Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det danske realkreditsystem kan fortsat levere attraktive og billige lån

Karsten Beltoft, vicedirektør i Forenet Kredit

Coronavirussen har sat samfundet på den anden ende. Vi arbejder hjemmefra, en række forretninger er lukkede, mange sidder i en usikker situation og arbejdsløsheden er steget væsentlig på rekordtid.

Det skaber helt naturligt en tilbageholdenhed med hensyn til at bruge penge og sætte nye større projekter i gang.

På den baggrund påvirkes boligmarkedet, hvor antallet af handler ventes at falde den kommende tid, da både købere og sælgere vil se tiden an.

Det samme billede tegner sig på realkreditmarkedet, hvor efterspørgslen efter lån må forventes at falde. Dels på grund af færre ejendomshandler, dels fordi vi bliver mere tilbageholdende med at bygge til eller om.

Lånemulighederne er der stadigvæk
Selvom efterspørgslen vil falde, er det vigtigt at slå fast: Realkreditinstitutterne har fortsat åbent, og det er altså muligt at optage realkreditlån.

De finansielle markeder har været presset med betydelige kursfald på aktier og obligationer, men realkreditsystemet fungerer fortsat og kan tilbyde boligejerne billige lån. Det er ikke en finanskrise, vi oplever, og vi har grundlæggende fortsat et stærkt realkreditsystem.

Finanskrisen havde udgangspunkt i finansielle virksomheder som var udfordrede. Det er ikke situationen i dag, hvor den finansielle sektor tværtimod har tilkendegivet, at den er parat til at gå ind og hjælpe privat- og erhvervskunder, der oplever økonomiske udfordringer som følge af den delvise nedlukning af samfundet.

Renten er steget, og der var et par dage omkring den 24. marts, hvor fastforrentede lån var blevet noget dyrere. Men i dag taler vi om, at et 30-årigt fastforrentet lån tilbydes med en rente på 1 pct. til lidt over kurs 96.

For få år siden var det et renteniveau, som man ikke havde troet muligt, så værre er det altså heller ikke.

Et 30-årigt fastforrentet lån på 1 mio. kr. med afdrag koster således i dag 3.950 kr. om måneden før skat, det er en stigning på 100 kr. om måneden i forhold til et tilsvarende lån fra årets begyndelse - før coronavirus var blevet et kendt begreb.

For 30-årige lån med variabel rente og afdrag er stigningerne om måneden på 140 kr. for et F3-lån, 130 kr. for et F5-lån og endelig 10 kr. for et F-kort lån.

Det er blevet dyrere at låne, men renterne er altså stadig på samme niveau som ved årets begyndelse. Så det er ikke renteniveauet, der skal afholde en fra at låne.

Godt tidspunkt for energirenovering
Energirenoveringer af danske boliger bliver et tema de kommende år, hvis vi skal nå regeringens målsætning om en 70 pct. reduktion i udledningen af drivhusgasser. Går man med tanker i de retninger, er spørgsmålet, om det ikke er et meget godt tidspunkt at realisere dem på.

Det skal i hvert fald ikke være finansieringsmulighederne, der holder en tilbage, for de er stadig lukrative, og så er fordelen ved energirenovering jo samtidig, at det ofte er med til at øge boligens værdi.

Danske boligejere har særlig mulighed
Realkredit classic med 30-årige fastforrentede lån, som er en særlig mulighed for danske boligejere, har endnu engang bevist sit værd. Alle de boligejere, som de senere år har sikret sig et fastforrentet lån, kan trygt læne sig tilbage velvidende, at uanset hvad der sker ude i verden, så er renten på realkreditlånet låst fast.

Den tryghed har boligejere i Sverige, Tyskland, England m.fl. ikke. Ved udgangen af 2019 viser de seneste tal fra Finans Danmark, at lige knapt halvdelen af udlånet til ejerboliger var med fast rente.

Boligejere med variabelt forrentede lån kan så glæde sig over, at de korte renter stadig ligger tæt på nul. En 3-årig rente lidt under nul og en 5-årig lidt over nul.

Der har været turbulens på de finansielle markeder, men realkreditsystemet er - som belyst ovenfor – yderst solidt og leveringsdygtig med attraktive lån til boligejere.

Karsten Beltoft

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.