Serier

Stor risiko for turbulens i SAS-aktien

SAS fremlagde i denne uge sin kapital- og restruktureringsplan, og det er uhyggelig investeringslæsning.

Corona rammer verden

Udsigten til, at SAS skal have tilført 12 mia. svenske kroner i ny kapital, huer ikke investorerne, som reagerede ved at vende aktietommelfingeren nedad oven på fremlæggelsen af restruktureringsplanen tirsdag.

12 pct. kursfald var investorernes kontante holdning til, at de nuværende aktionærer er blevet præsenteret for et valg mellem pest eller kolera: »Deltag i kapitaludvidelsen og sæt flere penge på spil, eller se din investering blive udraderet«.

SAS’ egenkapital er væk efter de værste måneder nogensinde i selskabets historie. Havde det ikke været for statslige, finansielle livliner fra såvel Danmark som Sverige, ville SAS formentlig have fået sin skifteretsdato for, hvornår konkursboet skulle opgøres.

Situationen er ikke bare alvorlig, men meget alvorlig. Konsekvensen af kapitalplanerne er, at de nuværende ejere må se deres ejerandel blive udvandet med 95 pct., eller sagt med andre ord: 95 pct. af de nuværende aktieværdier er væk og tabte, og de nye ejere kommer til at eje 95 pct. af det fortsættende SAS.

Den dårlige nyhed er, at aktien allerede er halveret i værdi. Den kedelige hage ved den historie er, at det meget vel kan gå fra kursmæssigt slemt til meget værre, når selskabet efter planen skal rekapitaliseres om et par måneder.

Pengene kommer til at passe, men spørgsmålet er, om investorerne kan finde den grimasse, der passer til udviklingen, når kapitalplanerne skal effektueres.

Investorerne skal til lommerne og tegne aktier til en kurs, som ligger 80 pct. under de nuværende niveauer. Samtidig skal en del af gælden ombyttes til nye aktier. Konsekvensen er, at der kommer mange mia. nye aktier i omløb. Når værdierne skal deles ud på mange flere interesser, sker der en betydelig ejerdecimering.

SAS har allieret sig med stærke partnere. Ud over de danske og svenske stater og svenske Wallenberg er der mange private investorer, som har og altid har haft en meget stor ejer veneration for SAS. Det er godt for selskabet, som har brug for al den støtte og opbakning, det kan få.

Netop de store aktionærer skal bære de største økonomiske byrder. Havde det ikke været for dem, ville SAS ikke kun være styrtdykket, men være økonomisk crashed. SAS opererer i det frie marked, men de statslige understøttende økonomiske hænder gør det til en sandhed med modifikationer, om der er tale om de frie markedskræfter.

Der bliver aktier nok til alle. Pengene kommer til at passe, men spørgsmålet er, om investorerne kan finde den grimasse, der passer til udviklingen, når kapitalplanerne skal effektueres. Værdien af fortegningsretten vil forklare forskellen mellem den aktuelle børskurs på 7,5 svenske kroner og tegningskursen på 1,16 svenske kroner for de nye aktier. Aktiebevægelsen ned mod 1,16 kan for mange private investorer føles som mere ubehagelig end en almindelig nødlanding.

BRANCHENYT
Læs også