Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Mærker de frigivelsen af den kontracykliske buffer i frisørsalonen?

Erhvervsministeriet har for et par uger siden godkendt frigivelsen af en kapitalbuffer, som under krisen skulle frigive op til 200 mia. kr. i øget udlånskapacitet hos bankerne. Det er dog ikke alle, som har og kommer til at mærke til det.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Nedlukningen af det danske samfund presser mange virksomheders økonomi og adgangen til en kapitalmæssigt livsforlængende likviditet, som for små virksomheder kan gøre forskellen mellem, om nøglen forbliver i døren eller må drejes om.

Derfor var det naturligt, at Erhvervsministeriet som et af de første skridt i kampen mod de negative konsekvenser af coronavirus lancerede, at den kontracykliske buffer blev nedsat til 0.

Den kontracykliske buffer er en kapital- og kreditmæssig sikkerhedsventil, som der kan og bliver drejet på i op- og nedgangstider. Når det går godt, skrues den op for at begrænse udlånskapaciteten og forhindre overophedning. Det modsatte gælder i nedgangstider. Deraf navnet kontracyklisk.

Vi er i en nedtur og en ganske markant en af slagsen. Derfor kommer de 200 mia. kr. i ekstra potentiel udlånskapacitet, som nedsættelsen af bufferen til 0 estimeres til at kunne bringe, på et godt og rigtigt tidspunkt.

200 mia. kr. lyder af meget og det er også rigtig meget. Nyheden blev spredt godt og bredt, men alligevel er det ikke alle, som kan og vil få gavn af den forøgede kapitalmæssige fleksibilitet.

For det første vil muligheden for at låne ekstra ud fortsat være underlagt den forudsætning, at låntagerne skal være kreditværdige. For det andet vil udfordringerne formentlig skulle være midlertidige. Men nok vigtigst, så bliver en betydelig del af pengene relativ hurtigt "reserveret".

Mellemstore og store virksomheder har "lines" hos bankerne. Det er trækningsmuligheder, som de over lange perioder enten ikke udnytter, eller kun udnytter delvist. Muligheder, men ikke en forpligtelse. En art lånereserve.

Forestil dig i disse coronatider præget af maksimal usikkerhed såvel nationalt som globalt, at det er noget, virksomheder gerne vil sikre sig maksimalt af. De kan meget vel tænkes at trække deres likvide beredskab helt op. De drejer på sikkerhedsventilen. De sørger for at have al den likviditet til rådighed, som de overhovedet kan have.

Årsagerne er flere. For det første ønsker de ikke at havne i en situation, hvor de likviditetsmæssigt bliver tvunget til at acceptere, at andre (kreditorer og banker) skal bestemme over deres fremtid. For det andet kan likviditet give fleksibilitet og muligheder for eventuelt at ekspandere, hvis der viser sig muligheder og konkurrenter ikke har den fornødne kapital til rådighed til at fortsætte.

Forbruget af den ekstra kapital vil være, som hvis du befinder dig på en rejse et eksotisk sted uden wifi-forbindelse, og med brug af det mobile netværk lige skal downloade et par filer med nogle få megabyte.

Du har et limit på 500 kroner på dit dataforbrug, og stort set før du har fået downloadet filerne, får du en SMS fra din teleudbyder om, at dit limit er overskredet og en reminder om, at hver megabyte koster 15 kroner.

Det er helt på samme måde, når det drejer sig om likviditet. Virksomhederne trækker på deres lines i et omfang, som man næppe kan forestille sig. 200 mia. kr. er mange penge, og de bliver ikke alle sammen udnyttet på få dage og uger, men det går stærkt.

Samtidig er bankerne naturligt tilbageholdne. De vil gerne reservere noget til dårlige tider, og de holder også øje med kreditkvaliteten. Det reelle beløb, der kan og vil blive trukket, vil formentlig være noget mindre end det maksimale.

Frisørsalonen er midlertidigt lukket på grund af Covid-19. Indehaveren vil gerne øge kreditten ud over det, som den allerede er trukket maksimalt til. Frisøren har hørt om, at der kan være ekstra udlånskapacitet og regner med/håber på, at det også kommer hende og hendes salon til gode.

Risikoen er, at det bliver meget svært at få kreditten forhøjet. Frigivelsen af den kontracykliske buffer er en svært forståelig størrelse, og selv om politikerne har de bedste ambitioner om at de mange likvider fra bankerne skal nå så langt og bredt ud i systemet, vil der være en del, som ikke mærker den.

Per Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.