Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mærsk sætter ind for at kopiere techgiganters succes | Ekspert: Banker taber penge trods minusrenter | Dansker slipper for bitcoin-regning på 100.000 kr

Artiklens øverste billede
Søren Skou, adm. direktør i A.P. Møller-Mærsk, vil levere et større afkast til investorerne. Foto: Mærsk

GODMORGEN

Bliv klædt bedst muligt på til onsdagen med Briefing Morgen fra Finans.

Nyheder

Mærsk sætter ind for at kopiere techgiganters succes

Mærsk er i gang med at udbygge sin digitale platform til at blive den førende indgang, som verdens logistikkunder kredser om og bruger. På den måde vil Mærsk kopiere den succes, techgiganter som Amazon allerede nyder godt af. Flere analytikere mener, at meddelelsen om at levere et gennemsnitligt afkast til investorerne på over 12 pct. frem mod 2025 er »i underkanten« og »elastisk,« mens Mærsk-direktør fastholder nødvendigheden af at kunne levere på troværdighed.
 

Mærsk-topchef Søren Skou fremlagde tirsdag de fremtidige forventninger på koncernens kapitalmarkedsdag. Foto: Mærsk.

Eksperter skærer igennem kryptisk taldebat: Bankerne taber på indlån, selv om de opkræver milliarder i minusrenter

Det er surt at skulle betale negative renter på en indlånskonto. Men bankerne har en god grund til at skrue prisen op for kunderne, for indlån er efter alt at dømme stadig en underskudsforretning for de udskældte banker. Det konkluderer flere af landets førende bankeksperter. Bankerne har dog også været ringe til at forklare sig, lyder meldingen.

Skattesag om bitcoin-gevinst: Dansker slipper for regning på 100.000 kr. For første gang nogensinde er det lykkedes en dansker at vinde en skattesag om bitcoins.

Milliardfond står uberørt: Måske kommer den aldrig i brug. Danmarks Genopretningsfond har været åben for ansøgninger siden januar, men har endnu ikke foretaget en investering. Fonden koster 9 mio. kr. om året i driftsomkostninger og kommer måske aldrig til at blive brugt.

Bjarne Corydon om fusk på Børsen: »Jeg har det ultimative ansvar«. Advokatfirmaet Plesner frikender Børsens chefredaktør i sagen om svindel med coronastøtte, der har ført til fire afskedigelser. Redegørelsen fik tirsdag aften Slots- og kulturstyrelsen til at politianmelde Børsen, og sagen er ikke forbi, erkender også ansvarshavende chefredaktør Bjarne Corydon.

Hempel køber op i Storbritannien og føjer knap en milliard til toplinjen. Den fondsejede virksomhed Hempel fortsætter sin aggressive opkøbsjagt og føjer britisk luksusbrand til porteføljen. Det betyder samtidig 800 mio. kr. mere på toplinjen.

Virksomheder kan udskyde regnskabet for 2020. En hastelov gør, at selskaber og deres revisorer i år får én måned længere til at afslutte årsrapporten. Corona-pandemien udløser den forlængelse.

Det skriver andre

Magtbalancen tipper: Corona-eksperter henvises til sidesporet af politikerne. Mens eksperter og myndigheder i starten af coronaepidemien fyldte meget i beslutningsprocessen, er balancen mellem det sundhedsfaglige og politiske niveau tippet, lyder det fra både eksperter og politikere. (Jyllands-Posten)

Medicinalselskab får historisk bøde for partistøtte til Troels Lund Poulsen. Medicinalfirmaet Orifarm støttede ikke kun Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, men også en anden folketingskandidat, viser nye oplysninger. (Politiken)

Finanstilsynet langer ud efter forklædte boliglånegebyrer. Det viser sig, at nogle gebyrer tilsyneladende er til forhandling, og tilsynet og Forbrugerrådet Tænk opfordrer derfor boligejerne til at prutte om prisen. (Berlingske Business – låst artikel)

Gik du glip af...

Lundbeck-direktør håber på bedre stemning næste år. For tendensen er klar: Afkastet til aktionærerne har været negativt.

