Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Slukker vi de rigtige ildebrande?

Det er livsvigtigt, at vi fortsat har vækstvirksomheder inden for it og teknologi her i Danmark på den anden side af coronakrisen.

Artiklens øverste billede
Pressemøde i Statsministeriet om ny trepartsaftale d.17. marts. Foto: Jens Dresling

Huset brænder. Beskeden fra danske erhvervsledere har været soleklar. I denne kritiske coronatid er der akut brug for, at danske politikere holder hånden under alle de danske virksomheder, som skaber fundamentet for velfærd og velstand her i Danmark. Når huset brænder, er der brug for brandslukning.

Folketinget har den seneste måned nærmest haft funktion som en brandstation, hvor dygtige erhvervsordførere og politikere bredt i det politiske spektrum har slukket ildebrande i nødlidende danske brancher i erhvervslivet. Det er godt brandmandsarbejde – og det er i den grad værdsat.  

Desværre er »huset brænder« måske en underdrivelse. For lige nu er det billedligt talt en hel by og et helt land, der brænder. Det er restauranten, frisøren, it-virksomheden, fabrikken.

Rigtig mange virksomheder ligger stille. Det kan de fleste danskere ude i Produktionsdanmark nok nikke genkendende til, når de går en tur i deres lokalsamfund – med behørig afstand til sidemakkeren.

Vi er glade for, at danske politikere slukker alle disse brande. Men slukker vi egentlig de rigtige brande? Mens der bliver trykket på mayday-knappen i alle danske sektorer, er der nok i virkeligheden brug for, at vi stiller spørgsmålet: Hvad skal vi leve af på den anden side af covid-19?

Her er vores svar i IT Branchen klart. Det er livsvigtigt, at vi fortsat har vækstvirksomheder inden for it og teknologi her i Danmark.

Vi er ekstremt stærke i dag på lige præcis dette område, hvor fremtidens vækstvirksomheder skyder op med raketfart i disse år. Men det er desværre ikke nogen naturlov, at det fortsætter. Det er derfor vigtigt, at vi ikke kun redder fortidens virksomheder, men også husker fremtidens vækst.

Tag bare Kina som eksempel. Coronavirussen startede i Wuhan-provinsen. Det gjorde ondt på det kinesiske samfund. Nu åbner hele Kina op, mens Europa lukker hermetisk ned. Risikerer vi, at Kina begynder at løbe strategisk med markedsandele i de store globale sektorer?

Vi ved, at Kina allerede med deres Made in China-strategi fra 2015 har forsøgt at kapre markedsandele fra Europa, når det gælder fremtidens arbejdspladser inden for eksempelvis teknologi, robotter og vækstvirksomheder.

Lige nu er mange danske teknologivirksomheder i knæ. Det vil være en katastrofe, hvis en virus, der er skabt i Kina, udviklet i Kina og ikke inddæmmet i Kina, kommer til at medføre, at Kina og andre lande på intelligent vis henter gode danske kvalitetsarbejdspladser i fremtidens sektor tilbage over Uralbjergene og til Kina.

Derfor har vi i IT Branchen tre gode forslag til, hvordan Danmark og Europa sørger for, at den igangværende krise ikke leder til tab af fremtidens arbejdspladser.

  • Lad os fremskynde betalinger fra Skattekreditordningen.
  • Lad os sikre kapital til danske virksomheder ved at etablere en særlig startup- og scaleup-pulje på 500 millioner kroner til at understøtte næste generation af virksomheder ved, at såkaldte ”grants” fra Innovationsfonden gives og betragtes som privat finansiering i Vækstfonden med henblik på matching herfra.
  • Og lad os endelig stemple ind i kampen for at sikre, at konkurstruede virksomheder, som har potentiale til at blive vækstvirksomheder, overlever ved hjælp af investorindskud. Det lyder teknisk, men man kan for vækstvirksomheder vælge at gøre sådanne indskud fradragsberettiget.

Når huset brænder, er opgaven for danske politikere at slukke branden. Det er gået rigtig godt i den første fase. Men vi skal virkelig passe på, at vi ikke risikerer at overse de helt afgørende områder i dansk erhvervsliv, som lige nu er i flammer, men ikke råber »mayday« over walkie-talkien.

Derfor skal der lyde en klar opfordring til danske beslutningstagere: Husk nu fremtidens vækstvirksomheder i jeres hjælpepakker. Det er de virksomheder, som på den lange bane kan slukke ildebranden og skubbe på for vækst og velfærd i Danmark.

Sluk nu ildebranden for vækstvirksomhederne. Det har de lande, som Danmark normalt sammenligner sig med, gjort som det allerførste. Men hvor er hjælpen til fremtidens virksomheder blevet af? Får vi overhovedet slukket den for samfundet allervigtigste ildebrand?

Indlægget er skrevet af Michael Moesgaard Andersen, formand for IT Branchens udvalg for iværksætteri, kapital og vækst, adj. professor på CBS og Natasha Friis Saxberg, adm. direktør for IT Branchen.

AF MICHAEL MOESGAARD ANDERSEN OG NATASHA FRIIS SAXBERG

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.