Anden bølge giver næppe nyt vækstkollaps
Mens myndighederne verden over reagerede med resolut nedlukning af samfundet i foråret, er den seneste smitteopblussen generelt mødt af mildere restriktioner. Det mindsker risikoen for nyt økonomisk kollaps.
Vi har for nylig fået tal for væksten i andet kvartal fra mange større vestlige lande. Væksttab på mindst 10 pct. var reglen, mens de hårdest ramte middelhavslande så fald på 12-18 pct. Det er ingen stor overraskelse. Men det er ikke desto mindre en reminder om, at uanset hvor fornuftig og uundgåelig nedlukningen var samfundsmæssigt, var den for økonomien katastrofal. Ja, faktisk det værste økonomiske tilbageslag siden verdenskrigene.
Siden nedlukningen er tingene dog ændret markant, og det igangværende kvartal vil sandsynligt blive blandt de stærkeste nogensinde. For selvom restriktionerne nu strammes igen, er vi langt fra at se en gentagelse af forårets omfattende nedlukning.
Et lille halvt år efter nedlukningen blev iværksat og et par måneder efter, den blev afsluttet, tager smitten til adskillige steder i verden. Herhjemme i meget beskedent omfang, men i en række lande – særligt i specifikke regioner eller stater – er det mere alvorligt.
Det har fået myndigheder verden over til igen at iværksætte nye eller stramme eksisterende restriktioner. Men kaster man et blik på de nye restriktioner, er de stort set alle steder langt mildere, end dem, man iværksatte i foråret.
En række asiatiske lande er undtagelsen. Hongkong har f.eks. efter ny rekord i dagligt antal smittede i juli skærpet restriktionerne til det hidtil strammeste niveau. Men i både de amerikanske solstater og en række europæiske lande som Spanien, Frankrig og Storbritannien er den stigende smitte generelt blevet mødt med langt mildere tiltag såsom maskepåbud, begrænsninger af indendørsservering, lukning af forlystelsesparker og anbefalinger om at øge den sociale distancering. Det er meget langt fra total samfundsmæssig nedlukning.
Omfanget af forårets økonomiske kollaps, det forhold, at nogle virksomheder efter et elendigt første halvår allerede balancerer på kanten af overlevelse, og måske også risikoen for, at borgerne vil reagere mindre velvilligt ved en ny total nedlukning, har medvirket til, at myndighederne vil strække sig langt for at undgå det.
Frankrigs nye premierminister har senest udtalt, at en ny nedlukning som i foråret virker som en meget fjern risiko. Det gælder selvfølgelig også Trump i USA, men beslutningen her er reelt ikke hans.
De seneste ugers indikationer fra USA er, at mildere foranstaltninger måske formår at bremse smitten. Stater som Texas, Florida og Californien, som ikke fik kontrol over virussen i forsommeren, ser nu endelig bedring.
Det meste af vesten står – selv efter måneder med markant bedring i den økonomiske aktivitet – stadig i et dybt økonomisk tilbageslag. Nogle brancher er kommet sig, men mange er lysår fra aktivitetsniveauet ved årets start.
Krisen vil efter alt at dømme trække langvarige spor. Men selvom nye lokale smitteudbrud kan sætte fremgangen på pause eller endda på retur her og der, vil vi, hvis vi kan undgå at lukke helt ned på ny, på globalt plan sandsynligvis langsomt vinde det tabte tilbage kvartal for kvartal - fremfor at se nye kollaps i væksten. Det er da altid noget.
Frederik Engholm