Corona giver amerikanske teknologiaktier god vind i sejlene
Flere af de store techgiganter har oplevet aktiestigninger på over 70 pct i år takket være deres håndtering af pandemiens udbrud i foråret.
Da corona-pandemien i foråret blæste ind over USA, rebede de amerikanske teknologiselskaber sejl og havde held med at sætte kurs ud i ukendt farvand. Og skønt aktiekurserne hos teknologiselskaberne allerede ved årets start var tankevækkende høje, er distancen til andre brancher efterfølgende øget betydeligt.
Apple og Amazon har med aktiestigninger på over 70 pct. i år lagt afstand til Microsoft og IBM, og Apples værdi på aktiemarkedet er nu det dobbelte af, hvad den var for blot 21 uger siden. Aktiekursen i selskaber som Netflix og Zoom er også sendt i vejret på trods af meget høje aktiekurser i forhold til aktuel indtjening, så den underliggende indtjening, der kan retfærdiggøre aktiekurserne, formodentlig ligger langt, langt ude i fremtiden.
Det er de, fordi de amerikanske teknologiselskaber allerede under pandemiens udbrud i foråret beviste, at deres forretningsmodel fungerer. I takt med at verden blev sendt hjem, steg efterspørgslen efter onlineværktøjer. Og udbruddet af covid-19 har forstærket en tendens, som allerede var sat i gang. Corona er årsagen til, at mange virksomheder tidligere end planlagt valgte at lægge forsyningskæden om eller at installere software til virtuelle møder på deres medarbejderes pc’er. På den måde har virksomheder verden over fremskyndet investeringer i teknologiske løsninger, som har en permanent effekt.
Teknologiselskaberne har samtidig draget fordel af, at covid-krisen gav de amerikanske renter et nøk nedad.
Kurserne på Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft og Facebook er samlet steget med 37 pct. i årets første syv måneder – mens alle andre aktier i S&P tilsammen er faldet med 6 pct. i samme periode. De fem selskaber udgør nu mere end 20 pct. af S&P-aktiernes samlede værdi – og en større koncentration er ikke set tilsvarende for en enkelt industri i USA i mere end 70 år.
Kan det scenarie så bare blive ved med at fortsætte? Tilsyneladende. Men de store tech-spillere vil også løbe ind i modstand. På et tidspunkt vil selv Amazon have udkonkurreret det sidste butikscenter og have nået grænsen for, hvad der kan tilbydes online.
Tech-giganterne kommer også i stigende grad til at konkurrere med hinanden, eksempelvis konkurrerer Amazon med kinesiske Alibaba. Netflix møder konkurrence fra Amazon - og fra Disney, som har stor succes med streamingtjenesten Disney +. På den måde vil flere spillere udkonkurrere hinanden, og nye virksomheder kan komme til. Disruption kan som bekendt også ramme disrupteren.
Endelig tyder alt på, at politikere verden over også fortsat vil forsøge at sætte en kæp i hjulet for teknologigiganternes dominans.
Sidste år uddelte EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager den tredje bøde på to år til Google, som blev dømt til at betale 11 mia. kr. for at have misbrugt sin dominerende position. Kort tid efter satte kommissionen en konkurrenceretslig undersøgelse i gang af Amazon. Den amerikanske internetgigants brug af data fra personer og virksomheder, der sælger varer via Amazon, kan være konkurrenceforvridende, lød det fra kommissionen. Og i juni i år åbnede EU-Kommissionen så en ny undersøgelse, som skal afklare, om Apple bryder EU’s konkurrencelovgivning med App Store og Apple Pay.
Således er der lidt et boblescenarie over de amerikanske teknologiaktier og deres himmelflugt.
Også på hjemmefronten undersøges de store amerikanske techgiganter for konkurrenceforvridende adfærd, senest ved en række antitrust-høringer om Amazon, Apple, Facebook og Google i Kongressen. Samtidigt ser disse selskaber også ud til at skulle til lommerne, som følge af en bredere selskabsskat, hvis Biden bliver præsident. Og EU drøfter en digital skat, som Frankrig allerede har indført.
Således er der lidt et boblescenarie over de amerikanske teknologiaktier og deres himmelflugt. De er prissat, som vil de fortsat vokse uden modstand. På den anden side har covid 19 givet god vind i sejlene til samme aktier, og jeg tvivler på, at kurserne falder voldsomt, før vi når den næste recession. Når det sker, bliver de til gengæld nok ramt lidt hårdere end det øvrige aktiemarked.
Henrik Olejasz Larsen