Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Forfejlet kapitalismekritik under coronakrisen

Pandemier er ikke noget nyt og uventet, som bør få os til at sætte spørgsmålstegn ved kapitalisme og demokrati. Kapitalismen gør os stærkere til at bekæmpe pandemier.

Otto Brøns-Petersen, analysechef i tænketanken Cepos.

Ordet ”karantæne” er afledt af italiensk for ”40 dage”. I middelalderen måtte skibe på vej til Venedig først ankre op uden for byen i så mange dage for at sikre, at der ikke var smitte ombord. Pest har været kendt siden bibelsk tid. Så sent som i 1700-tallet udryddede den en tredjedel af Københavns befolkning.

At vi igen er ramt af pandemi, bør ikke være noget nyt eller uventet fænomen. F.eks. fremhæves pandemier som en af de alvorligste trusler mod menneskeheden i Hans Roslings bestseller ”Factfulness”. Realiteten er desværre, at en fremtidig pandemi langt værre end den aktuelle ikke kan udelukkes.

Derfor må det i den grad undre, når nogle peger på Covid-19 som noget, der har vendt op og ned på alt og bør få os til at sætte spørgsmålstegn ved det kapitalistiske økonomiske system og det liberale demokrati. Det kræver en forbløffende mangel på historisk, biologisk og økonomisk indsigt.

Hvad er det nye? Forhåbentlig at vi slipper igennem Covid-19 med meget lavere dødelighed end ved historiske epidemier. Det skyldes ikke ny politisk vilje til at bruge magtmidler.

Som det venetianske eksempel viser, har politikerne gennem tiden grebet ind for at forsøge at bekæmpe smittespredning. Når vi bedre kan håndtere pandemier i dag, hænger det sammen med langt flere økonomiske ressourcer, et højere teknologisk stade og innovationsdygtighed at sætte ind mod sygdommen.

De er alle et resultat af den kapitalistiske markedsøkonomi, som nogle nu ironisk nok sætter spørgsmålstegn ved.

Det er såmænd rigtig nok, at vi er blevet mere sårbare. Den mere end fordoblede middellevealder siden den industrielle revolution har skabt en ældrebefolkning, som nu er særligt truet.

Globaliseringen kan øge smittespredningshastigheden, men den er også en vigtig årsag til det dramatiske fald i fattigdommen siden Murens fald.

Et argument i den aktuelle kapitalismekritik er, at staten ”holder hånden under virksomhederne” under krisen. Men den overser helt to ting.

For det første har staten ingen værdier selv – i hvert fald ikke i et liberalt demokrati. Det har borgerne. Staten kan omfordele værdierne. Det er også tilfældet nu.

For det andet er virksomheder ramt af krisen, fordi de direkte eller indirekte er blevet lukket ned. Deres ejere og medarbejdere har oftest uden at kny leveret store ofre i kampen mod smittefaren.

Det kan dårligt kaldes en systemfejl. Men vi bør selvsagt sikre, at støtteordningerne ikke bider sig fast, eller at krisen bliver brugt som påskud af lobbyister til at varetage særinteresser. Det vil gøre kapitalismen mindre velfungerende.

Otto Brøns-Petersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.