Generalforsamling i Lundbeck. Bestyrelsesformand Lars Rasmussen. Foto: Gregers Tycho

Medicinalselskabet Lundbeck kæmper med at overbevise markedet om en lysere fremtid. Trods en god begyndelse på 2021, er der fortsat negativt afkast til aktionærerne, nærmest så langt øjet rækker. Foto: Gregers Tycho.

Indsigt

Hans første år som topchef i Nordens største hotelkæde gav rekordregnskab – så ramte corona. Med stolthed i stemmen præsenterede Jens Mathiesen Scandic Hotels’ bedste resultat nogensinde foran 100 aktionærer og analytikere. Han havde taget lidt med om virussen fra Wuhan i Kina i sin præsentation og talte om covid-19 som en risiko relateret til Scandics kinesiske gæster. En uge efter var den øverste chef for Nordens største hotelkæde blevet klogere.

Jens Mathiesen fortæller, at han har haft frygteligt dårligt med at sige farvel til dygtige medarbejdere pga. noget, ingen er herre over. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Hvor meget skal du have sparet op, når du går på pension?  Pensionsopsparingen skal udgøre ca. syv årslønninger på pensionstidspunktet. Derudover anbefaler Velliv at have to til tre årslønninger i frie midler eller friværdi.

Dagens profil

Slut med at være en af gutterne: Nanna Bjørner vil hjælpe flere kvindelige konsulenter til tops. »Det er ikke, fordi jeg fortryder noget,« siger Nanna Bjørner. »Men det kunne da være fedt at se en generation af kvinder, der gjorde det på en lidt anden måde.« Mød Nanna Bjørner, der er partner i Implement Consulting Group.

Konsulentbranchens mange og ofte uoverskueligt store opgaver giver Nanna Bjørner et adrenalinsus, der har drevet hende gennem 25 år i faget. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens tal

8

Kraftig vækst i verdenshandelen. Verdenshandelen vil vokse kraftigt i år i takt med, at de store økonomier – USA, Kina og EU – for alvor vrister sig fri af coronakrisen. Den seneste prognose fra WTO venter en vækst i den globale handel i år (målt på mængde) på 8,0 pct., men væksten ventes halveret til 4,0 pct. i 2022.

Børs

Prisstigninger dominerer dagsordenen. Eliteindekset, C25, endte tirsdag med et fald på 2,6 pct. For anden dag i træk faldt aktierne ligeledes på Wall Street, hvor investorerne havde fornyet fokus på frygten for en overophedning af økonomien. Det brede S&P 500-indeks faldt 0,9 pct. og var i starten af tirsdagen i minus med det dobbelte. Dow Jones smed 1,4 pct., mens Nasdaq faldt tilbage med mere moderate 0,1 pct. Her er den seneste børsberetning. (Reuters/Ritzau)

Debat

Kinas befolkning runder svimlende tal for første gang. Tallene afspejler den udvikling, som i løbet af en generation har gjort Kina til en økonomisk og til dels politisk stormagt som verdens næststørste økonomi - og i amerikansk optik den væsentligste rival til USA’s position som verdens førende supermagt, skriver kommentator Jan Lund fra Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: D/S Torm, MT Højgaard Holding, Zealand Pharma, Bioporto, H+H International, Djurslands Bank, Kreditbanken, Lollands Bank, Hapag-Lloyd, Allianz, Bayer, Commerzbank, Iberdrola og Sonos kommer med regnskab for første kavartal, mens Ambu og TUI kommer med halvårsregnskab. Toyota kommer med årsregnskab.
  • Økonomi: Boligsiden.dk offentliggør Boligsidens Markedsindeks for april, som viser udviklingen i gennemsnitlig salgspris, salgstid og prisnedslag sammenlignet med for en måned og et år siden
  • Øvrigt: Ramadanen afsluttes med Eid-fejring.

PS...

Kampen med corona-kiloene. Efterhånden som amerikanerne igen er begyndt at bevæge sig mere ud fra hjemmet, oplever diæt-virksomheder som Noom og WW International lige nu massiv efterspørgsel, skriver New York Times.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.