Anja har skrevet en krimi. Det skulle hun aldrig have gjort
Nogen har været på kursus. Andre har fået udgivet en bog. Alle er lige kloge.
Vi kan snart ikke vente længere. Eller måske kan vi. Anja har skrevet en krimi, og Anja har gennem længere tid pirret verdens nysgerrighed ved at fortælle, at hun og hendes krimi snart vil kunne opleves live. På et bibliotek på den københavnske vestegn. Hvor hun vil fortælle om sit forfatterskab.
Anja har givet den pedal op til biblioteksarrangementet. I opslag på sociale medier har Anja gennem et stykke tid fortalt, hvorfor Anja er blevet forfatter, og hvad Anja føler og mærker. Det er meget. Snart er der et træ, der inspirerer, snart en strejftanke. Anja MÅ skrive, som hun fortæller os, og for nylig har Anja fortalt, at hun efterspørger en portrætfotograf, der kan fange hende i det øjeblik, hvor hun udstråler nærvær og styrke.
For 25.000 kroner kontant har forlaget udstyret Anja med en identitet som en forfatter, og nu udlever hun forfatterrollen på en meget forfatteragtig måde.
Det forlag, som har udgivet Anjas krimi, tilbyder på sin hjemmeside at hjælpe med alt ”fra det første ord til den færdige bog”. Der er ikke nogen fornem fims. Der er heller ikke nogen ventetid på at få læst sit manuskript igennem. Der er en pakke. Til 25.000 kroner. Når pengene er betalt, kommer forlaget ens ord i stift bind og på e-bog. ”Indsend manuskript her”, skriver forlaget i et hyperlink under beskrivelsen af pakken. Det lyder som en opfordring, og der er ingen advarsler om nåleøjer og kræsne forlagsredaktører. Absolut ingen.
Anja er altså blevet forfatter, og nu er Anja gået ind i verden, hvor hun fortæller om sine tanker og følelser - som forfatter. Der er meget at fortælle. Som Anja skriver i et opslag, ”knokler hendes forfatterhjerne på højtryk, selv når hun er på ferie”. Og det hele må ud, må det, og ud kommer det på Facebook og LinkedIn og snart på et bibliotek på Vestegnen. Og har man ikke hørt det samme fra andre i forfatterbranchen? At de ikke kan se en tv-antenne i modlys eller et bræt, der skvulper rundt i havnen, uden at de må hjem og skrive?
For 25.000 kroner kontant har forlaget udstyret Anja med en identitet som en forfatter, og nu udlever hun forfatterrollen på en meget forfatteragtig måde. Der er SÅ meget at fortælle verden. Måske ikke som krimistjernen Sara Blædel fortæller verden, hvorfor hun skriver, og hvad der inspirerer hende. Gennem interviews. Men så interviewer Anja bare sig selv. Det går fint.
Anja er ikke alene, og det er her, at tingen bliver alvor. Kig dig omkring på LinkedIn. For xtusind kroner har hundreder af Michael’er, Gitte’r, Christian’er og Charlotte’r erhvervet sig en identitet som noget. Kurset varede tre uger eller tre måneder, og nu er de coaches, rådgivere, vejledere, mentorer eller instruktører. Med årskort til at mene, give råd og vise, hvordan noget tager sig ud fra coachens, rådgiverens, vejlederens, mentorens eller instruktørens synsvinkel.
Måske var der ikke noget kursus. Måske var der bare ikke nogen selvrefleksion, da Michael fik den idé, at han kunne hjælpe topledere til at finde indre ro ved at tænde et fyrfadslys og give dem et stykke rosakvarts i hånden. Derfor er Michael nu livs- og karrierecoach. Michael ved nemlig, at rosakvarts hjælper mod uro og negative energier. Der er ikke rigtigt nogen kunder til Michaels krystalseancer, men Michael ved dybt inde i sig selv, at rosakvarts virker, og at al begyndelse er svær.
Det hele kunne være uskyldig hobby-narcissisme, men det er alvor. Anja har fået sine ord i stift bind, og nu er hun derfor forfatter. Forfattere har som bekendt tilladelse til at udtrykke sig om alting, og Anja gør brug af privilegiet flere gange om ugen. Hvis nogen skulle finde på at sige, at nogen af Anjas mange indtryk og udtryk måske burde være forblevet i et stilehæfte, kan hun pege på sin krimi og svare: ”Se her. Jeg er forfatter. Ligesom Sara Blædel. Var der mere, du ville sige?”
Michael’erne, Gitter’ne Christian’erne og Charlotter’ne har på samme skrevet på deres LinkedIn-profil, at de er coaches, vejledere og mentorer. Det blæser noget i vinden, om de har arbejdet med sagen i årevis, været på et tre ugers-kursus eller en dag opdagede, at mindfullnes lige var dem. Det gør det. Men de har som Anja interviewet sig selv, og bundlinjen var, at de havde meget at byde erhvervslivet på.
Kom frisk.
A nders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.