Serier

Dronningen fejler. Bornholm viser vejen. Danmark er coronafri 17. juni

Margrethe corona-aflyste nytårskurene i sidste uge, mens Bornholm så klart. Der er intet at frygte.

Corona rammer verden

Du kender Bornholm, ikke? Det er øen til venstre for Polen, hvor de lokale lever så isoleret, at de må have hjælp til at huske deres efternavn, og fremmede kun får visum, hvis de lader sig døbe i salmiakspiritus. Det vil få. Derfor når ingen smitte klippen. Ingen. Øen er coronasikker.

Af den grund er det logisk, at i sidste uge, da Hendes Majestæt Dronningen meddelte, at hun aflyste sine nytårskure i 2021 ”som følge af den fortsatte udbredelse af covid-19 i Danmark”, og dele af Europa lige så stille lukkede ned, meddelte foreningen, der arrangerer Folkemødet på Bornholm, at alt ville køre til juni. Kom bare. Lobbyister, politikere og organisationsfolk kunne roligt begynde at tage mål til fire muntre dage og en kæp i øret. Hovedscene ville der blive, talere ville der blive, debatter ville der blive.

Dronningen tør altså ikke samle folk som følge af den kinesiske virus. Bornholm tør. Det er godt. Som flere topledere sagde til Børsen for nylig, er coronaens store plage, at man ikke kan se fremad og planlægge. Sidste onsdag inden kampstart mod Atalanta var det direktøren for FC Midtjylland, der råbte op. Det giver simpelthen ikke mening, at klubben - selv med passende afstand og under kontrollerede former – ikke må lukke publikum ind og se et 0-4 nederlag med 0-3 ved halvleg.

Her er Bornholm nu gået foran. Folkemødet på Bornholm 2021 begynder 17. juni og slutter 20. juni. Punktum. Jo: Margrethe har aflyst sit arrangement. Det har hun da. Med henvisning til smittefaren. Men det er noget andet. Dronningen driver jo ikke en sæsonforretning med salg af sceneplads, flæskestegssandwich, telte og rosé. Vel?

Hvis man gør det, må man tænke helhedsorienteret. Holde hovedet koldt. Ligesom delstaten Tyrol holdt hovedet koldt, da den i marts opdagede, at bartenderen på ”Kitzloch” i Ischgl havde delt noget med skiturister, som gjorde dem hundesyge. Man holdt hovedet koldt. Man sagde ikke noget. Man tænkte helhedsorienteret. På skiturismen.

Foreningen, der står for Folkemødet, har altså tænkt og truffet en beslutning, og det er en god beslutning, der er helhedsorienteret og peger fremad.

På papiret kan det virke betænkeligt at samle titusindvis af danskere fire dage i træk i en flække på størrelse med tre fodboldbaner, når regenten ikke tør samle rigets bærende bjælker til middag en enkelt aften. På grund af covid-19.

Men her må man tænke helhedsorienteret. 17. juni kan alle være vaccineret med den vaccine, som verden venter på. Absolut. Allinge-Sandvig Handelsstandsforening har haft sagen til afstemning ved håndsoprækning, og resultatet blev, at man med stemmerne 14 mod tre havde tiltro til, at videnskaben forstod, at det gjaldt juni-omsætningen. Tre var i tvivl, men blev nedstemt.

Med stort flertal er det altså besluttet, at smitterisikoen vil være nul. Det er den ene del af helheden. Den anden del er, om flygtige stemninger bør råde. ”Det er så nemt at lade sig rive med, når ”de kloge” råber op om deres coronafis, men hvem betaler?”, som Sammenslutningen af Grillbarejere på Nordbornholm kommenterede sidste års aflysning. Det er vise ord.

Og hvad er der så at se frem til på folkemødet? Jo, her har arrangørerne for alvor tænkt fremadrettet. Når regenten aflyser, og aviserne skriver grimt om smittetal og udgangsforbud, har Bornholm en særlig mission. Tænkte man. Så må solskinsøen sprede glæde og hjertevarme på en helhedsorienteret måde. Derfor er forretningen Garn-fix, Kanegårdsvej 4, Rønne, i år sponsor for, at Bertel Haarder hver morgen klokken 7 læser op af sine bedste strikkeopskrifter. Fra hovedscenen.

Folk, der sidder og hoster i ærmet under folkemødet, vil blive ført væk. Til dem har sikkerhedsvagter indrettet en hyggelig lejr på Dueodde med hegn omkring.

På samme måde vil folkemødets nye digitale spor formidle råd om vanskelige stueplanter fra statsminister Mette Frederiksen, og det er så Familie-Journalen, der har et logo i hjørnet. Men selv på en solskinsø kan der komme skyer på himlen. Skyer, der spreder en stemning af hverdag, fastland og virkelighed. Også det har arrangørerne tænkt på: Folk, der sidder og hoster i ærmet under folkemødet, vil blive ført væk. Til dem har sikkerhedsvagter indrettet en hyggelig lejr på Dueodde med hegn omkring.

Man skal se virkeligheden i øjnene. Her har Hendes Majestæt Dronningen for en sjælden gang skyld fejlet. Når USA’ snart genvalgte præsident lover, at en vaccine mod corona kan være klar hvert øjeblik, er der ingen grund til sætte noget i bero. Slet ikke en politisk festival med titusindvis af mennesker. Vel?

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også