Weekend

Studie: Danmark har stor hjemmebanefordel ved EM, med eller uden tilskuere

De tomme stadioner under coronarestriktionernes fodboldkampe påvirkede ikke hjemmebanefordelen, viser ny forskning.

Artiklens øverste billede
Det bliver med tilskuere på lægterne i Parken, når Danmark tager hul på EM-slutrunden lørdag 12. juni mod Finland. Men selv hvis Parken havde været tom, ville Danmark stadig have fordel af hjemmebanen, viser nyt studie. Foto: Anders Kjærbye - dbufoto.dk

Når landsholdsspillerne trækker i den rød-hvide fodboldtrøje på lørdag ved årets EM-slutrunde, har de en velkendt hjemmebanefordel.

Men faktisk har hjemmebanefordelen været intakt på helt tomme stadions under coronapandemien, viser nyt studie, ifølge Videnskab.dk.

»Det nye og overraskende resultat i vores studie er, at hjemmebanefordelene også eksisterer helt uden tilskuere,« forklarer Fabian Wunderlich, der er ph.d.-stipendiat på Det tyske sportsuniversitet i Køln.

Mens forskerne forestillede sig, at de rungende tomme tribuner ville have en effekt på den famøse hjemmebanefordel, så kunne de simpelthen ikke måle en forskel. De konkluderer derfor, at hjemmebanefordelen har været intakt, selv om der ikke har været fans til bære holdene frem.

Læs også: Forskere: Fodbold bliver endnu mere underholdende frem mod 2030

Flere faktorer en blot tilskuere

Når hjemmebanefordelen stadig gælder uden tilskuere, kan det tænkes, at fans måske slet ikke har så stor en betydning, som de ofte bliver tillagt.

Men den kobling skal man passe på med, pointerer Carsten Hvid Larsen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

»Vi ved, at hjemmebanen har en positiv effekt på den enkelte spillers psykologi. Hele idéen om, at det er vores sted, at de kender omgivelserne, hjælper spillerne til at forberede sig optimalt til kampene,« siger Carsten Hvid Larsen og fortsætter:

»At rejse fem timer i bus og sove på hotel før en kamp har omvendt også en negativ betydning for spillere på udeholdet. Så tilskuere er ikke den eneste ting af betydning på en hjemmebane. Omgivelserne og tanke har også en betydning,« fastslår han.

Læs også: Afgør boldbesiddelse fodboldkampe?

Med tanke på, at Danmark – helt exceptionelt – skal spille et EM med minimum tre hjemmekampe i Parken, der også huser én ottendedelsfinale, bør det nye studie få klaphatten til at gå i selvsving.

Fabian Wunderlich er da heller ikke i tvivl om, at de hjemlige omgivelser kommer til at have en positiv indvirkning på det danske landshold og de mange andre landshold, der spiller på hjemmebane under EM, hvor værtskabet for første gang er fordelt mellem hele 12 nationer.

»Vores analyser er baseret på kampe i de største europæiske ligaer. Men der er ingen tvivl om, at mekanismerne under EM-slutrunden vil være de samme,« forklarer Fabian Wunderlich.

Hjemmebanedommeren blev venligere mod udeholdet

Endnu en ting taler dog for dansk succes i studiet. For mens stadioner var tomme, viste dommerne sig at dømme en kende venligere mod udeholdet.

Hjemmebanedommeren er et fænomen, der er blevet påvist i flere tidligere studier, men dommernes bias mod udeholdet faldt drastisk eller blev faktisk vendt helt på hovedet, når tilskuerne var fraværende, viser studiet.

»Dommerbias betyder, at dommerne har tendens til at favorisere hjemmeholdet i forhold til frispark og gule og røde kort. Vi forventer helt sikkert, at dommerens bias mod udeholdet vil være tilbage, når tilskuerne er tilbage,« lyder det fra Fabian Wunderlich.

Altså mere vand på Danmarks EM-mølle - hurra!

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.