Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Pensionsselskaber gemmer på store tab i deres investeringer.

GODMORGEN

Juleaften er lige om hjørnet, og vi er klar med en tidlig julegave: En håndskrevet morgenbriefing med et nyhedsoverblik, inden julefreden sænker sig over Danmark.

Nyheder

Pensionsselskaber gemmer på store tab

Mange pensionskasser har i løbet af 2022 opskrevet værdien af deres såkaldt alternative investeringer, som udgør omtrent 20 pct. af pensionsformuen på 4.000 mia. kr., mens almindelige aktier og obligationer er tordnet ned. Men hvis ikke de normale finansmarkeder retter sig meget snart, eller hvis vi skal igennem en økonomisk afmatning, venter der ifølge bl.a. Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School, nogle »rimeligt markante nedjusteringer.«

Pensionskasserne har smidt mange penge i alternative investeringer siden finanskrisen. Nu venter måske snart store tab. Foto: Jens Dresling.

Alternativerne er styret uden om blodbadet på aktiemarkedet: Nu risikerer de også tæsk

Alternative investeringer har indtil nu undgået skrammer fra den voldsomme nedtur på aktie- og obligationsmarkedet, men ifølge to investorer er der udsigt til en forsinket regning.

Nye oplysninger sår tvivl om regeringens forklaring om store bededag og forsvarsudgifter. Det får kritikken til at hagle ned over regeringen: Uærlig, uredelig og alarmerende, lyder det.

Danskernes bankbøger har aldrig været større. Danskernes indlån er i de seneste år vokset så meget, at den ene rekord efter den anden er blevet sat. Og november var ingen undtagelse. Her steg danskernes indlån nemlig med 3,4 mia. kr. til 1.097,3 mia. kr. Det er det højeste niveau, der nogensinde er registreret, viser tal fra Nationalbanken.

Balancen er tippet på boligmarkedet. I de seneste år har lån med fast rente fyldt mest på boligmarkedet, men efter 10 måneder med konstant fremgang for boliglån med variabel rente er balancen nu tippet, så det nu er denne type boliglån, der er den mest udbredte blandt de danske boligejere.

Dansker sagsøgt af modegiganter. Det kunne umuligt være til privat brug, da en dansk mand i fjor havde knap 50 kopivarer med hjem fra en rejse i Tyrkiet. Det har en domstol netop afgjort.

Det skriver andre

Heftig leverandørkritik af Stark. Leverandører til de store byggemarkeder mærker lige nu at blive presset ud i at yde kredit i månedsvis. Særligt Stark kritiseres for lange betalingsfrister, men byggekæmpen genkender ikke selv billedet. (Børsen - låst artikel)

En dødsengel går gennem USA. De seneste tre år har været en sundhedsmæssig udfordring i alle verdens lande. I nogle lande har coronaen ramt hårdere end i andre. USA er blandt de hårdest ramte. (Berlingske - låst artikel)

Japans inflation rammer det højeste niveau siden 1981. Stigende energipriser har været med til at få Japans inflation til at skyde i vejret, viser tal fredag. (Ritzau)

Analyse

Europas hidtil største produktionsanlæg til grønne skibsbrændstoffer skal bygges i Nordsverige. Det er Ørsteds første endelige investereringsbeslutning på et PtX-projekt i industriel skala.

Og det er et stort skridt for Ørsted, der her kaster sig ud i en investering, som er forbundet med meget stor usikkerhed.

Men det er samtidig en skarp markering af, at Ørsted er klar til at satse for at opbygge en førerposition på en af de mest hypede teknologier i den grønne omstilling.

Jakob Martini er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho.

Finans fakta

Her handles der flere boliger end i oktober. Det er ikke elendighed det hele på boligmarkedet. Lidt overraskende måske er der blevet handlet flere parcel- og rækkehuse i halvdelen af landets kommuner i november, hvis man sammenligner med oktober.

Grafik: Lars Nielsen. Kilde: Boligsiden.

Dagens profil

»Jeg underholder ofte mine yngre kolleger med, at jeg var på arbejde, da S&P 500 bundede i indeks 666 i løbet af en handelsdag i marts 2009, og alle investorerne bare sad og tænkte åh nej.«

Erfaringen fra dengang har ifølge Nordeas nye chefstrateg, Josephine Cetti, været brugbar i år, hvor aktie- og obligationsmarkedet har været i frit fald som følge af krigen i Ukraine, inflationskrisen og voldsomme rentestigninger.

»I år er jeg ofte blevet spurgt om, hvorvidt aktiemarkedet har kapituleret, og det synes jeg ikke, at det har,« siger hun.

Josephine Cetti er blevet chefstrateg i Nordea. Hun har i 17 år arbejdet med de finansielle markeder. Foto: PR.

Dagens tal

72

Smitten er stærkt stigende. Spildevandsovevågningen af covid-19 viser en stigning i omfanget af virus på ikke mindre end 72 pct. de seneste uger. Bliv hjemme hvis du er syg, lyder opfordringen.

Børs

En større nedtur ramte torsdag aktiemarkedet i USA. Der er tegn på et fortsat stramt jobmarked og behov for fortsatte pengepolitiske stramninger for at få tæmmet inflationen. Det brede S&P 500-indeks faldt til 1,4 pct. Nasdaq-indekset faldt 2,2 pct., mens Dow Jones-indekset nøjedes med et fald på 1,0 pct. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Derfor er håb en elendig strategi for aktieinvestorerne i 2023. »Heller ikke i 2023 er det en strategi at håbe, at man som investor kan slå markedet. Det er mest af alt en selvskabt mulighed for at tage fejl. Det forekommer langt klogere at tage det lange lys på og overveje, om ikke verden mon finder en ny ligevægt og et nyt udgangspunkt for vækst og kursstigninger indenfor de kommende 10 år.«

Steen Rosenbak er chefredaktør for Finans.

Det sker i dag

  • Erhverv: Nordic Tankers holder generalforsamling.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver detailomsætningsindeks for november 2022, nationalregnskab for tredje kvartal af 2022 og sektorfordelt nationalregnskab for 2022.
  • Statistik fra udland: Japan kommer med forbrugerpriser for november, og USA kommer med PCE-kerneprisdeflator for november, personlig indkomst for november, privatforbrug for november, Michigan tillidsindeks for december og salg af nye boliger for november.
  • Andet: Det er lillejuleaftensdag.

PS...

Welcome To The Party, Pal. Det er den 23. december. Det betyder, at der skal ses julefilm i aften. Og selvom data viser, at det først er inden for de seneste 15 år, at den er begyndt at blive betragtet som julefilm, så tag da at se Die Hard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.