Debat

Har Tesla presset de tyske kæmper i grøften?

I hele coronatiden er der én aktie og ét selskab, som har fået ekstra meget omtale. Meningerne er mange og delte mellem de investeringsmæssigt troende og de mere skeptiske. Det er helt normalt.

En ting, som alle med en holdning til Tesla burde kunne blive enige om, er, at Elon Musk har skabt noget som ingen andre. Som ingen andre havde forestillet sig var muligt. Udefra virker det nærmest som om, at han alene surfer på den grønne bølge og efterlader ikke mindst de detroniserede tyske bilstoltheder fra Daimler, Volkswagen og BMW med sort samvittighed, mens han giver dem baghjul.

Tyskerne har snorksovet i timen. De har været alt andet end omstillingsparate, og et tysk comeback og gennembrud synes ikke at ligge i kortene inden for en overskuelig fremtid. Elon Musk sidder på den grønne gren og kan se afslappet til, hvordan de tyske mastodonter er blevet kørt over.

Måske har bilfabrikkerne sovet i timen; måske har de regnet med en længere teknologisk overgangstid fra forbrændingsmotor til el. Måske er en del af forklaringen, at elbilen vil gøre en meget betydelig del af værkstedsarbejdet overflødigt, og bilfabrikkerne har en værdikædeforbindelse, som forhindrer dem i at rykke hurtigt. Mottoet ”alle mand skal sikkert med hjem fra kampen” giver flere udfordringer, som Tesla ikke har. Fortiden flytter med ind i nutiden.

Investorerne tror, at alting ændres; at der ikke er noget tilbage at forsvare for andre end Tesla. Sådan går det dog næppe.

Mens de tyske bilaktier kører i tomgang og motoren hakker, er det fuld fart frem for Tesla. Aktien har inden for det seneste år bevæget sig i et kursniveau mellem 211/1800 dollar. Alt, hvad Elon Musk og Tesla foretager sig, sker i et hæsblæsende tempo, som kun de færreste og allerhurtigste kan følge med i.

Som børsnoteret selskab er Tesla meget mere værd end de tre tyske tilsammen. Investorerne tror, at alting ændres; at der ikke er noget tilbage at forsvare for andre end Tesla. Sådan går det dog næppe.

Aktiemarkedet giver et øjebliksbillede af, hvordan verden ser ud lige nu. At spillereglerne for udenforstående kan virke unuancerede og lidt svære at oversætte til den rigtige verden, kan jeg kun være helt enig i: Prisen kan for den enkelte aktie spille en underordnet rolle. Så længe drømmen lever, kan værdiskabelsen vokse sig eksponentielt stor, uden at der reelt er skabt noget, der kan relateres til virkelighedens indtjening og bundlinje.

En vækstaktie skal vokse markant. Så længe væksten- og vækstcasen er intakt, kan selskaber, som er i vild fremdrift, hos investorerne få finansieret næsten hvad som helst. Fokus er ikke på, hvad nutiden siger, men det som fremtiden kan bringe.

Det afgørende er ikke, om selskabet nogensinde vil opleve en bundlinje, som afspejler prisfastsættelsen. Så længe væksten er intakt, lever drømmen, og selskaberne har ofte en hårdt pumpet aktiekurs, som de kan bruge til at finansiere næsten hvad som helst. Det er ikke sikkert, at de vil bruge det stærke våben, men de har det: Salg af nye aktier, som sker til en tårnhøj værdi uden risiko for udvanding for investorerne.

Investorerne bekymrer sig ikke om prisen. De vil gerne med på vækstrejsen. Det samme gør du måske, hvis du har modet til at være med. Når festen er godt i gang, bliver den meget vildere, meget sjovere og varer meget længere, end skeptikerne kan forestille sig. Tømmermænd er morgendagens problemer og udfordringer, og hvem ved, om netop du får ondt i hovedet i morgen, hvis du overvejende holder dig til cocktails?

Tyskerne er kørt i grøften. Det genererer forhåbentlig deres selvforståelse og er også lidt naturstridigt. Mens udviklingen kører, og mange vil fremhæve, at den grønne overgang er bilindustriens Blockbuster/Kodak-øjeblik, er det som festen, der efter en længere periode får flere drinks og mere kolorit på bordet. Prisen spiller ikke en afgørende rolle.

Derfor vil du som investor kunne se kursfremskrivninger for Tesla på 500 dollar fra nogen og 3000 dollar per aktie fra andre. Partyspoilers vs festaber. Ingen kan med sikkerhed hævde at vide, hvor det ender.

Når musikken spiller, er det med at holde sig til på dansegulvet og finde den rette partner. Det er først, når lyset bliver tændt, at du som investor bør blive vågen og ædru på rekordtid, når virkeligheden vender tilbage.

Læs også
Top job