Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Man kan stadig finde guldæg i ejendomsinvesteringer

Ejendomssektoren er bedre end sit rygte. De store tab i 2020 i sektoren generelt er ikke hele sandheden, for hvis man dykker ned i de enkelte selskaber, kan man stadig finde masser af potentiale.

Søren Risager Rasmussen, direktør i Skagen Fondene

Ejendomssektoren har fået slag under coronakrisen. Det i sig selv er der ikke noget odiøst i. Når udlandsrejseriet stort set indstilles, ser det sort ud for hotelbranchen, og når erhvervslivet lider under nedlukninger er det klart, at kontorudlejning bliver en mindre rentabel forretning. Ejendomssektoren tegner sig samlet set for en gruopvækkende tilbagegang på 18,2 pct. i år.

Men det er ikke hele sandheden, for selv om mursten ved første øjekast kunne ligne noget, man som investor skulle holde sig langt væk fra lige nu, kan en selektiv aktieplukker sagtens finde gode aktier ved nærmere granskning. For ejendomsinvestering er langt mere end hoteller, kontorer og luksusboliger, og hvis man bevæger sig lidt væk fra disse segmenter, kan man stadig finde oversete aktiver i ejendomsmarkedet.

Tag bare f.eks. sundhedsbyggeri. Det er en slet skjult hemmelighed, at der over de kommende år vil blive stadigt flere ældre borgere i verden. Det betyder, at behovet for lægehuse, hospitaler og ikke mindst ældreboliger efter al sandsynlighed vil stige over de kommende år. Skagen m2, vores fond med børsnoterede ejendomsaktier, har ofte megatrends som f.eks. befolkningstilvækst in mente, når de investerer.

Fonden gik på den baggrund tidligere på efteråret ind i det belgiske selskab Aedifica, der med sit nichefokus på europæisk sundhedsservicebyggeri i dag er det eneste større selskab af sin slags i Europa. Det europæiske marked er fragmenteret, og Aedifica er lige nu aktiv i seks lande og fortsætter med at konsolidere. Med en aldrende befolkning forventes behovet i plejehjemssektoren i Europa at fordobles frem mod 2050, hvilket skaber potentiale for vækst i et selskab som Aedifica.

En anden trend, det kan være værd at se nærmere på, er logistikcentre og lagerfaciliteter til det vækstende onlinesalg. Eller hvad med at investere direkte i selveste internettet? Serverhoteller er i hvert fald en anden af de investeringer, vores porteføljeforvaltere har stor tiltro til.

Det er ikke kun i subsegmenter af ejendomssektoren som de oven for nævnte, der kan være gevinst at hente ved at kigge dybere ned i. Også ved at fokusere dybere ned i enkelte markeder eller nationer kan der være godt afkast at finde. For mens ejendomssektoren i visse lande er ekstra hårdt ramt, er andre markeder gået – næsten – ram forbi.

Et eksempel på dette er Japan, der i ly af det skandaleombruste amerikanske valg også fik et nyt statsoverhoved i efteråret. I Japan overtog Yoshihide Suga i september regeringsmagten fra landets længst siddende premierminister nogensinde, Shinzo Abe, og lovede at fortsætte sin forgængers langsigtede reformer – også af erhvervslivet.

Det er godt nyt for udenlandske investorer, at der så småt er et opgør på vej med de smårigide, bureaukratitunge og temmelig investorfjendtlige praksisser i landet. Et eksempel på en japansk investering, der har været gunstig, er Keihanshin Building, stiftet i 1948. Keihanshin ejer en række kommercielle byggerier i Japan med primært fokus på datacentre, hvilket har været et af ganske få segmenter i ejendomssektoren, der rent faktisk har oplevet fremgang under covid-19. Det har man mærket tydeligt hidtil i år, hvor Keihanshins aktiepris er steget med imponerende 50 pct.

Det kan bestemt være både svært og dyrt som enkeltinvestor at investere i selskaber af denne type. Men ved at investere i fonde, der er eksponeret eller fokuseret på netop børsnoterede ejendomsselskaber af alle slags, er det faktisk muligt at få en fornuftig risikospredning – også selv om man investerer i den berygtede ejendomssektor.

Søren Risager Rasmussen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.