Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Coronakrisen bliver danmarkshistorie. Hvad for en version vil du ha’?

Historien om hvad der skete i Danmark i foråret 2020 er allerede klar. Oven i købet i to versioner.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Tre uger efter det første coronapressemøde begyndte danskerne at skrive på den beretning om coronakrisen i 2020, der engang vil komme i historiebøgerne.

Hvad krisen endte med af menneskelige og økonomiske tab, var der naturligvis ingen, der anede de sidste dage i marts. Men de store linjer i historiefortællingen blev tegnet op. Eller fortællingerne.

To versioner af historien om Danmarks coronakrise er allerede klar til historiebøgerne:

I den ene version satte regeringen og myndighederne alt ind på at undgå et kollaps i sygehusvæsenet. Med restriktioner som var landet i krig. Delvist af nød, fordi myndighederne begik klare fejlvurderinger i startfasen. Men derfra blev alt sat ind på at undgå menneskelige tragedier og mareridtsagtige scener. Hvad mareridtet var, kunne enhver med øjne i hovedet se ved at kigge mod Sydeuropa. Skrivebordsteoretikere og strimmelregnere forstod desværre ikke situationens alvor.

I den anden version panikreagerede regeringen og myndighederne på coronaen. Virussen var i bund og grund en verdensomspændende influenzaepidemi, og influenzaepidemier koster altid et antal menneskeliv. Helt overvejende blandt ældre og svækkede. Men det kølige overblik røg. Eller regeringen turde ikke sige sandheden. Derfor skruede den en strategi sammen– nedlukning – der manglede dokumentation for at være effektiv, kostede milliarder i fremtidig velfærd og bombede dansk erhvervsliv sønder og sammen. Hovedløs overdoing.

Nå. Hvad for en version vil du ha’? Den ene? Eller den anden?

Når historiefortælling skrives, leder man efter kilder, der kan underbygge eller modbevise en hypotese. Tilhængerne af version I kunne i denne uge juble over, at de ellers så stålsatte svenskere begyndte at blive bløde i sværen. Svenske forskere leverede sønderlemmende kritik af den hidtidige blågule strategi, hvor ældre isoleres, og alle andre stort set lever som før.

Når coronaen en dag er overstået, vil der ikke være én sand historie om, hvad der egentlig skete i foråret 2020 og de følgende måneder.

Et par dage efter blev forsamlingsforbuddet strammet. Tilhængere af version II kunne omvendt pege på de store erhvervsorganisationers krav til regeringen: Læg en plan NU for, hvordan Danmark sættes i gang igen. Ellers risikerer vi en recession uden fortilfælde. Massearbejdsløshed. Værdier for trecifrede milliardbeløb der er væk for altid.

Som pyntet på lagkagen er der underversionerne. De er allerede i omløb derude. Én underversion af version II går ud på, at den socialdemokratiske regering i coronaen så chancen for at indføre socialisme af bagvejen. Med en paralyseret befolkning og et erhvervsliv i knæ kunne Socialdemokratiet indføre skatter, som savede toppen af indkomstforskelle og gjorde indhug i formuer.

En anden underversion er, at Kina udviklede og anvendte corona til at destruere så store værdier i Vesten og Afrika, at landet de facto kunne overtage verdensherredømmet. Regeringer, blandt andet den danske, opdagede ikke den kinesiske masterplan, før det var for sent.

Tiden må vise, om Gyldendal vil nævne denne sidevinkel i sine historiebøger til 7.-9. klassetrin. Eller om underversionen vil leve videre som en konspirationsteori, der aldrig blev dokumenteret og aldrig blev manet i jorden. Konspirationsteorier har sit eget publikum.

Historien om corona-året 2020 skrives altså i disse uger, og mindst to versioner er allerede støbt i cement. Deres respektive kernetilhængere vil fra nu af, og til alarmen er afblæst, og lang tid derefter lede efter beviser for, at de havde ret.

Her gemmer farerne sig.

Jeg voksede op i en lille landsby i Østjylland, hvor der 30 år efter den tyske besættelse af Danmark stadig var personer, der ikke hilste på hinanden og ikke omgikkes. De havde mærket de samme restriktioner, levet i samme landsby, købt ind i de samme butikker. Og de var fundamentalt uenige om, hvad de havde oplevet. Nogen havde oplevet ansvars- og tankeløse mænd sætte alles sikkerhed på spil. Andre havde oplevet ære- og skamløse mænd lave penge på besættelsen.

Når coronaen en dag er overstået, vil der ikke være én sand historie om, hvad der egentlig skete i foråret 2020 og de følgende måneder. Der vil være mindst to sande historier. Muligvis bliver den ene version ophøjet til officiel danmarkshistorie. Men tilhængerne af den anden version vil ryste på hovedet med en bemærkning om, at det altid er vinderne, der skriver historien, uanset hvad fakta er.

Nå. Hvad for en version vil du ha’?

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.