, at arbejdskulturen måske opleves anderledes i hjørnekontorerne end blandt de menige journalister.

Dokumentarserien gør imidlertid mere end dét, mener Jacob Nybroe, for udover sin nuværende titel fremgår det, at han var redaktionschef og nyhedschef på TV 2 fra 2000 til 2015 og en del af den ledelsesgruppe, der beskyldes for at have optrådt grænseoverskridende over for især unge kvinder.

»Jeg har jo selv valgt ikke at deltage i programmet, så det ansvar er mit eget. Men eftersom tilrettelæggerne har valgt at anonymisere en række anklagede ledere på TV 2 Nyhederne under fællesbetegnelsen blåskjorterne, kaster programmet mistanke på alle, der ikke var involveret i de meget alvorlige anklager,« lyder det fra Jacob Nybroe i et skriftligt svar.

Chefredaktøren forklarer sin manglende medvirken i dokumentarserien med, at han i lyset af sin position i mediebranchen af princip ikke udtaler sig om hverken kolleger eller medarbejdere på tidligere arbejdspladser.

Alligevel optræder han i videosekvensen fra ”Presselogen”. Endda iført en lyseblå skjorte, den beklædning, der gennem hele dokumentarserien bruges som en fællesbetegnelse for de magtfuldkomne og pågående chefer på TV 2 i 2000’erne.

»Det er ret ubehageligt. Jes Dorph Petersen har jo valgt at svare på anklagerne mod ham. Det ville have klædt de øvrige anklagede, om de gjorde det samme,« konstaterer Jacob Nybroe.

Samtidig vedkender han sig dog, at han var en del af den ledelse, der angiveligt undlod at gribe ind over for den sexistiske kultur på TV 2.

»Hvis kvindernes konkrete beretninger er korrekte, er de helt igennem forfærdelige, og jeg er på alle måder beskæmmet over ikke at kende til dem i en periode, hvor jeg havde en del af ansvaret. Men det gjorde jeg ikke,« bedyrer Jacob Nybroe.

Er der medarbejdere, der har henvendt sig til dig med spørgsmål om kulturen på TV2? Og hvad gjorde du i så fald ved de henvendelser?

»Nej. Ingen har henvendt sig. Hverken dengang eller siden.«

Kan du sige dig fri for at have optrådt grænseoverskridende dengang - set med nutidens briller?

»Ja, det kan jeg sige mig fri for. Jeg mener ikke, at jeg på nogen måde har misbrugt min magt eller min position på en sexistisk måde. Jeg kan sagtens have været skyldig i en meget direkte tone. Det er jeg ikke specielt stolt af, men man lærer, så længe man lever.«

Programdirektør Pil Brandstrup fra Discovery Networks forklarer, at dokumentarserien fokuserer på TV 2’s strukturelle udfordringer.

»Det her handler ikke om enkeltpersoner, men om at sætte fokus på en kultur og på ledelsens ansvar for en tryg arbejdsplads for alle,« skriver Pil Brandstrup og fortsætter:

»Formålet med dokumentaren er ikke at placere ansvaret for den sexistiske kultur på den enkelte person – hverken de medvirkende, der træder frem, eller de omtalte mænd. Formålet er at bidrage til en sober og oplyst debat.«

Flere af de anklager, der rejses i seriens tre episoder, undsiges direkte af de anklagede. Jyllands-Posten har ikke selv dokumentation for sagernes faktiske grundlag.

Læs også
Top job