Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Få mere november ind i dansk erhvervsliv. Nu

Ingen kan li’ november. Eftertanken. Mørket. Det er ærgerligt.

November har ikke noget godt ry. Hvis november var en restaurant, ville den få en halv kokkehue og besked om at lukke, indtil konceptet havde fået en rusketur. Som december. December er faktisk endnu mere mørk og knugende, men kraftigt konceptudviklet. I december putter man müsli i varm rødvin og laver dekorationer med vise mænd og kameler, og det er kernedansk og en tradition. Vedtaget i Højesteret. Næsten.

November er også en sindsstemning. Melankoli. Holdt ud i strakt arm af de fleste, inklusive virksomheder og statsinstitutioner. For man ved ikke længere, hvad man skal bruge gråtoner til. Det har man glemt. Se videoen ”Endless Melancholy – November”. Her panorerer kameraet gennem landskaber, der er farveløse uden sidste salgsdato, og man hører næsten konceptudvikleren råbe i baggrunden, at her – HER! - ser man, hvad problemet med november er.

Problemet er, at sådan ser naturen og mennesket måske ud i visse perioder, men sådan kan man ikke sælge noget. Det kan man ikke. Smil i stedet. Vær positiv. Som i annoncen for et rækkehus i Rødovre, i første række til Jyllingevej. Det hus har ”en stille baghave”, skriver ejendomsmægleren. Ejendomsmægleren skriver ikke, at der i huset er garanti for eftertanke. Fra alle rum er der udsigt til et andre rækkehuse, hvor der sidder andre mennesker, der lejlighedsvis tænker over samme spørgsmål som andre på Jyllingevej: ”Hvad laver jeg egentlig her?”

Virksomheder og statsinstitutioner efterspørger ikke mennesker, der spørger, hvad de laver her. De efterspørger mennesker, der fixer ting. April- og majpositive mennesker. April- og majpositive mennesker løser den opgave, der er blevet stillet. De går konstruktivt til sagen. De sælger rækkehuse i første række til Jyllingevej på den stille baghave. De fører deres medarbejdere ud i sumpen, hvis koncernledelsen for tiden ikke hører på indvendinger. De putter müsli i varm rødvin og fortæller, at det er en ældgammel dansk tradition. De vise mænd fra Østerland frøs forfærdeligt efter den lange rejse på kamel, og så fandt en kvik viking på opskriften.

November er ubrugelig. Melankoli er ubrugelig. Det er vedtaget i Højesteret. Næsten. Gråtoner og eftertanke fører ikke nogen vegne. Når mørket begynder at indfinde sig midt på eftermiddagen, skal man ikke tænke efter og reflektere. Man skal vikle sit hus og sig selv ind i 100 meter lyskæde og tænde for kontakten. Glad igen.

Problemet er, at november og melankoli ikke går væk af lyskæder. November og melankoli har en funktion. Aristoteles var meget overbevist på det punkt. Han mente, at alle fremtrædende mænd er melankolikere. De kan fordybe sig. De har hul igennem til dybder, der giver indsigt.

Hvis man holder november og melankoli nede med lyskæder, piller og amarone, holder man indsigt nede. Muligvis ikke indsigt der giver smil fra væg til væg, men indsigt. Hvis man sætter sig ned og tænker over, hvorfor man er blevet fyret eller skilt, holder det cirka to minutter at pege på bestyrelsen, chefen eller ex’en.

Derefter åbner nye lag sig. De kan dulmes med besværgelser. Om at det ikke kunne være anderledes, og at man må videre. Altså ja-hatten ned over øjnene og videre - dum som en dør. På den måde undgår man at se de lag, der antyder, at man var gået i stå som leder og menneske. Var holdt op med at være interessant. Var holdt op med at være nysgerrig. Var holdt op med at registrere rutine-kedsommeligheden.

I Danske Bank har medarbejdere i inkassoafdelingen siden 2004 udsendt forkerte opkrævninger til kunder og rykket ledelsen i ærmet igen og igen.

Sådan er livet i visse stræk. Som november. Gråtonet. Ude i virksomheder og statsinstitutioner lærer man at være majpositiv og møde op med et smil. For man kan ikke bruge melankolien. Jo, en gang om året kan man hyre en erhvervsfilosof til at sige, at mennesket er fyldt med lidt af hvert, og at det at lykkes med sit liv kan være mange ting. Tak for i dag og kom godt hjem.

Men der er faktisk brug for mennesker, der spørger, hvad de laver her.

I Danske Bank har medarbejdere i inkassoafdelingen siden 2004 udsendt forkerte opkrævninger til kunder og rykket ledelsen i ærmet igen og igen. Og der skete – ingenting. Ingenting. Var det lyskæder og amarone, der dulmede erkendelsen?

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også