Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi går ind i en ny og mere opløftende fase for aktiemarkedet

På vej ind i en lang tunnel kan man kun se mørke, og man er drevet af frygt. Når man ser lyset forude, så ændres denne frygt til lettelse.

Frank Velling, investeringsansvarlig og porteføljemanager, SEB Investment Management

Coronavirus (Covid-19) udgør fortsat et gigantisk problem for mange mennesker og økonomier i det meste af verden, og man ser stadig flere smittede.

Ikke desto mindre er stemningen på de finansielle markeder vendt til det bedre. Det skyldes først og fremmest, at man ser en lavere vækst i antallet af nye smittede globalt og i mange af de store lande.

Covid-19 er for de finansielle markeders vedkommende kommet ind i en ny fase: Mens man tidligere diskuterede kapacitetsgrænser på hospitaler, hel eller delvis nedlukning af samfund samt social distancering, så er der nu taget hul på diskussionen om gradvis normalisering af samfundet.

Med andre ord, så kan man se lys for enden af tunnelen. På vej ind i en lang tunnel kan man kun se mørke, og man er drevet af frygt. Når man ser lyset forude, så ændres denne frygt til lettelse og optimisme. Også selvom der måtte være lang tid til, at vi rent faktisk befinder os ude i det fri igen.

Global økonomi, og dermed det globale aktiemarked, kørte ind i en mur medio februar. Fra 20. februar til 23. marts oplevede vi det hurtigste fald i globale aktier nogensinde.

Med delvis nedlukning af samfund kom naturligvis også masseafskedigelser. Derfor har vi i marts set en ledighedsudvikling, som er uden sidestykke. Derfor har det også været fristende at sammenligne med nogle af de mørkere kapitler i økonomisk historie: Eksempelvis finanskrisen for 11 år siden eller den økonomiske depression i 30’erne.

Men Covid-19 er en helt anderledes krise. Ikke mindst er årsagen til krisen anderledes, ligesom varigheden vil være anderledes. Derfor er sammenligninger problematiske.

Når antallet af førstegangsansøgere til arbejdsløshedsunderstøttelse i USA stiger med knap 10 millioner på to uger, gør det naturligvis indtryk. Men i en økonomisk henseende, er det langt mere interessant, hvor lang tid arbejdsløsheden befinder sig på et eleveret niveau?

Nedlukning og genåbning af samfund giver meget stejle kurver – i begge retninger. Den amerikanske beskæftigelsesrapport for marts viste et fald i beskæftigelsen på 713.000. Omkring 2/3 af disse nye ledige kom fra hotel- og restaurationsbranchen. Når samfundet genåbner, vil mange af disse hurtigt vende tilbage på arbejdsmarkedet.

Den centrale del af de finanspolitiske indgreb, man ser lige nu, er at holde liv i virksomhederne i de mest sårbare sektorer i denne vanskelige fase: Incitamenter til at fastholde medarbejdere, sikring af kreditfaciliteter og andre økonomiske stimuli.

Dette vil ikke være tilstrækkeligt til at sikre overlevelsen af alle virksomheder, og husholdningernes adfærd kan også vise sig at have ændret sig på grund af coronachokket. Det kan være, at opsparingskvoten er stigende, at man rejser mindre, at onlinehandel bliver endnu mere populært på bekostning af de fysiske detailhandelsbutikker osv.

Østrigs regering varslede den 6. april, at mindre detailhandlende, isenkræmmere og havebutikker kan genåbne efter påske. Det er desuden målsætningen, at man fra 1. maj kan genåbne alle forretninger og indkøbscentre, mens skolerne forventes genåbnet medio maj.

På samme tidspunkt forventes hoteller og restaurationer gradvist genåbnet. Og i den nærmeste fremtid vil man formentlig se lignende tiltag i de større europæiske lande: At man kommer med udmeldinger om exit-strategier.

Den foreløbige udløbsdag for eksisterende nedlukninger i de største europæiske lande ligger alle i ugen efter påske. Så under alle omstændigheder skal regeringerne i Italien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Storbritannien forholde sig til nedlukningerne i de kommende dage.

Desuden ser vi fortsat betydelige finanspolitiske stimuli og redningsplanker søsat. Eksempelvis statsgaranterede lån til små- og mellemstore virksomheder i Tyskland, historiens største stimuluspakke i Japan og diskussion i den amerikanske Kongres om yderligere en stimuluspakke på ca. 1000 mia. dollars.

Der er ingen tvivl om, at Covid-19 udgør en kæmpe udfordring. Ikke bare for sundhedsmyndigheder og regeringer, men også for investorer.

Derfor må man også forvente, at kursudsvingene på aktiemarkederne er ekstraordinært store i en længere periode – ligesom at markederne kan bevæge sig for meget i den ene eller anden retning. Der kan være mange sving og loops i aktierutsjebanen, før vi er helt ude på den anden side.

Frank Velling

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.