Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den økonomiske genopretning tager form af et K

Onlineselskaber har kronede dage, mens situationen for selskaber i turismeerhvervet er katastrofal som konsekvens af corona-pandemien. Det tegner tilsammen konturer af en K-formet økonomisk bedring.

Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension

I trafikken taler vi om U-vendinger. I økonomien ser vi V-vendinger, og efter corona-pandemiens hærgen i foråret er V’et tegn på, at aktiviteten faktisk er kommet væsentligt tilbage. Eksempelvis er aktivitetsindekset samlet set kun 5 pct. under niveau af, hvad det lå på umiddelbart før coronaens indtog.

Det er gået hurtigt fremad i international handel, som blev ramt allerhårdest. En hel del af produktionen er også kommet tilbage, og byggeaktiviteten er høj, stimuleret af de lave renter, men samtidig er store dele af økonomien fortsat meget hårdt ramt. Helt tydeligt inden for en branche som luftfart, hvor antallet af både turist- og forretningsrejser er gået kraftigt tilbage.

Så i stedet for at tale om en V-vending er der måske snarere tale om en K-formet bedring. K’et indikerer, hvor forskelligt økonomi og sektorer i aktiemarkedet har reageret på covid-19.

Selskaber, som lever af at være online – eller af at levere service til nogle, der er online - har haft kronede dage under krisen. Det gælder eksempelvis Amazon og Netflix. Modsat har selskaber, som leverer mere traditionelle økonomiske ydelser, herunder den traditionelle bilindustri, fortsat store kvaler. Og helt galt ser det ud blandt virksomheder, der har med turisme at gøre, eller selskaber, som for eksempel udbyder konferencer.

Set i et globalt perspektiv er der også store forskelle på, hvordan forskellige regioner i verden har klaret første runde af corona. Kina blev ramt først, men kom også forholdsvis hurtigt ud af den værste krise igen, og kinesisk produktion er i dag tilbage på et niveau svarende til før covid-19.

Europa, og især Sydeuropa, dykkede med nedlukningen, og formentlig vil den europæiske produktion først være oppe i niveauet fra før krisen ved udgangen af 2021. I USA vil det nok gå hurtigere, for med hjælp fra direkte løntilskud til lønmodtagerne og et stort underskud på statsfinanserne vil USA formentlig være oppe på samme produktionsniveau som før krisen i løbet af 2021.

Anderledes ser det ud med beskæftigelsen. I sektorer med stort personaleforbrug, som for eksempel restaurationsbranchen, er beskæftigelsen trykket, mens billedet er et andet i eksempelvis IT-sektoren, hvor der er stor værditilvækst og få ansatte.

Det er svært at spå om, hvor stor indflydelse den stigning i antal af smittede, vi ser lige nu, vil få på økonomi og aktiekurser. Jeg tror, at den økonomiske effekt af denne anden smitterunde vil være mindre, blandt andet fordi det ser ud til, at den politiske reaktion er mindre drakonisk i dag, end den var i foråret. I stedet for at lukke et helt land ned, vælger man måske at lukke for trafik til og fra en region, en virksomhed, eller en boligblok.

En problematisk konsekvens af K-udviklingen er, at den forøgede ulighed godt kan vokse sig større, fordi nedlukningen rammer en række serviceerhverv, hvor man typisk har beskæftiget forholdsvis lavtlønnede og lavtuddannede personer. Det kan give anledning til øget politisk pres og social uro.

Henrik Olejasz Larsen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.