Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Uventet pengeregn til staten midt i valgkamp | Landmændene slagter køerne trods skyhøje mælkepriser | Nordea: De skyhøje renters tid er smart forbi

GODMORGEN

Regnskaberne fortsætter. Herhjemme er det Royal Unibrew og Ringkjøbing Landbobank, der kommer med 3. kvartalstal og i udlandet er det bl.a. Facebook-ejeren Meta og Boeing. Men her og nu gælder det dagens første opdatering fra Finans.

Nyheder

Uventet pengeregn til staten midt i valgkamp

De høje elpriser sikrer nu staten en gevinst på 3,5 mia. kr., som ellers skulle være gået til at støtte tre store havvindmølleparker. Venstre vil bruge pengene til at håndtere energikrisen, De Konservative vil købe våben til forsvaret mens Socialdemokraterne vil lade pengene stå til uforudsete tab.

Green Power Denmark har lavet en beregning af de statsstøttekroner, der ikke vil blive udbetalt i år. Det giver 1,5, mia. kroner i 2022, fortæller adm. direktør og tidligere finansminister Kristian Jensen. Foto: Martin Lehmann

Green Power Denmark har lavet en beregning af de statsstøttekroner, der ikke vil blive udbetalt i år. Det giver 1,5, mia. kroner i 2022, fortæller adm. direktør og tidligere finansminister Kristian Jensen. Foto: Martin Lehmann

Landmændene slagter køerne trods skyhøje mælkepriser

Prisen på mælk er rekordhøj, men produktionen i Europa falder, og det vil den forsætte med at gøre til næste år. Det er konklusionen i nye analyser fra både EU-Kommissionen og det amerikanske landbrugsministerium, USDA. Det seneste år har det især været stigende omkostninger ude på gårdene, som har fået landmændene til at reducere produktionen.

Iværksættervirksomheden Go-Pen får nu en håndsrækning i jagten på at lykkes med ambitionen om at levere insulinpenne, alle har råd til. Selskabet har nemlig fået 2,5 mio. euro af European Innovation Council og lovning på en investering på yderligere 4 mio. euro, hvis virksomheden selv kan hente 4 mio. euro i ekstern finansiering.

Virksomheden Catalent er løbet ind i store problemer - igen. Selskabet var tidligere kraftigt medvirkende til, at Novo Nordisk tabte milliarder, da det ikke kunne levere fedmemidlet Wegovy pga. Catalents sprøjter, der ikke blev odkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Nu er den gal igen - på en fabrik i Belgien.

Tiden med stærkt stigende renter i Danmark nærmer sig sin afslutning. Sådan lyder det i en helt ny prognose fra Nordea. Det skyldes bl.a. den kraftige økonomiske opbremsning, lyder det.

Valg

Lars Løkke Rasmussen har siden 2020 haft et opsigtsvækkende bijob som speciel seniorrådgiver hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Nu står Lars Løkkes nye parti Moderaterne til at få et kanonvalg til Folketinget den 1. november. Så kan og vil Lars Løkke fortsætte i stillingen hos Gorrissen Federspiel efter valget? Med overvejende sandsynlighed ikke, siger advokatfirmaet selv. Og slet ikke, hvis han bliver minster for det må han ikke.

Lars Løkke Rasmussen har ved siden af sit folketingsarbejde været deltidsansat i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel siden april 2020. Foto: Gregers Tycho

Lars Løkke Rasmussen har ved siden af sit folketingsarbejde været deltidsansat i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel siden april 2020. Foto: Gregers Tycho.

Regeringen vil afsætte tre milliarder til bedre arbejdsvilkår. Statsministeren vil ikke sætte navn på, hvilke faggrupper, hun mener, skal have gavn af forbedrede vilkår. DI og Dansk Erhverv advarer mod at udhule den danske model.

Hvad siger meningsmålingerne? Jyllands-Posten har samlet et vægtet gennemsnit af alle meningsmålinger, som vil blive opdateret løbende frem mod valgdagen. Tjek det ud lige her.

