Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Det store retsopgør efter finanskrisen er endt som en stor underskudsforretning for staten | Afgiftsstigning giver presset bilbranche blod på tanden | Værdien på bitcoin er pustet kunstigt op

GODMORGEN

Det vigtige amerikanske jobtal rammer i eftermiddag, og så er det en af årets store festdage, hvor julefrokoster brager løs i hele landet. Her og nu er det tid til dagens første opdatering. 

Nyheder

Det store retsopgør efter finanskrisen er endt som en stor underskudsforretning for staten

En række retsopgør med ledelserne i syv krakbanker sluttede torsdag, og dermed kan staten gøre op, hvad det har kostet at forfølge sagerne, og det har ikke været nogen stor økonomisk succes, påpeger en juridisk ekspert.

Roskilde Bank krakkede i 2008. Torsdag faldt der dom i erstatningssagen mod bankens tidligere ledelse/(Sara Galbiati/POLFOTO/Arkiv)

Roskilde Bank krakkede i 2008. Torsdag faldt der dom i erstatningssagen mod bankens tidligere ledelse. Foto: Sara Galbiati.

Afgiftsstigning giver presset bilbranche blod på tanden

Salget af fabriksnye biler er langt fra gået over stok og sten i 2022. I november dykkede salget 12,2 pct. sammenlignet med samme måned sidste år, viser dugfriske salgstal. Alligevel er julehumøret intakt hos De Danske Bilimportører. Her er meldingen, at udsigten til bl.a. afgiftsstigninger på eldrevne biler ventes at puste til salget i december, der salgsmæssigt er en vigtig måned for landets nybilsforhandlere.

Efter syv måneder med stor vækst i passagertallene er kurven knækket for Billund Lufthavn. Siden april har lufthavnen hver måned sat nye rekorder med flere rejsende i forhold til samme periode i 2019 før covid-19. Men i november faldt trafikken med 8,1 pct. til 220.000 rejsende, og opbremsningen kan fortsætte i de kommende måneder. Ifølge Billund Lufthavn er forklaringen nemlig, at nogle flyselskaber har skåret mere i kapaciteten til vinter, end det tidligere har været kutyme. Også Aalborg Lufthavn er ramt af nedgang.

Efter det voldsomme kollaps af kryptobørsen FTX er flere andre store krypto-selskaber nu i farezonen, som dominobrikker, der står og vipper. Men FTX-kollapset handler om rendyrket svindel, ikke om et generelt problem i krypto-verdenen, siger danske krypto-iværksættere. Nu glæder de sig over den oprydning, der sker, når et svindelnummer bliver afsløret og kollapser.

Brexit koster familier dyrt. Storbritanniens beslutning om at forlade EU har været dyr for landets forbrugere, når de skal købe fødevarer. Den samlede årlige regning for de stigende priser på fødevarer, alene relateret til brexit, løb i 2020 og 2021 op i næsten 6 mia. pund eller 210 pund pr. husholdning, hvilket svarer til omkring 1800 kr.

Det skriver andre

138.000 forsøgte at betale gæld - men fik pengene retur. Gældsstyrelsen er så langt bagud med at behandle gældssager, at indbetalinger sendes tilbage til skyldnere. (Berlingske - låst artikel)

Værdien på bitcoin er pustet kunstigt op, og kryptovalutaen vil snart have kurs mod irrelevans. Sådan lyder det i et usædvanligt skarpt indlæg fra økonomer i Den Europæiske Centralbank (ECB). Værdien på bitcoin er - i lighed med flere andre kryptovalutaer - den seneste tid faldet med næsten 70 procent. Det sker dog efter voldsomme kursstigninger over de seneste år. (DR)

Nationalbanken: 14.000 insolvente boligejere i 2023. Hver tiende dansker, der har købt bolig siden starten af 2021, vil snart sidde med større gæld, end boligen er værd, spår Nationalbanken. (Børsen - låst artiklen)

225.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne ventet 235.000 nye ledige. Samtidig lå privatforbruget i USA i oktober 0,8 pct. højere end måneden før, og de personlige indtægter steg i samme måned med 0,7 pct., hvor der var ventet en stigning på 0,4 pct. ifølge Bloombergs estimat. (MarketWire/Bloomberg)

Gik du glip af...

Gårsdagens dom i Højesteret, hvor tidl. direktør i Roskilde Bank blev dømt til at betale en gigantisk erstatning på 231 mio. kr. til bank-skraldefimaet Finansiel Stabilitet. Ellers har du mulighed for at få den genopfrisket her. Du kan også læse om hele det spektakulære krak, der reelt sparkede Finanskrisen i gang herhjemme. Slutteligt kan du her læse om en af hovedpersonerne bag Roskilde Bank - storkunden Kenneth Schwartz Thomsen.

Direktør Niels Valentin ankommer i Østre Landsret i den store civile retssag mod direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisionen i Roskilde Bank. Foto: Finn Frandsen

Tidl. direktør Niels Valentin ankommer til et af de mange retsmøder i den store civile retssag mod direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisionen i Roskilde Bank. I går blev der så sat endeligt punktum i Højsteret med den gigantiske erstatning, som Valentin Hansen skal betale for sin rolle. Foto: Finn Frandsen.

