Weekend

Stor test af soundbars

Selv soundbarer i den moderate ende af prisskalaen kan gøre underværker for lyden i dit tv.

Artiklens øverste billede
Foto: altomdata.dk

Nutidens tv’er er ligeså tynde i lyden, som de er det i designet. Uanset hvor meget producenterne prøver, er det stort set umuligt at få fyldig lyd ud af så smalle apparater. Eksterne højttalere er en nødvendighed for at få ordentlig filmlyd. Men du behøver heldigvis ikke spendere en formue på det. Selv relativt prisvenlige soundbarer vil gøre en kæmpe forskel.

Her tester vi fire modeller, der befinder sig i den billigere ende af skalaen. Selv her får du avanceret surround-teknologi og en række smarte features, der ikke bare er nyttige, når du ser film, men også når du hører musik og interagerer med dit smarte hjem.

Multirum og musikstreaming

Trådløs forbindelse og multirumsfunktionalitet er ved at blive normalt, og det betyder, at du nemt kan streame musik fra mobile enheder og integrere soundbaren med højttalere i resten af boligen.

Selvom man ofte mangler den dybeste del af frekvensspektret, kan de fire testdeltagere fint udgøre et alternativ til et musikanlæg i stuen, hvis ikke man er kræsen hi-fi-entusiast. Stemmestyring har også sneget sig ind, og det kan gøre betjening af både højttaler, underholdning og diverse smartenheder i hjemmet nemmere.

Designet: God stil eller gaming-lir

En soundbar er noget, der skal høres og ikke ses – eller hvad? Det er ikke alle, der er enige i denne betragtning.

Blandt producenterne er der generelt konsensus om, at en soundbar ikke er noget, der skal gøre sig særligt bemærket i stuemiljøet, men være relativt nedtonet og strømlinet i sit udseende. Det er trods alt en enhed, der skal stå i stuen.

Se også: Plask bare på højttaleren i køkkenet

Der er dog altid lige en, som skal være anderledes, og i denne sammenhæng er det Creative, der går mod strømmen. Lydbaren Katana har farverigt lysshow forneden, som stråler i takt med indholdet på skærmen. Vi skal ikke være dommere over stil og god smag, men må indrømme, at vi var lettede, da vi fandt ud af, hvordan man slukker det.

Når det er gjort, er det en nogenlunde tilforladelig sag, omend det kantede look er knapt så imødekommende som de andre deltageres. Men det er også en lidt anderledes soundbar, der ligeså meget er tiltænkt gaming på drengeværelset som film i dagligstuen.

Kompakte lydbarer

De andre tre er mere afrundede og harmoniske i deres udseende. Sony til den maskuline og industielle side med metalgitter og grå/sorte-toner, de andre med stof på fronten, som får dem til at glide i et med den moderne dagligstue.

Kan man ikke få sin bedre halvdel til at byde en af disse tre testdeltagere indenfor, kan man nok ligeså godt droppe håbet om en soundbar i stuen. De er ikke voldsomt store. Alle fire er af relativ beskedent format for en soundbar. Creatives er testens mindste, men til gengæld den eneste, der leveres med en ekstern soundbar, som du skal finde plads til i stuen.

Touch eller fjernbetjening

Tilslutningen er gemt væk på bagpå. Det gælder over hele linjen. Alle testdeltagere undtagen Sony har simple betjeningsknapper ovenpå, og en medfølgende fjernbetjening er ligeledes en feature, der går igen. Det er kun hos Sonos, du ikke får det.

Se også: Vi vil have ekstra bas – og det leverer Sony i nye øretelefoner

Respons på dine inputs vises i form af diskrete lysdioder oven på højttalerne. Det gælder alle på nær hos Katana, der trumfer de andre med et led-display på fronten. Det kan gøre det nemmere at orientere sig, men er ikke særlig diskret.

Lyden: Surround på den nemme måde

Trods det beskedne format forsøger alle fire testdeltagere at frembringe stor surround ved hjælp af digitalt trylleri.