Det skriver andre

Bagmand­spo­li­tiet efterfor­sker flere mulige brud på Rusland-sanktioner. 12 mulige sanktionsbrud efterforskes af Politiet. Tre politianmeldelser kommer fra Erhvervsstyrelsen. (Børsen - låst artikel)

Den amerikanske forbrugertillid overraskede negativt i oktober ved at falde til 102,5 fra 107,8 måneden før. Det viser tal fra det amerikanske Conference Board tirsdag. Til sammenligning var der ventet et fald til 105,9 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Sparsommelige annoncører tager pusten fra Googles moderselskab. I kvartalsregnskabet fra Alphabet kan det aflæses, at markedet for onlineannoncering har det svært for tiden. (Ritzau/Reuters)

Svagt computersalg får Microsofts overskud til at falde. Microsoft mærker, at mange købte nye computere under pandemien. Det har mindsket den nuværende efterspørgsel. (Ritzau/Reuters)

Interview

For Gry Kaalund Nikolaisen var ordblindhed en kæmpe stopklods. Men så lyttede Salling Groups øverste ledelse på hende og igangsatte en lang række initiativer. »For et år siden, turde jeg ikke at drømme om, hvad jeg kunne blive. Alting føltes uoverskueligt. Nu står jeg i en hel anden situation,« siger Gry Kaalund Nikolaisen. ”Vi er tidligere gået glip af et enormt potentiale både virksomheds- og samfundsmæssigt,” lyder det fra HR-direktør Louise Gade.

Management Trainee i Bilka Ishøj Gry Kaalund Nikolaisen fortalte åbent til Salling Groups øverste ledelse om sine oplevelser med at være ordblind. Det satte gang i en bevægelse, der bl.a. betyder, at Salling Group gør op med fordommene og rekrutterer specifikt efter ordblindes styrker.Foto: Gregers Tycho

Management Trainee i Bilka Ishøj Gry Kaalund Nikolaisen satte gang i en bevægelse, der bl.a. betyder, at Salling Group gør op med fordommene og rekrutterer specifikt efter ordblindes styrker.Foto: Gregers Tycho.

Dagens profil

Man kommer længere ved at være ambitiøs. Det er filosofien og indstillingen, som 42-årige Michael Heeager Nystrup går til opgaven som ny adm. direktør i Troldtekt, der udvikler og producerer akustikløsninger til lofter og vægge. Han vil skabe et dansk eksporteventyr, og det kan man kun, hvis rammerne er i orden - også på hjemmefronten, mener han.

Michael Heeager Nystrup håber på, at Troldtekst kan øge omsætningen i Tyskland og Sverige. Foto: Brian Karmark

Som ung boede Michael Heeager Nystrup en årrække i Venezuela. Nu er hans fokus primært det nordlige Europa, hvor han håber Troldtekt kan udvide sit salg i bl.a. Sverige og Tyskland. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

1,4

Så stort et million-underskud havde Coolshop-ejer Jakob Riisgaard i den del af forretningen, der har samlet en stor del af investeringerne, han har lavet i programmet Løvens Hule. Men det bekymrer ikke ”Løven”, der netop nu optager nye programmer og lover en stor sæson med masser af investeringer.

Børs

Rentefald sendte aktier op. De amerikanske aktier steg tirsdag for tredje handelsdag i træk, da faldende renter især løftede de tunge teknologinavne frem. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Kampen om energien og olie og gasreserverne har taget en ny drejning, efter at Saudi-Arabien nu har kridtet banen op til at blive medlem af landesammenslutningen BRIKS (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika) og dermed lægge yderligere afstand til den gamle alliancepartner USA, skriver Konsulent, forfatter og kommentator Jan Lund.

Det sker i dag

  • Regnskaberne fortsætter som nævnt. Ringkjøbing Landbobank, Royal Unibrew, MEta (Facebook, m.fl.) Mercedes Benz, Boeing og Ford kommer alle med friske regnskabstal.

  • Vestre Landsrets 13. afdeling i Viborg indleder ankesagen mod storfiskeren Henning Kjeldsen, som i byretten blev dømt for at have overtrådt reglerne om fiskekvoter. Henning Kjeldsen blev i byretten idømt en bøde på 54 millioner kroner.

PS...

Få en hud som en Hollywoodstjerne - eller brug i hvert fald deres produkter, og betal kassen for det. Sådan kan en ny trend blandt amrikanske skuespil- og musikstjerner opsumeres. Flere af de kendte er nu begyndt at lancere deres egne cremer og beauty-produkter. Det er ikke nødvendigvis nyt, men det er til gengæld de skyhøje priser.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.