Weekend

Super Bowl er bilfirmaernes kreative millionlegeplads

Den amerikanske NFL-finale var midtpunkt for nogle af verdens dyreste og mest kreative bilreklamer.

Kia lancerede den nye kæmpe Tellaride SUV ved Super Bowl. Det skete med almindelige mennesker fra amerikanske Georgia, hvor bilen skal produceres. Foto: Kia

Alting er større i USA. Det gælder især bilreklamerne, hvor den årlige Super Bowl-finale er årets højdepunkt.

I finalen, hvor New England Patriots i år vandt over Los Angeles Rams, søsætter en række af Nordamerikas største firmaer hvert år nye reklamespots, der er hundedyre millionproduktioner og bliver anmeldt som små spillefilm.

Det gælder også bilreklamerne, som i år var oppe imod dansk konkurrence, da fastfoodkæden Burger King brugte et klip fra en Jørgen Leth-film fra starten af 1980’erne, hvor multikunstneren Andy Warhol omhyggeligt indtager en Whopper.

Meget apropos foregik finalen på Mercedes-Benz Arena i Atlanta, hvor der ud over tilskuerne, som fulgte med på arenaen og storskærme, også transmitteres til omkring 100 mio. seere verden over. Det koster da også den anselige sum af omkring 5 mio. dollars – eller over 30 mio. kr. – per 30 sek. reklame, som vises.

På den firehjulede front spillede producenter som Toyota, Kia, Hyundai, Mercedes, Audi og Jeep i år ud med de små velproducerede spots, der typisk varer omkring et minut og er længere end mange af de klassiske tv-reklamespots, men som også kommer i kortere versioner på de andre kanaler.

Højt niveau

Her er langt til de ret jordnære danske tv-reklamer, som i værste fald er fra farveglitrende bjerglandskaber med eftersynkroniseret, kønsløs tale. Super Bowl-spotsene er derimod ofte instrueret af nogle af filmverdenens superstjerner og med kendte skuespillere, sportsfolk eller kunstnere i hovedrollerne.

VW Passat bedste Super Bowl-reklame

Magasinet Digital Trends har i forbindelse med årets Super Bowl-finale lavet en top-12 over de bedste reklamer til finalen nogensinde. Her optræder der kun én bilreklame, som er på en 10. plads.

Det er for VW Passat fra 2011, hvor en legende dreng er udklædt som Darth Wader fra Star Wars og får magisk hjælp til at styre bilen af sin fars fjernbetjening. Den er til gengæld ifølge magasinet den mest delte Super Bowl-reklame nogensinde.

Til sammenligning er nummer 1 en Coca-Cola- reklame fra 1971, mens nummer tre formentlig er en af de mest kendte reklamer nogensinde. Den er fra Apple og går helt tilbage til 1983. Den foregår i et univers, der er hentet fra overvågningsromanen ”1984”, hvor Apple dengang gør oprør mod monopolet fra IBM. I dag er rollerne ironisk nok nærmest byttet om.

Vores favoritter er klare. Jeep relancerer den klassiske Gladiator pickup, der har været ude af markedet i mange år. Det sker med en reklame, hvor en oprindelig Jeep Gladiator årgang 1963 er på vej til at blive kværnet af en skrotpresser, men giver modstand og springer ud som den helt nye generation. Den er autentisk og rå amerikansk.

Også Mercedes, der lancerer det nye talestyrede ”Hey Mercedes” i den ligeledes nye A-Klasse, får point herfra. Her går man rundt i en amerikansk storby og får alle ønsker opfyldt bare ved at fremsige ønskerne, og senere bag rattet kan det meste også lade sig gøre med ”Hey Mercedes”. Det er kreativt og gennemført.

Bred vifte

Det gælder også Toyotas lancering af den helt nye Supra sportsvogn, hvor en ungersvend ræser rundt i en gigantisk flippermaskine og skal undvige svingende arme og pointtællere. Til gengæld er mærkets lancering af SUV’en RAV4, som skal være med til at brede hybridteknologien ud, og hvor den kvindelige NFL-stjerne Antoinette ”Toni” Harris fortæller om sit vinderinstinkt, lidt for traditionel.

Det gælder også Hyundais reklame, hvor skuespilleren Jason Bateman fører en elevator i et kæmpe hotel, der stopper på forskellige etager for at ende i Hyundai-himmelen, hvor der er et nyt købskoncept.

Audi rammer heller ikke plet med en reklame for den nye, kommende elektriske e-tron GT, hvor en ung mand drømmer om bilen i en nærdødsoplevelse.

Så slipper Kia bedre fra en reklame for den nye, kæmpe Telluride SUV, hvor almindelige mennesker fra Georgia, hvor fabrikken ligger, fortæller deres egne historier. Det indgyder soliditet. Men smag og bedømmelse er jo altid subjektiv. Du kan selv finde klippene på nettet ved at søge på bilmærket og skrive ”Super Bowl 2019”.

BRANCHENYT
Læs også