Vi vil selvfølgelig gerne have stor og flot surroundlyd, men ærlig talt, så orker de færreste af os at trække kabler gennem hele stuen, bore højttalere op i loftet og installere et kæmpe monstrum af en surroundforstærker.

Den slags kan man da heldigvis også få nemmere. Eller man kan i hvert fald tilnærme sig det. Med forskellige teknologier til surround-simulering kan man skabe omsluttende lyd ud af enkeltstående højttalere.

Bryder fysikkens rammer

Det betyder, at lyden er større, end man umiddelbart skulle tro, når man kigger på de relativt kompakte soundbars. Når materialet tillader det, så leverer højttalerne en flot rumlig fornemmelse og et lydbillede, der rækker langt ud over deres fysiske rammer.

Bedst er det hos JBL, der dog ikke har helt samme bas-tyngde som Sony, hvor man får en indbygget subwoofer. Desværre er Sonys soundbar generelt noget mudret i det, så vi havde gerne byttet den indbyggede soundbar for noget bedre klarhed i mellemtonen.

Se også: Sonos får kæmpe opgradering - Hi-Res lyd og surround

Det er nemmere at tyde stemmer og høre de finere detaljer hos JBL, hvor en ekstern subwoofer kan tilføjes, hvis man ønsker den ekstra bund.

Subwooferen giver det sidste

De to resterende deltagere gør brug af deres egen surround-simulering, og den kommer de faktisk langt med. Beam har et flot velafbalanceret lydbillede, der rækker langt ud i vidden. Den diskrete højttaler fylder nemt en stor stue med flot filmlyd.

Det er muligt at kalibrere lyden efter rummet, og man kan vælge at fokusere på stemmer eller minimere udsving. Det kan være nyttigt, når man ser film om aftenen og ikke vil forstyrre naboen. Man kan savne den helt dybe bund. Her må du tilkøbe en subwoofer.

Sådan en følger med Creative, og derfor leverer den, trods dens størrelse, en imponerende fyldig lyd. Creative har anvendt deres egen surroundteknologi, og den fungerer godt. Men har en fornemmelse af, at lydeffekterne flyver om ørerne på en. Med tanke på, at den koster det halve af Sonys testdeltager, er det utroligt så fin lyd, den leverer.

Funktionerne: Hvor smart kan det blive?

Grænserne skubbes for, hvor meget smart teknologi, man kan fylde ind i en kompakt højttaler.

En højttaler handler om mere end blot lyd. Smarte features er næsten lige så afgørende. Og dem er der ikke mangel på i de fire højttalere.
Sonos Beam kobles på nettet. Sådan er det nu engang, Sonos-højttalere fungerer. Forbind den til dit Wi-Fi-netværk, så taler den sammen med andre Sonos-højttalere i hjemmet og styres fra din smartphone. På den måde kan du eksempelvis oprette et surroundsystem.

Se også: Philips PB603: Prisvenlig lydbar med Dolby Atmos

Heldigvis får du også noget så ordinært som en HDMI-forbindelse, så du nemt kan tilslutte tv, computere og andre enheder. Der er desuden Airplay 2, så du kan streame trådløst fra Apple-enheder. Det kan være smart, hvis du eksempelvis har en projektor koblet på et Apple TV i den modsatte ende af lokalet. Du kan også styre Beam med stemmen via Google Assistant.

Android-TV indbygget

Stemmestyring og multirum får du også i Link Bar. Du kan koble den sammen med andre højttalere via Google Home. Dog er det ikke muligt at lave surroundsetup på den måde.

Hos JBL får du desuden en feature, der ikke er på de andre deltagere – eller på nogen soundbar, vi har testet. Der er simpelthen et komplet tv-system indbygget. Slut lydbaren til din tv-skærm og du har adgang til streaming, apps og meget mere via Androids tv-platform.

Det er smart, hvis du mangler en kilde til denne type indhold, og det kører ganske glimrende uden hakken eller forsinkelse. Men det gør ikke nødvendigvis betjeningen nemmere. Opsætningen – som er obligatorisk for overhovedet at kunne bruge soundbaren – er lettere omstændelig og gled ikke helt smidigt.

