Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Små grønne skridt er vigtige af en anden årsag, end du måske tror

Små skridt i den rigtige retning sænker ikke nødvendigvis CO2-aftrykket synderligt, men de skal alligevel tages.

Når man først begynder at tænke i bæredygtighed i en virksomhed, står de gode ideer i kø. Du kender dem. Det er de ideer, der opstår ved en hurtig brainstorm eller en intern workshop.

Prøv selv.

Find de første tre bud på ting, der kan gøre din arbejdsplads grønnere. Måske tænker du på en mere cykelvenlig arbejdsplads? Kødfri dage i kantinen eller automatisk ’lille skyl’ i toilettet? Og formentlig noget med at skære ned på plasticposerne?

Det er gode gerninger og grønne løsninger. Rigtige skridt i den rigtige retning. Til gengæld er det ikke nødvendigvis noget, der sådan for alvor sænker udledningen af CO2 på den korte bane. Det gør det ikke til greenwashing – altså at pynte sig med lånte grønne fjer. Der er ikke nogen, der påstår, at det er de tiltag, der gør en afgørende forskel. Men gør det det til en dårlig ide?

Nej, det er rigtige og vigtige ideer.

For det skaber begejstring, og det minder os om, at det her er en dagsorden, som vi sammen skal drive i hverdagen. Tag Telia som eksempel. Hvad mobiliserer mon flest medarbejdere og skaber mest engagement – at en dims i en sendemast bliver udskiftet til en nyere og mindre energislugende version? Eller at vi begynder at køre i eltaxaer, cykler på arbejde eller holder en konkurrence om at undgå elevatoren og tage trappen? Det sidste, vil jeg gætte på.

Det er konkret og tæt på hverdagen. Men hvad gør den største forskel i CO2-regnskabet? Det første, for det er den slags, der virkelig batter. I Telia Danmarks CO2-regnskab fylder vores medarbejdere samlede transport f.eks. blot 1,6 pct. af vores samlede aftryk, så selv hvis vi lykkedes med at fjerne det helt, ville vi stadig stå tilbage med 98,4 pct. af udledningen.

Min pointe er ikke, at man skal vælge mellem de små skridt og de store skridt. Men skal tage dem begge. Men man skal ikke negligere de små skridt, for de har også en vigtig rolle at spille. De skaber engagement og buzz blandt medarbejderne – også selvom de ikke i sig selv rykker det store i CO2-regnskabet.

En bæredygtig kurs inkluderer selvfølgelig begge dele. Vi skal arbejde seriøst med de store klimasyndere for reelt at kunne gøre en forskel. I den forbindelse er det måske værd at huske på, at det nogle gange også er lidt lettere at tage de store skridt, hvis man først har taget nogle små.

BRANCHENYT
Læs også