Tech

Fiberkrigen raser: TDC Net har sat turbo på fiberudrulningen i jagten på 1 mio. adresser

TDC Net brugte sidste år 3,1 mia. kr. på bl.a. at grave fiberkabler ned. Selskabet dækker i dag knap 500.000 adresser med fibernet, men det er kun halvdelen af målet.

Artiklens øverste billede
TDC Net investerede sidste år godt 3,1 mia. kr. i først og fremmest udbygningen af selskabets fibernet. 106.000 adresser fik i 2021 adgang til fibernettet, og dermed har TDC Net lagt fiberkabler forbi tæt ved en halv mio. adresser. Foto: TDC/Jon Norddahl

TDC Net rundede 106.000 nye adresser med fiberkabel i 2021. Dermed har Danmarks største aktør på telebranchens infrastrukturscene nu har lagt fiberkabler forbi tæt ved 500.000 postkasser.

»Det er en ren udrulningsmaskine,« Andreas Pfisterer, adm. direktør i TDC Net, om bedriften.

Men fibersatsningen stopper langt fra her.

»Vi kommer til at fortsætte i samme tempo de kommende år. Forventningen er at nå 1 mio. husstande med fiber i midten af 2020’erne,« siger TDC Net-topchefen.

Den aggressive udmelding falder i forbindelse med præsentationen af 2021-regnskabet for TDC Net, der frem til årsskiftet var infrastrukturselskabet i TDC-koncernen.

Andreas Pfisterer, der har stået i spidsen for TDC Net siden 2019, er stolt over 2021-præstationen, som samtidig er springbrættet til en fremtid, hvor TDC Net nu står 100 pct. på egne ben, efter at opsplitningen af det tidligere TDC Group blev afsluttet med udgangen af 2021.

»Vi er meget tilfreds med 2021-resultatet, hvor vi har set en positiv udvikling i indtjeningen, samtidig med at vi har stabiliseret toplinjen og optimeret vores udgifter,« siger Andreas Pfisterer til Finans.

Vi har en langtidskontrakt med Nuuday, som betyder, at de køber kapacitet på vores forskellige netværk på meget konkurrencedygtige vilkår.

Andreas Pfisterer, adm. direktør i TDC Net

Især håndteringen af udgifterne får ros med på vejen i en tid, hvor stigende udgifter er blevet en fast del af de daglige udfordringer i erhvervslivet. Det gælder ikke mindst de galopperende energiudgifter.

Men de stigende elpriser får ikke TDC Net-direktøren til at ligge søvnløs. TDC Net indgik nemlig en aftale sidste år med Better Energy om levering af grøn el fra fire solcelleanlæg.

»Der er tale om levering af grøn el på langtidskontrakt. Aftalen skal medvirke til, at vi bliver CO2-neutrale i 2028, men den hjælper os samtidig med at låse prisen fast på et rimeligt niveau. Så det er af mange årsager en god ting, at vi fik aftalen på plads,« siger Andreas Pfisterer.

En anden aftale, som TDC Net-topchefen er glad for, er aftalen med Nuuday, som i dag huser alle de kundevendte selskaber, der tidligere indgik i TDC-koncernen.

Det gælder bl.a. Yousee, Telmore, Hiper, Eesy og TDC Erhverv, og samlet har Nuuday 5,7 mio. kundeforhold, som for størstedelens vedkommende håndteres på kabler og mobilantenner ejet af TDC Net.

Nuuday-forretningen er således den største kunde i TDC Net. Alligevel frygter Andreas Pfisterer ikke, at Nuuday vil udnytte opsplitningen af TDC til at skifte til nogle af konkurrenterne i markedet, hvilket vil være katastrofalt for TDC Net-forretningen.

»Vi har en langtidskontrakt med Nuuday, som betyder, at de køber kapacitet på vores forskellige netværk på meget konkurrencedygtige vilkår. Og selv hvis Nuuday vil migrere til andre udbydere, så er virkeligheden, at ingen af de andre mobilnet kan håndtere Nuuday-trafikken, som tingene står i dag. Så alt i alt mener vi, at vi har et stærkt og robust samarbejde,« siger Andreas Pfisterer.

Målt på omsætning er Nuuday-forretningen den suverænt største af de to. Til gengæld er TDC Net et regulært guldæg for ejerne, der tæller pensionsgiganterne ATP, PFA, PKA og den australske investeringsbank Macquarie.

I 2021 omsatte TDC Net for knap 6,7 mia. kr., hvilket kastede et driftsoverskud af sig på 4,5 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.