Men når startproblemerne er overstået, fungerer JBL Link fint, både med og uden skærmen tændt. Den byder på et imponerende udvalg af tilslutninger, så du kan bruge den med enhver type enhed.

HDMI bør være et must

Hverken Sony eller Creative er helt så smarte, men Bluetooth har de trods alt, så man kan høre trådløs musik fra mobilen. At Creative er uden en eneste HDMI-port, er dog et minus. Selvom det er en soundbar, der først og fremmest er rettet mod pc-gaming, hvor man primært vil bruge USB-forbindelsen, er HDMI nu engang så universel en forbindelse, at den bare bør være der.

Dommen

Sonys soundbar er helt traditionel i sit design og passer fint til de fleste fjernsyn. Foto: Sony

Sony HT-X8500

Pris: 4.000 kr.

Højttalere: 2.1 (indbygget subwoofer)

Surround: Dolby Atmos, DTS:X

Tilslutning: HDMI eARC, Optisk, Wi-Fi, Bluetooth

Dimensioner: 890 x 64 x 96 mm

Vægt: 3,1


Lyset underneden vil næppe falde i alles smag, men det kan heldigvis nemt slåes fra. Foto: Creative

Creative Sound Blaster X Katana

Pris: 1.999 kr.

Højttalere: 2.1 (ekstern subwoofer)

Surround: 7.1-simulering

Tilslutning: USB, aux, headset ud, mic ind, optisk, Bluetooth

Dimensioner: 60 x 600 x 79 mm + 333 x 130 x 299 mm

Vægt: 1,5 + 4 kg


Den fås i både sort og hvid og matcher de øvrige Sonos-højttaler i sit minimalistiske look. Foto: Sonos

Sonos Beam

Pris: 3.399 kr.

Højttalere: 4 woofere, 1 tweeter

Surround: Egen simulering

Tilslutning: HDMI Arc, optisk, Wi-Fi, Sonos' multirums-system

Dimensioner: 68,5 x 651 x 100 mm

Vægt: 2,8 kg


Slut den til skærmen, og du har et Android-baseret smart-tv, der styres fra den medfølgende fjernbetjening. Foto: JBL

JBL Link Bar

Pris: 2.999 kr.

Højttalere: 2 diskanter, 4 woofere

Surround: Egen simulering

Tilslutning: HDMI Arc, optisk, aux, Wi-Fi, Bluetooth, Chromecast

Dimensioner: 1020 x 60 x 93 mm

Vægt: 2,5 kg

Konklusion

Testvinderen er også smartest – et helt tv-system i højttaleren

Den får fuld skrue på smart teknologi, og der er flot, omsluttende filmlyd fra testens vinder fra JBL.

JBL Link Bar er testens vinder. Denne lydbar giver helt ny mening til ordet smart-højttaler. Det er den første højttaler, vi har haft fingrene i, med en komplet tv-boks indbygget. Det giver faktisk rigtig fin mening, for så slipper du for at investere i et Apple TV eller en Chromecast.

Lyden i højttaleren er heldigvis også god. Den har et stort og livligt lydbillede, hvor detaljerne står flot frem. Du får oven i dette et overdådigt udvalg af tilslutninger. Og det til en pris på under 3000 kr. Det kan vist ikke undre, hvorfor JBL Link Bar er vores favorit i denne test.

Stor lyd til lavpris

Creative løber med prisen for Bedste køb. Udseendet vil næppe tiltrække alle – så langt fra – og Sound Blaster X Katana har desværre et noget skrabet udvalg af tilslutninger. Lyden er til gengæld ret imponerende. Katana har en flot skarphed i detaljerne, og subwooferen sikrer, at du får de helt dybe frekvenser med.

Vi er derimod skuffede over Sony, der ellers plejer at levere varen. Der er godt med power i HT-X8500, men den mudrede mellemtone ødelægger indtrykket. Især i film er det afgørende, at disse frekvenser står klart, så tale går tydeligt igennem og ikke trætter øret. Beam er en helt igennem glimrende soundbar, der for Sonos-brugeren kan være den oplagte løsning.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.