Serier

Her er regnestykket: Forskellen på langsigtet opsparing og ren spekulation

Selvfølgelig er perfekt timing på aktiemarkedet det optimale. Men der skal faktisk ikke mange fejlskud til, før en anden og langt nemmere strategi giver et bedre resultat.

Corona rammer verden

Vi er mange, der drømmer om at time markedet og score den store gevinst med perfekte investeringer. Og selvfølgelig er det muligt at ramme bull’s eye og købe på den absolutte bund. Hvis du formår at ramme den ultimative rabatpris en enkelt gang, er det godt gået. Hvis du gør det hver eneste gang er det ærligt talt ren Fætter Højben og hører til sjældenhederne. Og hvad sker der, hvis du spekulerer i aktier men misser din gyldne chance? Eller hvad nu hvis du køber, mens alt tegner sig rosenrødt, kun for dagen derpå at se markedet ramt af en finanskrise … eller en global pandemi?

Vi har gjort benarbejdet for dig og har regnet ud, hvordan din investering havde set ud i dag med udgangspunkt i tre forskellige strategier gennem de seneste godt og vel 20 år. Så lad os spole tiden tilbage. Året er 1997, kalenderen skriver august, og solen skinner. De tre venner Frida, Per og Jenny har besluttet sig for, at de vil begynde at spare op.

De beslutter sig alle tre for at spare 1000 kr. op hver måned. De har tiden for sig, arbejder alle med en lang horisont og er enige om, at aktiemarkedet er det bedste sted at investere. De har alle tre kig på en helt ny aktiefond, Skagen Global, der så dagens lys 7. august 1997.

Men derfra går det de tre venner meget forskelligt:

Frida og Per er begge to opsatte på at time markedet og beslutter sig for ikke at investere med det samme. De venter på det helt perfekte tidspunkt. Derfor sætter de i stedet deres månedlige tudse ind på en højrente-bankkonto og flytter derfra løbende pengene over i aktier, når de mener, tidspunktet er gunstigt. De følger begge aktivt med i finansmedier og tjekker kursudviklingen dagligt.

Men det er svært at ramme rigtigt, også selv om man arbejder hårdt for sagen. For Frida går det – mildt sagt – ikke specielt godt. Gennem 23 år køber hun - ramt af kulsort uheld – på den absolutte top hver eneste gang: Sekundet før dot-com-boblen brister omkring årtusindskiftet, lige før finanskrisen, eurokrisen, 2015/2016-nedturen, etc.

Alligevel fastholder Frida sin langsigtede strategi og sælger ikke sine aktier. Og deri gør hun, nedturene til trods, klogt. Havde hun stoppet pengene i madrassen, havde den i marts 2020 været polstret med 273.000 kr. Havde hun ladet hele opsparingen trække renter i banken, var den nu 315.800 kr. værd. Men ved at investere sidder hun faktisk – på trods af sin gennemført horrible timing! – alligevel med 606.000 kr. i 2020. Det er mere end en fordobling af værdien. Ikke værst, særligt ikke med tanke på hendes umiddelbart fejlslagne strategi.

Per derimod er født under en heldig stjerne. Han havde egentlig lagt samme investeringsstrategi som Frida, men hvor hun gang på gang timede markedet komplet forkert, rammer Per plet. Hver eneste gang markedet er helt i bund, flytter han penge fra sin opsparing over i fonde. Resultatet er imponerende: Med perfekt timing er Pers 273.000 kr. nu vokset til flotte 1,16 mio. kr.

Og til slut har vi så Jenny. Jenny var komplet ligeglad med finansnyheder, oliepriser, dagskurser og aktieguruer. Hun havde ingen interesse i at følge med for at finde det helt rigtige tidspunkt at investere og oprettede i stedet bare en aktiesparekonto, hvor pengene løbende overføres til andele i Skagen Global – fra august 1997 og frem til i år. Hun investerede ikke, når markedet var i bund, men heller ikke når det toppede. Hun investerede bare jævnt måned efter måned gennem alle årene. Hver den første satte hun tusind kroner ind på en spareaftale og skænkede så ellers ikke sine investeringer en tanke. Alligevel er hendes opsparing i dag hele 1,07 mio. kr. værd.

Der er med andre ord mindre end 100.000 kr. at tjene på at time markedet 100 pct. optimalt og ramme rigtigt hver eneste gang gennem 20 år – et kunststykke, der lykkes de absolut færreste (for med det held er det vist smartere at spille lotto og score den helt store gevinst på én gang).

Det er selvfølgelig få, der er så uheldige som Frida, men omvendt er det lige så få forundt at have Pers pletfri held. For langt de fleste vil en løbende opsparing i en global aktiefond faktisk være en enkelt metode til at maksimere sin langsigtede opsparing. Løbende fondsopsparing kan nemlig vise sig at være en bedre investering end at gøre det umulige: Ramme aktiemarkedet helt rigtigt hver eneste gang.

Læs også
Top job