Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kan Joe Bidens planer gavne USA's haltende økonomi?

Joe Biden fremlagde i juli sit program for den amerikanske økonomi og det ser lovende ud.

Bjarne Kim Kogut, chefanalytiker, Arbejdernes Landsbank

I USA afholdes præsidentvalg tirsdag den 3. november, og ifølge meningsmålingerne fra RealClearPolitics ligger Joe Biden fortsat solidt foran Trump, om end forspringet er skrumpet ind på det seneste. Men som det ser ud i dag, vil Biden blive USA’s næste præsident, og hvis han gennemfører den politik, han går til valg på, kan det blive ”godt” for den amerikanske økonomi.

Biden fremlagde i juli sit økonomiske program, og blandt elementerne er:

  • Øgede offentlige udgifter for 700 mia. dollar.
  • Heraf øremærkes 400 mia. dollar til køb af amerikansk producerede varer og tjenester indenfor f.eks. grøn energi, infrastruktur (bl.a. stål og byggematerialer), IT-udstyr samt værnemidler, medicin mm. til sundhedsvæsnet. Det vil grundlæggende sige hjemtagning af produktion fra lavomkostningslande.
  • De resterende 300 mia. dollar øremærkes til teknologisk opgradering indenfor erhvervene f.eks. i form af elbiler, 5G og øget brug af kunstig intelligens.
  • Desuden foreslår Biden en fordobling af mindstelønnen til 15 dollar pr. time.
  • Forhøjelse af selskabsskatten fra de nuværende 21 pct. til 28 pct.
  • Fortsættelse af en hård handelspolitisk linje overfor Kina, men ikke overfor allierede nationer.

Siden da har Biden suppleret med en plan for grøn omstilling af elproduktionen, hvilket vil kræve investeringer for 2.000 mia. dollar over fire år. I andre sammenhænge har han talt for højere indkomstskatter til de rigeste og en lettere og mere lige adgang for de unge til uddannelsessystemet. Han har også talt for fri verdenshandel baseret på internationale regelsæt og aftaler. 

Selv om valgprogrammer er taknemmelige, siger meningsmålingerne også, at Demokraterne står til at vinde flertallet i Kongressen, hvilket øger sandsynligheden for, at Biden kan komme igennem med sine planer.

Hvorfor er Bidens økonomiske politik så formentligt ”god” for amerikansk økonomi? Trumps politik har jo også været ”god” for økonomien på mange punkter, selv om der var stor skepsis lige efter valget af ham i 2016.

Der er fire argumenter for, at Bidens plan kan styrke økonomien:

  • Produktion hjemtages fra udlandet.
  • Der kan komme mere ro om verdenshandlen end under Trump.
  • Forhøjelse af mindstelønnen kan styrke forbruget i den ende af indkomstskalaen, hvor forbrugskvoten er højest.
  • Bedre adgang til uddannelsessystemet giver en mere veluddannet befolkning samlet set, hvilket styrker samfundsøkonomien.

Bagsiden af Bidens plan kan måske blive en højere inflation end ellers, men høj inflation er ikke noget aktuelt problem, snarere omvendt.

Man skal dog næppe afskrive Trumps muligheder for et genvalg. Som nævnt i indledningsvis, er Bidens forspring i meningsmålingerne skrumpet på det seneste og begynder at nærme sig det forspring, som Hillary Clinton havde så sent som i oktober 2016, men som Trump formåede at indhente. Den helt store test kan blive tre landsdækkende tv-dueller mellem Biden og Trump, som afholdes 29. september, 15. oktober samt 22. oktober. De vil vise, om Biden kan stå distancen mod Trump, der næppe vil holde sig tilbage fra at spille på Bidens alder (78 år til november).

Bjarne Kim Kogut

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.