Måtte lukke sin startup efter seks år: »Vi har ikke set det værste«
Jasenko Hadzic blev ramt af det iskolde investeringsmiljø for tech-startups. Nu er han selv på investorsiden og opfordrer startups til at afsøge alternative muligheder for at rejse kapital.
Der var ikke flere muligheder tilbage for at rejse penge. Så efter seks år måtte Jasenko Hadzic lukke sin startup Tame ned i efteråret 2022. Da var investorerne nemlig begyndt at skrue kraftigt ned.
»Hvad gør man, hvis man ikke er break-even, og der er færre, der gerne vil investere? Vi prøvede forskellige andre muligheder ud over den klassiske venturekapital-rejse,« forklarer iværksætteren, der nu er på investorsiden hos svenske Backingminds.
Med venturekapital frosset til som en svensk skovsø i vintertid var der stadig mulighed for et strategisk opkøb eller en investering fra en virksomhed på samme område som Tame, der udviklede en it-løsning til konferencer og videokonference. Men den eneste mulighed viste sig at være en amerikansk konkurrent, som så til sidst trak sig, fordi Tame lå for langt væk fra USA.
Efter et par år, hvor en tech-startup næsten ikke kunne nyse uden at få nogle millioner i hånden fra venturefonde, er det nu blevet rigtig svært at rejse penge. For de iværksættere, som snart løber tør for ”runway” – altså penge nok på kontoen til at betale løn og regninger – kan 2023 blive det år, hvor eventyret slutter. Især hvis man er nået til det stadie, hvor der skal hentes mere end nogle få millioner og havde regnet med en stor pose penge til at vokse og brede sig ud på mange markeder.
»Der er en generel tese i markedet om, at tingene bliver værre. Vi har ikke set det værste endnu. Derfor holder mange investorer igen med pengene, da de gerne vil se, hvor slemt det bliver. Vi forholder os dog aktive og forventer at lave lige så mange investeringer som sidste år,« siger Jasenko Hadzic, som er lidt af en veteran som tech-iværksætter.
Han har sat flere virksomheder i søen selv, har været leder af organisationen #CPHFTW, som samlede tech-iværksættere i København, og har rådgivet et utal af iværksættere. Lige nu lyder hans råd, at man er nødt til at tænke alternativt, når den oprindelige plan om venturekapital ikke længere er så oplagt.
»Du må kigge på forskellige alternativer, heriblandt corporate-investorer, som måske tager 30-40 pct. Det er en helt anden rejse, men du er nødt til det for netop at holde dine muligheder åbne. Og du bør måske også afsøge muligheden for at blive købt op,« siger Jasenko Hadzic.
Når pengene fra seneste kapitalrunde hastigt svinder på kontoen, skal man som iværksætter gøre alt, hvad man kan, for at holde sit selskab kørende, mener han.
»Du har også et ansvar overfor dine investorer og for dine medarbejdere. Hvis du kun satser på venturefunding og finder ud af, at du ikke kan få penge der, så er det for sent, hvis du kun har to måneders runway tilbage. Du bør forberede dig på forskellige scenarier og planlægge ud fra en worst case. Det betyder mere aktiv dialog med strategiske investorer eller potentielle købere,« siger Jasenko Hadzic.
At der tidligere var mange penge i omløb til risikofyldte investeringer har været en fantastisk ting for iværksætter-miljøet, lyder vurderingen. Så kunne mange flere komme i gang og måske ende som en stor succes – selvom der i sagens natur vil være mange, som falder fra undervejs.
Men det har også været en ulempe, at der blev skudt flere og flere euro og dollars ind i hver startup, mener Jasenko Hadzic. Det kan lyde forjættende med mange penge, når man er ved at bygge en virksomhed op og ikke har de store indtægter endnu. Men det kan sagtens blive et problem.
»Når du får mange penge, forventer investorerne også, at du bruger dem. De forventer vækst, og desto længere du er på din rejse, desto mere bruges der. Ventureinvestorer har en model, som de også skal returnere penge efter, og den kan til tider øge risikoen for, at man allokerer pengene forkert og for hurtigt. Det virker for nogle, men der er også rigtig mange, som fejler på den model,« siger iværksætteren.
Hvis man som virksomhed endnu ikke har knækket koden 100 pct. til, hvad der er brug for hos kunderne, men får mange penge ind, kan man ende med at bruge pengene forkert.
»Så hyrer du sælgere og køber markedsføring. Det gjorde jeg også selv – det er meget fristende. Men bruger du pengene på de forkerte ting, fjerner det fokus. Omvendt bliver du supergod til at prioritere rigtigt, når du er nødt til at være ekstremt effektiv med de midler, du har til rådighed,« siger han.
Iværksætter kan kun hente småpenge hos investorerne: »Appetitten på risiko er enormt lille«
Det er primært i de store runder længere hende i en startups liv, at der er sket store ændringer. Det som bliver kaldt for serie A, B og C, og hvor der kan være et trecifret millionbeløb på bordet. Men investorerne her ønsker lav risiko og en farbar vej til et fornuftigt afkast gennem for eksempel en børsnotering.
De store tech-børsnoteringer er bare ikke gået så godt på det seneste. For eksempel har danskfødte Unity tabt 68 pct. af sin værdi det seneste år.
»Aktiemarkedet har taget et ordentligt dyk i 2022, som har gjort mange late stage-investorer bange for at prisfastsætte vækstvirksomheder. Derfor tøver de med nye investeringer og trækker sig. Det kan skabe en negativ effekt på seed- og preseed-investorer (de tidlige faser, red.), men det positive er, at aktiviteten her stadig er forholdsvis høj,« siger Jasenko Hadzic.
Det er også en god ting, at det er slut med de helt voldsomme kapitalrunder, som senere viste sig slet ikke at have hold i virkeligheden.
»Joken i venturemiljøet har været, at nogle investorer næsten ikke lavede due dilligence (et tjek af selskabet inden investering, red.). Generelt har kæmpefonde som for eksempel Softbank Vision Fund og Tiger Global været med til at presse valuations til skyhøje dimensioner, som har været ekstremt optimistiske og ret urealistiske,« siger Jasenko Hadzic.
Japanske Softbank investerede for eksempel 30 mia. kr. i amerikanske WeWork, der udlejede kontorpladser, efter bare 20 minutter i en taxa med selskabets stifter. Et andet eksempel var 2 mia. kr. til selskabet Wag, som var en platform til at hyre en hundelufter.
»Softbank rejste 100 mia. dollars med en vision om at forandre verden, og derfor hed den også Softbank Vision Fund. Men når de så smider de 300 mio. af dem i en markedsplads for hundeluftere, som så ender med at gå på røven, så giver det en idé om, hvor forskruet investeringslandskabet har været.«