Indsigt

Sexchikaneret: Kvinder er blevet bedre til at sige fra. Rikke Jessen blev befamlet af en direktør, og fejlhåndteringen af sagen har efterladt hende med søvnbesvær og frygten for ikke at blive taget alvorligt. Men hun har også udviklet en langt skrappere radar for upassende opførsel. Og hele sagsforløbet i den opsigtvækkende sag om dirketøren i Danbred, der blev fældet pga. grov seksuel chikane af en lang række vidneudsagn - deriblandt Rikke Jessens - er ifølge hende et udtryk for at kvinder er blevet langt bedre til at sige fra og råbe op.

Griseselskabet DanBreds topchef Thomas Muurmann Henriksen røg ud, da det den 22. september blev afdækket, at han gennem flere år havde krænket kvindelige ansatte. Nu viser det sig, at han ikke trak sig, sådan som den tidligere bestyrelse sagde. I stedet blev han fyret. Foto: Danbred PR og Nicolai Raastrup. Collage: Anders Vester Thykier.

Griseselskabet DanBreds topchef Thomas Muurmann Henriksen røg ud, da det den 22. september blev afdækket, at han gennem flere år havde krænket kvindelige ansatte. Foto: Danbred PR og Nicolai Raastrup. Collage: Anders Vester Thykier.

Dagens profil

Nu har han fået cykelglæden tilbage. Som dansk ambassadør i Indonesien cyklede Casper Klynge indimellem til arbejde i hovedstaden Jakarta. 35 grader og trafikkaos gjorde det dog umuligt for alvor at nyde turen. Lettere går det på den nyerhvervede grå herrecykel fra hjemmet på Frederiksberg til Dansk Erhverv, hvor han er tiltrådt en nyoprettet stilling som vicedirektør for blandt andet det digitale område. Erhvervsorganisationen repræsenterer 18.000 medlemsvirksomheder og 100 brancheforeninger.

Casper Klynge, der er blevet vicedirektør i Dansk Erhverv, har blandt andet arbejdet som ambassadør. Foto: Morten Holtum

Casper Klynge, der er blevet vicedirektør i Dansk Erhverv, og kender allerede direktør og tidl konservative minister Brian Mikkelsen gennem en årrække. Foto: Morten Holtum.

Dagens tal

90

Så mange dollars estimerer JPMorgan, at en tønde olie vil koste i 2023. Det er en væsentlig nedjustering i forhold til tidligere, hvor priserne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine forventede en gennemsnitspris på 104 dollars pr. tønde i år og 98 dollars pr. tønde næste år med en kulmination på 114 dollars i 2. kvartal i år. Grunden til nedjusteringen begrundes ifølge storbanken med, at »Ruslands olieproduktion i midten af 2023 forventes fuldt normaliseret til niveauet før krigen i Ukraine«.

Børs

Efter massiv fremgang onsdag, tog Wall Street torsdag en puster, og ved den amerikanske børslukketid i aftes var det brede S&P 500-indeks faldet 0,1 pct., det teknologidominerede Nasdaq-indeks havde vundet 0,1 pct., mens de tunge aktiers Dow Jones-indeks tabte 0,6 pct. Handlerne var indledningsvist inspireret af friske nøgletal, som viste, at kerneinflationen i oktober aftog til 5,0 pct. fra 5,2 pct. måneden før. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Efter nogle få ugers pause er den nye folkesport tilbage: Vi er mange, der tjekker elpriser. Morgen, middag, aften. Og indretter vask, opvask og andre energikrævende sysler derefter. For med vinterens komme vender energiprischokket tilbage med eftertryk. Flere steder i landet er prisen per kilowatt-time strøm, der forlader stikkontakten, mere end fordoblet, og det ser ud til, at den tendens med få og korte undtagelser fortsætter hen over jul, nytår og et pænt stykke ind i 2023. Et gigantisk politisk svigt har kastet Europa ud i en forsyningskrise, som næppe lader sig løse på kort sigt, skriver Finans´ chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Statistik: Boligsiden offentliggør de nyeste tal over udbuddet på boligmarkedet i starten af december.
  • Politik: The European Green Party (EPG) holder kongres i Øksnehallen i København fra fredag til søndag. SF er værter og vil blandt andet holde pressemøde med SF’s formand Pia Olsen Dyhr, EPG-komitemedlem Rasmus Nordqvist og EPG-medformand og fransk senator Melanie Volgel.
  • Statistik fra udland: Tyskland kommer med eksport for oktober og import for oktober, Eurozonen kommer med producentpriser for oktober, og USA kommer med jordskabelses ex landbrug og lønstigninger.

PS...

Fra dags dato er der indført et loft for, hvor meget elselskaber må tjene på den strøm, de sælger. Men på grund af de langstrakte regeringsforhandlinger træder EU-reglerne i kraft i Danmark, selv om der endnu ikke er fremlagt et konkret dansk lovforslag. Det vækker så stor frustration hos energiselskabernes brancheorganisation Green Power Denmark, at adm. direktør Kristian Jensen har sendt et harmdirrende brev til statsminister Mette Frederiksen, hvor han retter hård kritik af forløbet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.