Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tidlig pension til flere er den forkerte kur til at genoprette arbejdsmarkedet

En reduktion af arbejdsstyrken ved tidlig pension vil mindske væksten på langt sigt og ikke løse vores øjeblikkelige problem med en høj ledighed.

Artiklens øverste billede
Ideen om, at færre seniorer på arbejdsmarkedet skaber plads til andre aldersgrupper, bygger på en forkert præmis om, at der er et fast antal arbejdspladser, som befolkningen må deles om, mener Kraka. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Vi ser for tiden ind i et markant tilbageslag for dansk økonomi. Det har allerede sat dybe spor på arbejdsmarkedet, hvor antallet af ledige på bare få uger er steget med over 40.000 personer. Og med forlængelsen af en lang række restriktioner i samfundet, må dette tal også forventes at stige yderligere de kommende måneder.

En hjælpende hånd fra samfundet er derfor afgørende i denne situation, så krisen ikke fører til en ond spiral. Vi bør hjælpe virksomheder og ledige i gang igen. Det bør dog være ved kortsigtede hjælpepakker, og ikke ved f.eks. at genopfinde 1970’er-ideen om at indføre tidligere pension for at hjælpe de ledige.

Regeringen har tidligere annonceret at ville fremsætte et forslag om tidlig pension til nedslidte. Det kan være fristende at slå to fluer med et smæk og se dette som løsning på den øjeblikkelige krise – hvis seniorer kommer tidligere på pension, giver det så ikke plads til de ledige på arbejdsmarkedet? Det korte svar er ‟Nej”.

Ideen om, at færre seniorer på arbejdsmarkedet skaber plads til andre aldersgrupper, bygger på en gammel, men forkert præmis om, at der er et fast antal arbejdspladser i Danmark, som befolkningen må deles om.

Denne idé var populær i 1970’erne, da f.eks. efterlønnen blev indført i Danmark, men er sidenhen blevet modsagt af en lang række empiriske studier fra bl.a. OECD. Der er intet tegn på, at flere seniorer på arbejdsmarkedet øger ledigheden for andre aldersgrupper – eller modsat, at tidlig pension til nogle frigør arbejdspladser til andre.

Tværtimod. Over tid er arbejdsmarkedet ikke en fastlagt størrelse. En stigende arbejdsstyrke kan bidrage til vores velstand. Når flere søger arbejde, stiger produktionen og værdiskabelsen på langt sigt, og der sker en udvikling og diversificering af de opgaver, vi løser uden for hjemmet.

En reduktion af arbejdsstyrken ved f.eks. tidlig pension vil derfor reducere væksten på langt sigt og ikke løse vores øjeblikkelige problem med en høj ledighed i dansk økonomi. En indførelse af tidlig pension vil derimod ofre en hjørnesten af den langsigtede holdbare udvikling, som dansk økonomi har oplevet i de seneste to årtier, og som er grundlaget for det håndfaste svar på krisen.

Op igennem 1990’erne og frem til Velfærdsaftalen i 2006 kæmpede Danmark med en uholdbar udvikling, hvor høj ledighed og en stigende andel pensionister i befolkningen satte de offentlige finanser under pres. Igennem et stigende fokus på rådighed for beskæftigelse, og ikke mindst den langsigtede aftale om at levetidsindeksere pensionsalderen, formåede et bredt udsnit af Folketinget at fremtidssikre dansk økonomi.

Det er dette gode udgangspunkt for dansk økonomi, som nu giver os mulighed for med meget kort varsel at udskrive hjælpepakker på op mod 300 mia. kr. Med sunde offentlige finanser, en lav gældsætning og en høj kreditværdighed kan vi finansiere en midlertidig hjælp til dansk erhvervsliv.

Den økonomiske genopretning i dag bør fokusere på kortsigtede finanspolitiske greb, der hurtigt kan øge aktiviteten i de kriseramte dele af økonomien. Vi bør ikke forværre det langsigtede vækstpotentiale for dansk økonomi i den tro, at tidlig pension frigiver arbejdspladser til ledige.

Jens Hauch, vicedirektør i Kraka, og

Jesper Kühl, analysechef i Kraka

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.