Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Dårlig it-ledelse kan koste alle typer virksomheder livet

Den tid, da virksomhedsledere kunne hyre en ekstern virksomhed til at levere et it-system og derefter læne sig tilbage, har længe været forbi.

Corona rammer verden
Arnold Busck måtte i april begære sig konkurs. Det skete som følge af corona-nedlukningen, men virksomheden havde i flere år kæmpet med dårlig økonomi som følge at fejlslåede it-indkøb. Foto: Anthon Unger

Boghandlerkæden Arnold Busck, som blev grundlagt i 1896, overlevede to verdenskrige og endnu flere nationaløkonomiske kriser. Den 27. april i år var det slut; Covid-19-nedlukningen gjorde det umuligt at holde virksomheden kørende, stod der i pressemeddelelsen om konkursbegæringen.

Covid-19 har i nogen udstrækning medført darwinistiske tilstande i dansk erhvervsliv; de stærkeste overlever, de svageste bukker under. Derfor er det interessant at se nærmere på virksomhedernes styrker og svagheder. Hvis vi ser på Arnold Busck, er det klart, at nedlukningen af kædens fysiske butikker var en økonomisk lammer, men samtidig er det også et faktum, at bøger i stigende grad bliver solgt online.

Havde Arnold Busck været polstret til coronakrisen, havde kæden måske endda kunnet udnytte, at den stadig kunne sælge og sende bøger ud til de mange corona-forskansede danskere, hvoraf mange for en gang skyld havde tid til at læse. Men sådan gik det som bekendt ikke.

En af grundene var, at Arnold Busck’s økonomi var blevet tyndslidt efter et fejlslagent it-projekt. Et nyt it-system ­– som blev taget i brug, mens corona blot var navnet på en mexicansk øl – medførte, at det i perioder var vanskeligt for Buscks medarbejdere at sælge bøger fra kædens kasseapparater. Derudover besværliggjorde systemet helt centrale opgaver som f.eks. varebestilling, varemodtagelse og lagerhåndtering.

Når covid-19-nedlukningen får skylden for Arnold Buscks endeligt, må vi ikke glemme, at virksomheden havde haft knaldrøde tal på bundlinjen i de sidste to årsregnskaber, og at det fejlslagne it-projekt så sent som oktober 2019 fik skylden for de seneste års millionunderskud. Set udefra ligner corona-nedlukningen derfor mere anledningen og ikke den egentlige grund til konkursen.

Det bør tjene som en advarsel til de mange virksomhedsledere, som ikke ser it som en del af forretningsudviklingen, at en 124 år gammel virksomhed knækker nakken på et it-system.

På IT-Universitets efteruddannelse i it-ledelse deltager mange store offentlige og private virksomheder, mens små og mellemstore virksomheder (f.eks. detailhandlere) er underrepræsenterede, og det er et problem; for om du sælger bøger, forsikringer eller noget helt andet, kan it-ledelse betyde forskellen på liv og død.

Den tid, da virksomhedsledere kunne hyre en it-virksomhed til at lave et it-system til deres virksomhed, hvorefter de kunne sætte et definitivt flueben, har længe været forbi. En god leder anno 2020 skal kunne stille de rigtige krav til de it-professionelle; sørge for at GDPR-lovgivningen overholdes, at it-sikkerhedsniveauet er forsvarligt og ikke mindst, at virksomhedens kan møde og sælge til kunderne online. Forretningsudvikling og it-udvikling er to sider af samme sag.

BRANCHENYT
Læs også